Kamala Harris. Foto: EPA
Kamala Harris. Foto: EPA

Harris je v 25-minutnem pogovoru večkrat ponovila, da je Trump potencialen diktator, ki želi zapirati domače politične nasprotnike, kar je do zdaj tudi sam večkrat povedal na televiziji Fox.

Demokratska kandidatka in trenutna podpredsednica ZDA se je med drugim izognila jasnim odgovorom na vprašanja glede prihoda priseljencev v ZDA na nedovoljen način. Dejala je, da ne podpira več dekriminalizacije nezakonitih prehodov meje. To je namreč zagovarjala leta 2019, poroča Euronews.

Harris je izrazila obžalovanje zaradi smrti žensk, ki so jih ubili ljudje, ki so bili po nezakonitem prečkanju meje iz Mehike pridržani in nato izpuščeni v času Bidnove administracije. Bila pa je kritična do Trumpa, ki je nasprotoval predlogu zakona, ki bi povečal sredstva za nadzor na meji.

Voditelj je Harris spraševal tudi o njenih stališčih do transspolnih ljudi. Kot poroča BBC, je Harris v preteklosti dejala, da zagovarja operacije spremembe spola zapornikov na račun javnih sredstev. Na vprašanje, ali bi kot predsednica podpirala porabo davkoplačevalskega denarja v ta namen, je odvrnila, da bo "sledila zakonom".

Dejala je še, da njeno vodenje države ne bo le nadaljevanje politike zdajšnjega predsednika ZDA Joeja Bidna. Pred tednom je Harris dejala, da se ne more spomniti nobenega ukrepa, ki ga je sprejel Biden in bi ga ona sprejela drugačnega. Konkretnih razlik med njo in Bidnom Harris v pogovoru ni navedla, dejala je le, da bi kot predsednica prinesla svoje življenjske in profesionalne izkušnje ter "sveže in nove ideje".

Predvsem pa je poudarjala, da jo podpirajo številni republikanci, tudi člani nekdanje Trumpove vlade.

Pred intervjujem je imela v Pensilvaniji dogodek z volivci in volivkami, pri čemer jo je spremljalo približno 100 zdajšnjih in nekdanjih politikov republikanske stranke. Harris je poudarila, da namerava imeti v svoji vladi republikanskega člana kabineta, med svetovalci pa tudi konservativne strokovnjake.

Dejala je, da bo prinesla nove ideje republikancev in gospodarstvenikov za reševanje pomanjkanja stanovanj in krepitev majhnih podjetij.

Komentatorji televizije Fox so jo po intervjuju sicer kritizirali, ampak ji obenem priznali pogum, da je prišla na njihovo televizijo. V Trumpovi kampanji so medtem njen intervju označili za "polom".