Barack in Michelle Obama sta požela bučen aplavz. Foto: Reuters
Barack in Michelle Obama sta požela bučen aplavz. Foto: Reuters

Obama je Kamalo Harris in njenega podpredsedniškega kandidata Tima Walza opisal kot voditelja, ki jima bo mar za delavski razred.

“V tem gospodarstvu potrebujemo predsednika, ki mu je dejansko mar za na milijone ljudi po tej državi, ki se zbujajo vsak dan, da bi opravili nujno, pogosto nehvaležno delo skrbeti za naše bolne, čistiti naše ulice in dostavljati naše pošiljke in se postaviti za njihovo pravico pogajanja za boljše plače in delavske razmere. Kamala bo ta predsednica," je dejal ob gromkem aplavzu.

“Da, zmore," je nadaljeval s parafraziranjem svojega predvolilnega slogana, pri čemer se mu je pridružila tudi množica.

Obama je zbrane tudi pozval, da ni dovolj, da izžvižgavajo republikance, ampak naj se raje odpravijo na volišča in tako izrazijo svojo voljo. Ob tem se je rogal Donaldu Trumpu zaradi njegovih "otročjih vzdevkov", "norih teorij zarote" in "čudne obsesije z velikostjo množic" na zborovanjih.

O Walzu je Obama dejal, da "ljubi tega tipa", o Harrisovi pa: “Morala je delati za to, kar ima, in jo dejansko skrbi za to, kar prestajajo ljudje. Ni kot Trump, ki je tisti sosed, ki ti stalno kosi pred hišo, ampak je tisti sosed, ki ti prihiti na pomoč, ko to potrebuješ.”

Obama je velik del svojega govora posvetil delavskemu razredu. Foto: Reuters
Obama je velik del svojega govora posvetil delavskemu razredu. Foto: Reuters

Nekdanji demokratski predsednik ZDA je sklenil drugi večer konvencije s pozivom: “Izvolili bomo voditelje, ki se bodo borili za Ameriko upanja, napredno Ameriko, v katero verjamemo. In skupaj bomo zgradili državo, ki je varnejša in pravičnejša, bolj enakopravna in svobodnejša. Zato se lotimo dela."

Michelle Obama: S Kamalo se v ZDA vrača upanje

Michelle Obama je medtem Američanom predstavila Kamalo kot žensko, ki upošteva nasvet, da je treba nekaj narediti, ne pa tarnati in se pritoževati nad usodo. Skupaj s soprogom sta predsedniško kandidatko prikazala kot sočutno osebo, ki bo trdo delala za vse Američane.

Michelle Obama je še zatrdila, da se s Kamalo Harris v Ameriko vrača upanje, kot leta 2008 s kampanjo njenega moža. Vendar pa je dodala, da je treba za to tudi delati.

Aktualnega predsednika ZDA Joeja Bidna Michelle Obama ni omenila, je pa njen soprog dejal, da je Biden leta 2020 rešil Ameriko. "Kaos, nesposobnost. Ta film smo že videli in vsi vemo, da je nadaljevanje vedno samo še slabše," je o Trumpovi kandidaturi dejal Obama in zatrdil, da ima izkušnje, zato ve, da je Harris pripravljena prevzeti položaj predsednice.

Bernie Sanders je v svojem govoru pozval k progresivnejši agendi demokratov. Foto: Reuters
Bernie Sanders je v svojem govoru pozval k progresivnejši agendi demokratov. Foto: Reuters

Sanders pozval k premirju v Gazi

Na drugi večer konvencije je na oder stopil tudi senator iz Vermonta in nekdanji predsedniški kandidat Bernie Sanders, ki je podrobno predstavil progresivni načrt, ki da ga morajo po njegovih besedah demokrati uveljaviti, če prideta Harris in Walz v Belo hišo.

Sanders sicer Harrisove ni prav pogosto omenil, ampak se je raje osredotočil na svoj govor o potrebi po razširitvi dostopa do zdravstvenega zavarovanja, znižanja strokov univerzitetne izobrazbe in dviga minimalne plače.

Obregnil se je tudi ob tiste, ki so skušali z velikimi donacijami premagati progresivne kandidate na predizborih: "Milijarderji v obeh strankah ne bi smeli biti sposobni kupovati volitev.”

Aplavza pa je bil deležen tudi s pozivom k miru na Bližnjem vzhodu: “Nujno moramo končati to grozljivo vojno v Gazi, privesti talce domov in zahtevati takojšnje premirje.”

Na konvenciji je še vedno kar nekaj nezavezanih delegatov, ki svojo podporo Harris pogojujejo z odločnejšim zavzetjem za konec vojne v Gazi, nekaj, česar predsednik Joe Biden, ki še naprej odobruje pošiljke orožja za Izrael, ni storil.