Trump na petkovem predvolilnem shodu v Las Vegasu. Foto: Reuters
Trump na petkovem predvolilnem shodu v Las Vegasu. Foto: Reuters

"Začeli bomo s Springfieldom, ki je popolnoma uničen od priseljevanja," je dejal Trump.

Mestne oblasti v Springfieldu, mestecu z 58.000 prebivalci, so dejale, da so večkrat ovržene govorice o uživanju štirinožnih ljubljenčkov pretresle njihovo malo skupnost in privedle do nasilnih groženj, zaradi katerih so morali zapreti šole.

Predsednik Joe Biden je v petek pozval k umirjanju strasti in označil kritike Haitijcev v Springfieldu za "preprosto zgrešene". "To se mora nehati, kar dela. Mora se nehati," je dejal Biden o Trumpovih izjavah.

Trumpove napovedi o množičnih deportacijah so se začele po skoraj tednu dni natolcevanj o tem, kako migranti pobijajo hišne ljubljenčke v Springfieldu. Trditve o uživanju psov, ki jih je republikanski kandidat ponovil na torkovem soočenju s Kamalo Harris, sta zanikala tako policijski načelnik in župan Springfielda kot tudi guverner Ohia Mike DeWine.

Ankete kažejo na tesen boj med Trumpom in Kamalo Harris. Foto: Reuters
Ankete kažejo na tesen boj med Trumpom in Kamalo Harris. Foto: Reuters

V petek so morali v Springfieldu zaradi groženj z bombo evakuirati tri šole. Najmanj eno od groženj so pospremile zaničljive izjave glede Haitijcev, je povedal župan Springfielda Bob Rue. Že v četrtek so morali zaradi groženj evakuirati mestno hišo in več drugih stavb.

"Nazaj v Venezuelo"

Trumpa so na tiskovni konferenci na njegovem igrišču za golf v Los Angelesu novinarji v petek vprašali, ali razmišlja o obisku Springfielda.

"Lahko rečem to – v Springfieldu bomo izvedli množične deportacije. Množične. Te ljudi bomo spravili ven. In jih poslali nazaj v Venezuelo," je odgovoril. Migranti v Springfieldu večinoma prihajajo s Haitija, dovoljenje za bivanje v ZDA pa so dobili po zveznem programu za Haitijce.

Zakaj je Trump omenil Venezuelo, ni jasno. Je pa večkrat opozoril na porast venezuelskih pribežnikov v mestu Aurora v Koloradu in dejal, da se bodo v primeru njegove zmage na novembrskih volitvah deportacije začele tudi tam.

Na torkovem soočenju je Trump poudaril tudi, da je venezuelska tolpa zasedla stanovanjski kompleks v Aurori. Policija v Aurori je v sredo aretirala osem ljudi, ki jih sumijo, da so člani kriminalne združbe Tren de Aragua. Policija je ob tem priznala, da so člani tolpe "znatno posegli" v neidentificirane stanovanjske komplekse v mestu, je pa policijski načelnik zanikal, da bi kriminalci zasedli kakšno stavbo v Aurori.