"Ne bo lahko, vendar nam bo uspelo," je dejala demokratska kandidatka na predsedniških volitvah in podpredsednica ZDA Kamala Harris. Foto: Reuters

59-letnica je edina kandidatka v virtualnem glasovanju za predsedniško nominacijo, ki se je začelo v četrtek in se bo sicer končalo v ponedeljek. Nominacijo bo uradno sprejela na demokratski konvenciji v Chicagu sredi avgusta.

Harris je v predsedniško tekmo vstopila, potem ko je predsednik Joe Biden 21. julija sporočil, da se ne bo potegoval za nov mandat in izrekel podporo podpredsednici. Ta je nato dobila tudi podporo večine uglednih demokratov.

Zdaj ima manj kot sto dni časa, da ameriške volivce prepriča, naj jo podprejo proti nekdanjemu republikanskemu predsedniku Donaldu Trumpu.

"Ne bo lahko, vendar nam bo uspelo. In kot vaša bodoča predsednica vem, da bomo kos tej bitki," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejala Harris v telefonskem nagovoru, ki so ga predvajali na predvolilnem dogodku.

"Ne bi mogel biti bolj ponosen," pa je v odzivu na novico, da je Harris zbrala zadosti glasov, na družbenem omrežju X zapisal Biden.

Harris bo morala v boju za predsedniški stolček v Beli hiši izbrati tudi svojega podpredsedniškega kandidata. Med možnimi kandidati so v igri guvernerji različnih ameriških zveznih držav, pa tudi sedanji minister za promet Pete Buttigieg.

Harris naj bi ime podpredsedniškega kandidata sporočila v kratkem in bo nato naslednji teden z njim obiskala tiste ključne zvezne države, kjer sta republikanski in demokratski predsedniški kandidat najbolj izenačena in bodo odločilne za izid volitev.

Harris že zbrala več kot 300 milijonov dolarjev

Kamala Harris na predvolilnem shodu v Atlanti. Foto: Reuters
Kamala Harris na predvolilnem shodu v Atlanti. Foto: Reuters

Volilni štab demokratske kandidatke Kamale Harris pa je predtem sporočil, da je za kampanjo za predsedniške volitve zbral 310 milijonov dolarjev.

Z julijskim zneskom – več kot dvakrat višjim od 138,7 milijona dolarjev, ki jih je v istem mesecu zbral Trump – sta Harris in pred njo Biden skupaj zbrala več kot milijardo dolarjev, prag, ki so ga presegli najhitreje v zgodovini predsedniških volitev.

Julij naj bi bil po pričakovanjih slab mesec za donacije, saj so sredstva za kampanjo zadržali mnogi večji donatorji in s tem želeli prisiliti prejšnjega predsedniškega kandidata Bidna, naj odstopi od kandidature za ponovno izvolitev.

Vendar je Harris uspelo poživiti volilno kampanjo, saj je v prvem tednu po tem, ko je Biden podprl njeno kandidaturo, zbrala več kot 200 milijonov dolarjev.

Dve tretjini v juliju zbranega denarja so prispevali donatorji, ki so prispevali prvič, 94 odstotkov donacij pa je znašalo 200 dolarjev ali manj.

"To je zgodovinsko pomembna pridobitev za kandidatko, ki se bo novembra zapisala v zgodovino. Ogromna podpora, ki smo ji bili priča v kratkem času, jasno kaže, da je Harrisina koalicija mobilizirana, narašča in je pripravljena delati, da novembra premaga Trumpa," je dejala vodja predsedniške kampanje Harris for President Julie Chavez Rodriguez.

Harris je imela konec meseca v blagajni 337 milijonov dolarjev, kar je 50 milijonov več, kot je zbral Trump.