Zbralo se je več deset tisoč ljudi. Foto: Reuters
Zbralo se je več deset tisoč ljudi. Foto: Reuters

Zadnji republikanski kandidat, ki je zmagal v državi New York, je bil pred 40 leti Ronald Reagan in glede na ankete Trump, ki se je leta 2019 iz New Yorka uradno preselil na Florido, letos tega ne bo spremenil.

Kljub temu si je Trump v rojstnem mestu vedno želel velikega zborovanja, ki pa ga demokrati zdaj že primerjajo z zborovanjem nacistov v isti dvorani leta 1939.

"Tu ni nobenega smrdljivega nacista," je polni dvorani, ki sprejme približno 20.000 obiskovalcev, dejal nekdanji poklicni rokoborec Hulk Hogan.

Tudi drugi govorci so se norčevali iz demokratskih obtožb, ki jih je spodbudil nekdanji Trumpov vodja kabineta, general John Kelly, ko je za časopis New York Times dejal, da Trump ustreza definiciji fašista.

Nekdanji rokoborec Hulk Hogan je dejal, da med Trumpovimi podporniki v dvorani ni nobenega nacista. Foto: Reuters
Nekdanji rokoborec Hulk Hogan je dejal, da med Trumpovimi podporniki v dvorani ni nobenega nacista. Foto: Reuters

Policija je močno zavarovala okolico dvorane, kjer se je množica Trumpovih podpornikov začela zbirati pred vhodom že zgodaj popoldne. Medtem ko so čakali v vrsti, so jih mimoidoči Newyorčani zmerjali s poraženci in pripadniki kulta osebnosti ter jih pozivali, naj se poberejo iz mesta, kjer jih nihče ne mara.

Demokrati: Trump je hvalil Hitlerja

Pred dvorano je bilo tudi več protestnikov. Demokratska stranka pa je na pročelju dvorane prikazovala gesla proti Trumpu, med njimi "Trump je hvalil Hitlerja", "Trump je neobrzdan" in "Trump je prevarant".

Trumpa je pred govorom presenetljivo predstavila žena Melania Trump, ki se redko pojavi na predvolilnih zborovanjih. Zatrdila je, da mesto propada, družine z otroki pa se selijo iz njega.

Američane je pozvala, naj si zamislijo čudovito, varno in zdravo Ameriko, in jih pozvala, naj volijo njenega moža.

Trump ponovil, da so največja grožnja notranji sovražniki

Trump je podpornike vprašal, ali živijo bolje kot pred štirimi leti, ko je končal predsedniški mandat. Odgovor pa je bil pričakovano ne.

V govoru je ponovil, da so največja grožnja notranji sovražniki v ZDA. Ponovil je izmišljotino, da zvezna vlada ni pomagala po orkanu Helene v Severni Karolini, predlagal leto dni zaporne kazni za sežiganje ameriške zastave in uvedbo smrtne kazni za priseljence, ki ubijejo državljana ZDA.

Na govorniškem odru se je zvrstilo več znanih republikanskih obrazov, med njimi pa ni bilo kandidatov za položaje v državah in okrožjih, kjer se napoveduje tesen izid.

Poslovnež Grant Cardone je demokratsko kandidatko Harris posredno opredelil za prostitutko. Foto: Reuters
Poslovnež Grant Cardone je demokratsko kandidatko Harris posredno opredelil za prostitutko. Foto: Reuters

Portoriko kot "otok smeti"

Med drugim je komik Tony Hinchcliffe kritiziral Latinskoameričane. "V morju plava otok smeti," je opredelil Portoriko. Demokrati so hitro kritizirali nastop, do komika pa so bili kritični tudi številni republikanski politiki, med njimi senator s Floride Rick Scott.

Na oder je prišel še newyorški komunalni delavec David Rem, ki se je predstavil kot Trumpov prijatelj iz otroštva. Napovedal je kandidaturo za župana New Yorka, vmes pa mahal po zraku z razpelom in trdil, da je Harris hudič in antikrist.

Poslovnež Grant Cardone je demokratsko kandidatko Kamalo Harris posredno opredelil za prostitutko, ki jo vodijo zvodniki, nekdanji voditelj televizije Fox News Tucker Carlson pa jo je označil za butasto nekdanjo tožilko iz Kalifornije.

Nastopili so tudi milijarder Elon Musk, nekdanji župan Rudy Giuliani, ki je Palestince označil za teroriste, predsednik predstavniškega doma kongresa Mike Johnson, Trumpova sinova Donald mlajši in Eric ter nekdanji neodvisni kandidat za predsednika Robert F. Kennedy mlajši.

Predčasno glasovalo že 41 milijonov ljudi

Volitve v ZDA bodo 5. novembra, doslej pa je po podatkih podjetja za obdelavo volilnih podatkov L2 predčasno po pošti ali osebno svoj glas oddalo že 41 milijonov volivcev.

Predčasno lahko volijo že v vseh 50 državah ZDA in glavnem mestu Washington. Predčasne volitve se bodo večinoma končale do 1. novembra.

Leta 2020 je po podatkih ameriškega urada za štetje prebivalstva volilo rekordnih 158,4 milijona ljudi, od teh 81 milijonov za Joeja Bidna in 74 milijonov za Trumpa. Volilna udeležba je bila skoraj 67-odstotna.