Walzu se je na odru pridružila trenutna podpredsednica Kamala Harris, ki bo kandidaturo za predsednico ZDA sprejela v četrtek. Foto: Reuters
Walzu se je na odru pridružila trenutna podpredsednica Kamala Harris, ki bo kandidaturo za predsednico ZDA sprejela v četrtek. Foto: Reuters

Guverner Minnesote, ki je bil pred 15 dnevi v Ameriki skoraj neznan, je priznal, da še nikoli ni imel tako velikega govora, vendar je dejal, da je kot nekdanji srednješolski nogometni trener opravil "veliko spodbudnih govorov", na kar se je množica odzvala s skandiranjem "trener!"

Zahvalil se je predsedniku ZDA Joeju Bidnu za štiri leta trdnega in zgodovinskega vodstva, predsedniški kandidatki demokratov Harris pa, da mu je dovolj zaupala, da si ga je izbrala za podpredsedniškega kandidata.

Walz se je v govoru skliceval na svojo učiteljsko in trenersko preteklost. Poudaril je, da pripada srednjemu razredu, zato pozna razmere, v katerih živijo njegovi pripadniki. Zavzel se je za omejen dostop do orožja ter izrazil nasprotovanje projektu 2025, ki je na nek način program Donalda Trumpa, in ga zavrnil, češ da Amerika ne gre nazaj, v preteklost.

Dejal je, da bi morala biti Amerika kraj, kjer otroci niso lačni, kjer sta zdravstveno varstvo in stanovanje človekovi pravici, "vlada pa se drži stran od vaše spalnice", pri čemer je mislil na napade republikancev na pravico do splava in istospolne poroke.

Walz je dejal, da drugi Trumpov mandat ne bi služil nikomur, razen bogatim in najbolj skrajnim.

Konvencija demokratske stranke se bo končala v četrtek, ko bo Kamala Harris uradno sprejela kandidaturo za predsednico ZDA. Foto: Reuters
Konvencija demokratske stranke se bo končala v četrtek, ko bo Kamala Harris uradno sprejela kandidaturo za predsednico ZDA. Foto: Reuters

Na konvenciji ostro proti Trumpu

Walzu se na tretji večer demokratske nacionalne konvencije v Chicagu pridružila množica zvezdnikov, med njimi tudi Stevie Wonder in John Legend ter Oprah Winfrey, ki je kot neodvisna volivka pozvala k udeležbi na volitvah. "Pozivam vse neodvisne in neodločene volivce – na volilnem lističu leta 2024 sta dostojnost in spoštovanje," je dejala množici.

Zbrane je nagovoril tudi nekdanji predsednik Bill Clinton, minister za transport Pete Buttigieg in senatorka slovenskega rodu Amy Klobuchar.

Nekdanja predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi je opozorila na grožnjo t. i. kapitolske vstaje 6. januarja 2021. Pelosi, ki ji pripisujejo zasluge, da je prepričala Bidna, da odstopi od predsedniške kandidature, se je predsedniku zahvalila za vodenje najuspešnejše vlade v sodobni zgodovini ZDA in hvalila Harris. Buttigieg pa je med drugim dejal, da republikanska stran prodaja mračnjaštvo, demokrati pa upanje in radost.

Clinton je v svojem nastopu pojasnil, da gre na volitvah za izbiro med tistimi, ki bodo Ameriko peljali naprej, in tistimi, ki jo želijo vleči nazaj. "Vsaka štiri leta se odločam po standardu, ali nas bo kandidat peljal naprej ali nazaj. Imamo jasno izbiro med Kamalo Harris, ki je za ljudi, in Trumpom, ki je za samega sebe," je dejal in zavrnil mit o uspešnih republikanskih gospodarskih politikih.

Clinton je Bidna zaradi zavrnitve kandidature primerjal s prvim predsednikom ZDA Georgeem Washingtonom, ki se je poslovil po dveh mandatih in vzpostavil standard.

Na konvenciji so se vrstile tudi kritike republikanskega predsedniškega kandidata Donalda Trumpa, prikazali so tudi film o napadu Trumpovih privržencev na kongres. "Republikancem in vrhovnim sodnikom sporočam, da mi boste tale prstan lahko sneli le z moje mrzle, mrzle homoseksualne roke," je dejala pravosodna ministrica Michigana Dana Nessel v spomin na pokojnega filmskega igralca Charltona Hestona, ki je frazo o mrzlih rokah namenil nasprotnikom orožja v ZDA.

Geoff Duncan, nekdanji viceguverner Georgie, je republikance pozval, naj "odvržejo Trumpa". "Če boste leta 2024 volili Kamalo Harris, niste demokrati, ampak patrioti," je dejal.

Bidnova podpora Izraelu, ki je eno od najbolj razdiralnih vprašanj v stranki, na konvenciji ni bila posebej poudarjena. Na odru sta nastopila tudi starša 23-letnega Herša Goldberga-Polina, Hamasovega talca v Gazi, Jon Polin in Rachel Goldberg, ter pozvala k dogovoru o prekinitvi ognja. "Vrnitev talcev ni politično vprašanje. Gre za humanitarno vprašanje," je dejal Polin.

Konvencija se bo sklenila v četrtek, ko bo nastopila predsedniška kandidatka Harris in uradno sprejela strankarsko nominacijo za volitve, ki bodo 5. novembra.