Bidna so v nedeljo opazili med vožnjo s kolesom v domačem Delawaru. Foto: Reuters
Bidna so v nedeljo opazili med vožnjo s kolesom v domačem Delawaru. Foto: Reuters

"Zapomnite si moje besede, če bo prejel nominacijo, oprostite, če bo zmagal na volitvah, opazujte, kaj se bo zgodilo," je Biden dejal v intervjuju za ameriško televizijo CBS News. "On je resnična nevarnost za ameriško varnost," je poudaril glede Trumpa. Po njegovem mnenju smo zdaj na prelomni točki, odločitve, ki se zdaj sprejemajo, pa bodo vplivale na to, kakšnih bo prihodnjih šest desetletij. "In demokracija je ključna," je dejal Biden.

Zato je izstopil iz predsedniške tekme in predstavil načrte za reformo vrhovnega sodišča, ki med drugim predvideva omejitev mandata sodnikov na 18 let, je pojasnil.

"Republikanci MAGA se le malo ozirajo na politične institucije," je dejal Biden. "To je tisto, kar drži to državo skupaj. To je bistvo demokracije. To je tisto, kar smo kot narod," je dodal.

V pogovoru za oddajo CBS Sunday Morning je povedal še, da se je za izstop iz predsedniške tekme odločil deloma zato, da bi se demokratska stranka lahko popolnoma osredotočila na po njegovem mnenju nujno nalogo: preprečiti nekdanjemu predsedniku Donaldu Trumpu ponoven vstop v Belo hišo.

Podpredsednico ZDA Kamalo Harris, ki ga je nasledila v predsedniški tekmi, in njenega podpredsedniškega kandidata, guvernerja Minnesote Tima Walza, pa je Biden označil za "vražje dobro ekipo".

Trump za hekerski napad obtožuje Iran, a za to nima dokazov. Foto: Reuters
Trump za hekerski napad obtožuje Iran, a za to nima dokazov. Foto: Reuters

Trumpova ekipa za hekerski napad obtožila Iran

Kampanja republikanca Donalda Trumpa za ameriške predsedniške volitve pa je v soboto sporočila, da se je zgodil vdor v nekatere njihove interne komunikacije. Za hekerski napad je okrivila iransko vlado, a ni posredovala dokazov, poročajo tuji mediji.

Spletni medij Politico je poročal, da je julija začel prejemati elektronsko pošto od anonimnega vira, ki je ponujal verodostojne dokumente Trumpovega osebja, vključno s poročilom o morebitnih ranljivostih podpredsedniškega kandidata J. D. Vancea.

"Ti dokumenti so bili nezakonito pridobljeni iz tujih virov, sovražnih ZDA, njihov namen pa sta bili vmešavanje v volitve leta 2024 in sejanje kaosa v našem demokratičnem procesu," je v izjavi za javnost poudaril tiskovni predstavnik Trumpove kampanje Steven Cheung.

Ob tem je omenil poročilo Microsofta iz tega tedna, da so iranski hekerji junija poslali elektronsko pošto visokemu uradniku v predsedniški kampanji.

Trump je v soboto zvečer na svojem družbenem omrežju Truth Social objavil, da je Microsoft kampanjo obvestil, da je Iran vdrl na eno od njegovih spletnih mest. Obtožil je Iran in dodal, da lahko dobijo le javno dostopne informacije. Več o vdoru ni pojasnil.

Iranska stalna misija pri Združenih narodih v New Yorku je sporočila, da iranska vlada nima nobenega namena ali motiva za vmešavanje v predsedniške volitve v ZDA. "Takšnim poročilom ne verjamemo," so dodali v odgovor na obtožbe Trumpove kampanje.