Papež je ameriške volitve komentiral v pogovoru z novinarji na krovu papeškega letala po azijski turneji. Foto: Reuters
Papež je ameriške volitve komentiral v pogovoru z novinarji na krovu papeškega letala po azijski turneji. Foto: Reuters

Papež je poudaril, da je nesprejemanje migrantov, s čimer se je obregnil ob Donalda Trumpa, "hud greh", stališče Kamale Harris do splava pa primerjal z "umorom", pri čemer sicer nobenega od kandidatov ni eksplicitno omenjal po imenu.

"Oba sta proti življenju, pa naj bo to tisti, ki izganja migrante, ali pa tisti, ki ubija dojenčke," je izjavil papež Frančišek med letom v Rim po koncu 12-dnevne turneje po Aziji, potem ko so ga novinarji vprašali, koga naj na predsedniških volitvah v ZDA po njegovem volijo katoličani, ki tam sestavljajo 52-milijonsko občestvo.

Papež je opozoril, da ni Američan in da na volitvah ne bo glasoval, vendar pa je Američane spodbudil, naj se jih udeležijo. "Če ne volimo, je grdo. Ni dobro. Morate voliti," je pozval. "Izbrati morate manjše zlo. Kdo je manjše zlo? Ta gospa ali ta gospod? Ne vem. Vsakdo mora razmisliti po svoji vesti in to storiti," je dodal.

Trump v svojih nastopih med predvolilno kampanjo ves čas napada migrante in obljublja množične deportacije priseljencev, Harris pa obljublja, da bo razširila zaščito dostopa do splava po vsej državi, potem ko je konservativno vrhovno sodišče leta 2022 ukinilo pravico do splava v ZDA.

Papež sicer pogosto in ostro kritizira splav, ki je po katoliškem nauku prepovedan. "Izsiliti otroka iz materine maternice je umor, ker govorimo o življenju tam notri," je dejal papež.

Ni pa tudi prvič, da je bil sveti oče kritičen do Trumpa, ki ga je med predvolilno kampanjo leta 2016 označil za slabega kristjana zaradi njegove protipriseljenske retorike. "Izgon migrantov, jim odrekati razvoj, jim odrekati življenje, je grda stvar. Zlobno je," je dejal v petek.