Trump z muslimanskimi voditelji na zborovanju v predmestju Detroita. Foto: Reuters
Trump z muslimanskimi voditelji na zborovanju v predmestju Detroita. Foto: Reuters

Podpora muslimanskih voditeljev v Michiganu, ki ima veliko muslimansko skupnost, je še en zanimiv politični preobrat v tekmi, kjer je na glavo postavljenih veliko ustaljenih predstav o demokratih in republikancih – in ponekod tudi same logike.

Trump, znan po svoji protimuslimanski retoriki, Trump, ki je kot predsednik uvedel prepoved potovanj iz določenih muslimanskih držav, Trump, ki ne kaže nobenih znakov, da bi kaj manj snubil Izrael, kot ga snubita Joe Biden in Kamala Harris, je stal na odru v predmestju Detroita Novi in smehljaje poslušal, kako ga imam Belal Alzuhairi označuje za "kandidata miru".

Nekdanji predsednik in letošnji kandidat republikancev je na oder povabil več muslimanskih voditeljev, saj se dobro zaveda, da je v Michiganu, eni od ključnih neodločenih zveznih držav, veliko volivcev, ki so tako frustrirani in razočarani nad Bidnovo neomajno podporo Izraelu v napadih na Gazo in Libanon, da so pripravljeni zamenjati strankarsko pripadnost. Trump meni, da lahko prav arabsko-ameriški volivci odločijo volitve.

Imam Belal Alzuhairi je Trumpa označil za
Imam Belal Alzuhairi je Trumpa označil za "kandidata miru". Foto: Reuters

"Mi, kot muslimani, podpiramo predsednika Trumpa, ker obljublja mir – obljublja mir, ne vojne,” je dejal zbranim Alzuhairi.

“Podpiramo Donalda Trumpa, ker je obljubil, da bo končal vojne na Bližnjem vzhodu in v Ukrajini. Prelivanje krvi po vsem svetu se mora končati. in menimo, da ta mož to lahko stori."

Sorodna novica Joseph Mussomeli: “Iskreno, ne Donaldu Trumpu ne Kamali Harris ne gre zaupati”

Trump je, tako kot Biden in Kamala Harris, podpornik Izraela, in ni znakov, da bi kot predsednik dejansko ravnal kaj dosti drugače, ko gre za podporo Netanjahujevemu režimu.

Je pa nekdanji predsednik kritiziral vojno v Gazi do te mere, češ da je "slaba reklama" za Izrael in da bi morala Benjamin Netanjahu in izraelska vojska z ofenzivo "hitro opraviti", ker da izgublja podporo javnosti.

V Michiganu je sedež t. i. gibanja "neopredeljenih", ki sicer ne podpira Trumpa, a tudi nočejo podpreti Kamale Harris ravno zaradi njene podpore Izraelu in pošiljanja orožja v času vojne v Gazi.

Kamali Harris na pomoč Michelle Obama

Kamali Harris se je na odru v Michiganu pridružila nekdanja prva dama Michelle Obama. Foto: Reuters
Kamali Harris se je na odru v Michiganu pridružila nekdanja prva dama Michelle Obama. Foto: Reuters

V Michiganu pa se mudi tudi Kamala Harris, ki pa jo je na zborovanju v Kalamazooju glasno izžvižgala skupina propalestinskih protestnikov. Aktualna podpredsednica je deležna veliko kritik protivojnih aktivistov, ki jo pozivajo, naj zavzame ostrejši ton do Izraela.

Harrisovi se je sicer v soboto na odru pridružila nekdanja prva dama Michelle Obama, ki je Američane pozvala, naj odidejo na volitve, da bi "obvarovali državo pred nevarnostmi, ki jih predstavlja Trump".

V gorečem nastopu je Obama med drugim dejala, da je volilna tekma "pretesna" za njen okus, ter večkrat napadla Trumpa in opozorila na njegovo "neuravnovešeno vedenje" in "očitno kognitivno pešanje".

Večino svojega nastopa je nekdanja prva dama posvetila opozorilom, kaj bi zmaga Trumpa pomenila za pravico do splava in kako bi neizvolitev Harrisove lahko imela "usodne posledice".

Javnomnenjske ankete kažejo, da je tekma v Michiganu povsem tesna, pri čemer devet dni pred volitvami rahlo vodi Kamala Harris.

Leta 2020 je to zvezno državo z 2,78 odstotka prednosti (150.000 glasov) osvojil Joe Biden, leta 2016 pa je bil za le 0,23 odstotka zmagovalec Trump pred Hillary Clinton.

Trump obljubil končanje vojn na Bližnjem vzhodu in v Ukrajini
Trump v intervjuju z Joejem Roganom izrazil obžalovanje zaradi izbire določenih neokonservativcev za svojo administracijo

V ZDA pa odmeva triurni intervju, ki ga je s Trumpom opravil najbolj priljubljeni podcaster v ZDA, Joe Rogan. Rogan je v intervjuju odprl vrsto tem, od konkretnih političnih do postranskih, kot sta golf in profesionalna rokoborba. Nekdanji predsednik, ki pravi, da je velik ljubitelj kontroverznega Rogana, je voditelju med drugim razkril svojo "največjo napako" v času prvega mandata v Beli hiši ("da je izbral nekaj ljudi, ki jih ne bi smel, neokonservativce in nezveste ljudi"), kaj je povedal voditelju Severne Koreje Kim Džong Unu in kaj si misli o Kamali Harris (kvarnik: da ima izredno nizek IQ).

Zanimivo je, da je Rogan Trumpa povabil v svojo izjemno poslušano oddajo le dve leti zatem, ko je nekdanjega predsednika označil za "grožnjo demokraciji" in dejal, da ga nikdar ne bi gostil v svojem podkastu. A dvojica je delovala zelo prijateljska v petkovem pogovoru, ko sta kramljala kot stara znanca in se v veliki večini točk strinjala.

Tako med drugim nista mogla prehvaliti Elona Muska in Roberta F. Kennedyja, pri čemer se oba omenjata kot potenciala člana nove Trumpove administracije.

Trump je Roganu povedal, da je imel kljub rožljanju z jedrskim orožjem in trenjem med državama priložnost "zelo dobro spoznati" severnokorejskega voditelja Kim Džong Una, ki da mu je dejal: "Mali raketni mož, cvrl se boš v peklu."

"Ko sva končala pogovor, nismo imeli več nobenih težav s Severno Korejo," je dejal Trump, ki je tudi povedal, da je pozval Kima, naj neha skladiščiti svoj arzenal orožja. "Rekel sem mu: Ali počneš kdaj še kaj drugega? Zakaj si ga ne vzameš na izi? Pojdi na plažo, sprosti se. Vedno samo gradiš nekaj jedrskega, ni ti treba tega. Sprosti se! Zgradiva nekaj apartmajev na tvoji obali!"

Trump je tudi ponovil svojo trditev, da Rusija ne bi nikdar napadla Ukrajine, če bi bil on še predsednik. "Rekel sem: 'Vladimir (Putin), ne boš šel noter.' Včasih sem se stalno pogovarjal z njim. Ne morem ti povedati, kaj sem mu rekel, ker mislim, da ne bi bilo primerno, ti pa bo on povedal nekega dne. Ampak nikdar ne bi šel v Ukrajino," je zatrdil Trump, ki je tudi dejal, da je Putin izvedel napad na sosedo, ker "prvič: niti malo ne spoštuje Bidna".

Trumpov tabor upa, da bo s svojim nastopom v podkastu 'Joe Rogan Experience', ki ima 14,5 milijona sledilcev na Spotifyu in 17,5 milijona naročnikov na YouTubu, utrdil zlasti svojo podporo med moškimi volivci, ki predstavljajo največji delež Roganovih poslušalcev. Posnetek pogovora na YouTubu ima do danes že skoraj 27 milijonov ogledov.