"Verjemite mi, da poznam tipe, kot je Donald Trump," je dejala nekdanja tožilka Kamala Harris in opozorila na Trumpovo kriminalno kartoteko. Foto: Reuters

V 17-minutnem govoru pred tritisočglavo množico na srednji šoli v predmestju Milwaukeeja v Wisconsinu se je Harris agresivno lotila Trumpovih šibkih točk

"Obravnavala sem različne storilce kaznivih dejanj. Nasilneže, ki so zlorabljali ženske, goljufe, ki so kršili pravila zaradi lastnih koristi. Verjemite mi, da poznam tipe, kot je Donald Trump," je dejala Harris o republikanskem kandidatu, za katerega je sodišče odločilo, da je kriv ponarejanja poslovnih dokumentov, pred tem pa spolnega napada in poslovnih prevar.

Harris je obljubila, da se bo v primeru izvolitve zavzela za razširitev dostopa do splava, olajšala delavcem vstop v sindikate in se lotila problematike nasilja s strelnim orožjem, kar je v ostrem nasprotju z njenim republikanskim protikandidatom Donaldom Trumpom.

"Donald Trump želi našo državo popeljati v preteklost," je dejala na shodu v Wisconsinu. "Ali želimo živeti v državi svobode, sočutja in pravne države ali v državi kaosa, strahu in sovraštva?" je vprašala množico.

Glasen shod je bil v velikem nasprotju z manjšimi, bolj umirjenimi dogodki, ki jih je imel ameriški predsednik Joe Biden, ki je konec tedna odstopil z mesta kandidata demokratske stranke na predsedniških volitvah. Navdušena množica je povečala upanje demokratov, da lahko 59-letna podpredsednica oživi kampanjo, ki je pod 81-letnim Bidnom pešala.

Javnomnenjska raziskava, ki jo je izvedla agencija Reuters/Ipsos, je pokazala minimalno prednost Harris s 44 odstotki pred republikanskim tekmecem Trumpom z 42 odstotki. Oba rezultata sta sicer v okviru triodstotne napake, vendar bi rezultati lahko pomenili, da je Harris omajala nekaj zagona, ki si ga je Trump pridobil prejšnji teden na republikanski konvenciji, ki je bila prav tako v Milwaukeeju.

Prejšnji teden so ankete kazale, da je Biden za Trumpom zaostajal za dve odstotni točki.

Demokrati skušajo nabrati čim več podpore v t. i.
Demokrati skušajo nabrati čim več podpore v t. i. "rjastem pasu", treh nekdanjih industrijskih državah na severu ZDA. Foto: Reuters

Harris upa na podporo neodvisnih in mladih volivcev

Trump je z zavezniki skušal Harris povezati z nekaterimi Bidnovimi bolj nepriljubljenimi ukrepi, vključno z ravnanjem njegove administracije glede porasta prebežnikov na južni meji z Mehiko. V torek je novinarjem dejal, da lahko zlahka premaga Harris, in opozoril na njen slabi nastop na predsedniških volitvah leta 2020. "Če bo kampanjo vodila kot takrat, ne verjamem, da bo prevelik zalogaj," je dejal Trump. Na svojem družbenem omrežju Truth Social je tudi zapisal, da je Harris najmanj priljubljena podpredsednica v zgodovini.

Wisconsin je poleg Michigana in Pensilvanije med trojico držav v pasu nekdanjih industrijskih držav severa ZDA, ki bodo odločilne za zmago demokratov nad Trumpom. "Tam so neodvisni in mladi, ki jim dozdajšnje izbire niso bile všeč, in Harris ima priložnost, da si jih pridobi na svojo stran," je dejal Paul Kendrick, izvršni direktor demokratske skupine Rust Belt Rising.

Harris je hitro okrepila podporo svoje stranke, potem ko je 81-letni Biden opustil kampanjo za ponovno izvolitev zaradi zaskrbljenosti, ali bo zaradi svojega zdravja lahko premagal 78-letnega Trumpa in opravljal nalogo predsednika še štiri leta.

Za predsedniško kampanjo ji je uspelo zbrati več kot 100 milijonov dolarjev in na svojo stran pridobila zadostno število delegatov za demokratsko nacionalno konvencijo, ki bo od 19. do 22. avgusta v Chicagu. Večina demokratov je podprla njeno kandidaturo, vključno z voditeljema stranke v senatu in predstavniškem domu, Chuckom Schumerjem in Hakeemom Jeffriesom, ki sta Harris podprla v torek na skupni novinarski konferenci. Med vidnejšimi demokrati ji podpore med drugim še ni uradno izrekel Barack Obama.

Biden se je po prebolelem covidu vrnil v Washington in na družbenem omrežju X sporočil, da bo v sredo zvečer v govoru iz ovalne pisarne Bele hiše pojasnil svojo odločitev o izstopu iz predsedniške kampanje.

Blinken zaupa njenim izkušnjam

Podporo podpredsednici Harris je podal tudi ameriški zunanji minister Antony Blinken. "Podpredsednico poznam več kot desetletje, zadnja tri leta in pol pa sem jo lahko opazoval od blizu v Beli hiši in po svetu kot vodilni glas ameriške zunanje politike in diplomacije. Bila sva skupaj na varnostni konferenci v Münchnu, videl sem jo, kako poveljuje sobi, polni svetovnih voditeljev," je med drugim dejal Blinken in zavrnil ugibanja, da v zunanji politiki ni najbolje podkovana.

"Zastavlja prodorna vprašanja, osredotoči se na bistvo in ameriške interese," je dejal in dodal, da je Harris zelo spoštovana po svetu.

Harris sicer v svoji vlogi predsednice zveznega senata danes ne bo prisotna med govorom izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja pred obema domovoma kongresa. To naj bi bilo sporočilo premierju, da je zaskrbljena zaradi civilnih žrtev, uradno pa bo odpotovala na vnaprej dogovorjeni obisk univerze v Indianapolisu.

Vendar pa se bo z Netanjahujem po napovedih njenega urada v teh dneh le srečala. Biden ga bo sprejel v četrtek, v petek pa Netanjahu predvidoma obišče republikanskega predsedniškega kandidata Donalda Trumpa na Floridi.