Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kandidatka demokratske stranke za predsednico Kamala Harris je s kandidatom za podpredsednika Timom Walzem prvič po napovedi kandidature privolila v obsežnejši intervju za televizijo CNN. V pogovoru z voditeljico Dano Bash je okrepila svoja predvolilna stališča, med njimi podporo frackingu, nadzoru meje z Mehiko ter nadaljnji vojaški podpori Izraela.

"Zelo sem ponosna, da bom s Timom Walzem kandidirala za predsednico ZDA in Američanom prinesla tisto, kar si po mojem mnenju zaslužijo, in to je novo pot naprej," je dejala Kamala Harris.

"Skleniti moramo dogovor"

Zavrnila je pozive nekaterih članov demokratske stranke, da bi moral Washington razmisliti o pošiljanju orožja Izraelu zaradi velikega števila smrtnih žrtev med Palestinci v Gazi, in dejala, da tako kot predsednik Joe Biden tudi ona podpira Izrael.

Dodala je, da bodo prekinitev ognja v vojni v Gazi dosegli z dogovorom. "Ne, skleniti moramo dogovor," je odgovorila na vprašanje, ali bi zadržala prodajo orožja Izraelu.

Republikanec v kabinetu

Na vprašanje, ali bi v svojem kabinetu zaposlila republikanca, je kandidatka odgovorila pritrdilno, vendar ni poimensko navedla možnih kandidatov.

To ne bi bilo prvič v zadnjem času, da bi položaje v predsedniškem kabinetu zasedli predstavniki različnih strank. Nekdanji predsednik Barack Obama je na visoke položaje imenoval več republikancev, med njimi nekdanjega predstavnika Illinoisa Raya LaHooda kot ministra za promet ter nekdanjega senatorja iz Nebraske Chucka Hagla kot ministra za obrambo.

CNN navaja, da bi imela Kamala Harris na izbiro velik bazen republikanskih kandidatov, ki nasprotujejo Trumpu, nekaj jih je nastopilo tudi na govorniškem odru na demokratski konvenciji v Chicagu prejšnji teden.

Brez prepovedi hidravličnega lomljenja

"Kot podpredsednica nisem prepovedala frackinga. Tega ne bom storila niti kot predsednica," je dejala. Kamala Harris je namreč kot kandidatka za predsednico v predvolilni kampanji leta 2019 nasprotovala hidravličnemu lomljenju, vendar zdaj, kot pravi, to industrijo podpira.

Z zakonom o zmanjšanju inflacije, vrednem 750 milijard dolarjev, ki ga je Biden podpisal leta 2022, se je obseg hidravličnega lomljenja v ZDA le še povečal. Nasprotovanje frackingu bi bilo lahko tudi politično škodljivo v Pensilvaniji, poroča CNN, saj je v tej zvezni državi v tem sektorju zaposlenih veliko ljudi.

"Moje vrednote se niso spremenile," je dejala za CNN. Navedla je prizadevanja Bidnove administracije za spodbujanje rasti na področju čiste energije in dejala: "Videla sem, da lahko rastemo in povečujemo gospodarstvo čiste energije, ne da bi prepovedali fracking."

Brez besed o svojih koreninah

Na poizvedovanje CNN-ove novinarke o Trumpovih nedavnih komentarjih o njenih rasnih koreninah, je Kamala Harris le zmajala z glavo in preskočila vprašanje. Trump je namreč prejšnji mesec podvomil o njenem rodu, češ da se je doslej opredeljevala kot južna Azijka, vendar se je v politične namene "slučajno spremenila v črnko".

Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Biden na prvo mesto postavlja Američane"

Kamala Harris se je v intervjuju ozrla tudi na klic, ki ga je prejela 21. julija, ko se je Joe Biden po dolgotrajnem upiranju pozivom, naj odstopi, vendarle odločil, da kandidaturo preda Kamali Harris. Predsedniška kandidatka meni, da njegova odločitev o umiku iz tekme odraža njegov značaj, in Bidna opisala kot nekoga, ki je "precej nesebičen in na prvo mesto postavlja Američane".

"Zakone moramo spoštovati"

Republikanski predsedniški kandidat Donald Trump v svojih kritikah demokratskim tekmecem velikokrat očita upravljanje z južno mejo z Mehiko in nezakonite prehode meje. Harris očitke zavrača in pravi, da je za varnostne težave na južni meji v veliki meri kriv kar Trump.

Opozorila je na njegovo nasprotovanje dvostrankarskemu predlogu zakona o varnosti na meji, ki so ga pripravljali tudi republikanci. "Ker mu ni ustrezalo politično, je svojim ljudem dejal, naj zakona ne predlagajo," je dejala in dodala, da je s tem ustavil zakon, ki bi na južno ameriško mejo postavil dodatnih 1500 agentov.

Kamala Harris pravi, da bi danes zakon podpisala, obenem pa je od leta 2019 tudi spremenila mnenje glede dekriminalizacije nezakonitega prehajanja meje v ZDA. "Imamo zakone, ki jih moramo spoštovati, in nezakonito prečkanje meje bi moralo imeti posledice," je bila ostra.

Kandidat za podpredsednika ZDA Tim Walz. Foto: Reuters
Kandidat za podpredsednika ZDA Tim Walz. Foto: Reuters

Walz priznava svoje napake

Demokratski kandidat za podpredsednika ZDA Tim Walz se je odzval na očitke, da je v preteklosti izrekel nekaj napačnih trditev. Med njimi je tudi videoposnetek iz leta 2018 o nasilju z orožjem, v katerem trdi, da je "v vojni nosil orožje."

Tim Walz ima za sabo 24-letno kariero v nacionalni gardi, vendar nikoli ni videl bojišča.
Walz je dejal, da se je napačno izrazil. "Ne bom se opravičeval za svoje razvnete govore, pa naj gre za orožje v šolah ali zaščito reproduktivnih pravic," je dejal. "Mislim, da večina Američanov to razume."

Walz se bo s protikandidatom republikanske stranke J. D. Vanceom srečal v debati na televiziji CBS 1. oktobra.

Podpora Kamali Harris narašča

Odkar je prejšnji mesec od Joeja Bidna nasledila kandidaturo za predsednico, ji podpora v javnomnenjskih anketah strmo narašča, finančno pa je okrepila tudi svojo kampanjo.

Anketa, ki jo je v četrtek izvedel Reuters/Ipsos, je pokazala, da je prevzela vodstvo pred Donaldom Trumpom s 45 proti 41 odstotkom javne podpore.