Trump je imel v Bidnu lahkega protikandidata – v boju s Kamalo Harris pa zdaj po anketah zaostaja. Foto: Reuters
Trump je imel v Bidnu lahkega protikandidata – v boju s Kamalo Harris pa zdaj po anketah zaostaja. Foto: Reuters

Nekdanjega predsednika so v intervjuju za Sinclair Media Group vprašali, ali se vidi ponovno kandidirati za predsednika, če 5. novembra izgubi proti demokratski kandidatki, zdajšnji podpredsednici ZDA Kamali Harris.

"Ne, se ne. Mislim, da bo to to. Nikakor se ne vidim, da bi ponovno kandidiral v te primeru," je odgovoril. A dodal: "Upam, da bomo novembra zelo uspešni."

Ameriška zakonodaja onemogoča predsednikom, da bi delovali več kot dva mandata. V preteklosti je nepremičninski mogotec redko priznal, da obstaja možnost, da izgubi, svoje podpornike pa na shodih in na družbenih omrežjih redno opogumlja, kako gladko bodo slavili. A to je že drugič v štirih dneh, da je omenil možnost poraza.

Na dogodku, ki ga je v četrtek organiziral izraelsko-ameriški svet (IAC), je prav tako omenil možnost poraza in insinuiral, da bi bil njegov poraz delno krivda judovskih volivcev. "Ali se sploh zavedajo, kaj za vraga se dogaja, če ne zmagam na teh volitvah? In če se to zgodi, bi imeli Judje veliko opraviti s tem, ker s 40-odstotno podporo to pomeni, da jih 60 odstotkov glasuje za sovražnika," je opozoril.

Izjave so obsodili tako v kampanji Kamale Harris kot tudi nestrankarska Ameriški judovski odbor (AJC) in Antidefamacijska liga (ADL).

Kamala Harris uživa v izjemnem skoku podpore. Foto: Reuters
Kamala Harris uživa v izjemnem skoku podpore. Foto: Reuters

Kamala Harris z največjim skokom podpore po Bushu

Trumpovo priznanje, da obstaja možnost poraza, kaže tudi to, kako zelo so se izboljšale možnosti demokratske zmage na volitvah, potem ko je julija v tekmo namesto Joeja Bidna vstopila Kamala Harris.

Njena kampanja je avgusta zbrala več kot 190 milijonov dolarjev, medtem ko jih je Trumpova 130 milijonov. Tudi po javnomnenjskih raziskavah je na nacionalni ravni pred Trumpom – po anketi, ki jo je v nedeljo objavil CBS, Trumpa podpira 48 odstotkov vprašanih, Harris pa 52 odstotkov.

V ključnih zveznih državah, kjer je tekma vedno tesna in običajno odločajo o zmagovalcu, ima demokratska kandidatka manjšo prednost (51 odstotkov proti 49 za Trumpa). Podobno kaže anketa NBC-ja, po kateri ima Harris nacionalno 5-odstotno prednost pred Trumpom.

Ista raziskava tudi kaže, da ima zdaj 48 odstotkov volivcev pozitivno stališče glede nje, kar je občutno izboljšanje od julija, ko je ta delež znašal le 32 odstotkov. To je največji skok v podpori po Georgeu W. Bushu, ki mu je kot predsedniku podpora močno zrasla po terorističnih napadih 11. septembra. Ima pa Trump prednost, ko gre za ključne teme, kot so gospodarstvo, življenjski stroški in priseljevanje.