Trump na predvolilnem zborovanju v Las Vegasu ta teden. Foto: Reuters
Trump na predvolilnem zborovanju v Las Vegasu ta teden. Foto: Reuters

"Predsednik Trump je na varnem," je povedal njegov predstavnik za stike z javnostjo Steven Cheung.

Tajna služba je v objavi na družbenem omrežju X potrdila, da preiskujejo "varovalni incident", v katerega je bil vpleten Trump in ki se je zgodil okoli 13.30 po krajevnem času na Trumpovem igrišču za golf v West Palm Beachu, "kjer je nekdanji predsednik Trump v tistem času igral golf".

V tajni službi so potrdili, da so njeni agenti izstrelili najmanj štiri naboje, ko so blizu Trumpovega igrišča opazili človeka s strelnim orožjem, ki je bil od 350 do 450 metrov oddaljen od Trumpa. Osumljenec za incident, kot kaže, ni sprožil nobenega strela. Streli naj bi bili izstreljeni zunaj ograje v okolici igrišča.

Zvezni preiskovalni urad FBI je sporočil, da se zdi, da je bil to poskus atentata.

Policija je zavarovala območje v West Palm Beachu. Foto: Reuters
Policija je zavarovala območje v West Palm Beachu. Foto: Reuters

V grmovju našli polavtomatsko puško AK-47

Trumpov sin Donald Trump mlajši je ob sklicevanju na lokalne policijske vire na omrežju X zapisal, da so v grmovju našli polavtomatsko puško AK-47 in da so osumljenca že prijeli.

Prijetje osumljenca in najdbo puške z daljnogledom je potrdila tudi policija, ki je dodala, da je našla še dva nahrbtnika in t. i. kamero GoPro.

Prijeli so ga, potem ko jim je priča povedala, da je stekel iz grmovja, skočil v črno terensko vozilo znamke Nissan in z njim pobegnil. Policija je hitro odkrila avtomobil na avtocesti nekaj kilometrov od dogodka in osumljenca pridržala.

Po poročanju ameriških medijev gre za 58-letnega Ryana Wesleyja Routha, ki živi na Havajih. Nagib za njegovo dejanje za zdaj ni znan.

Trump: Nič me ne bo ustavilo. Nikoli se ne bom predal!

Washington Post poroča, da so pripadniki tajne službe po streljanju Trumpa nemudoma odvedli v zavarovano sobo.

"Bilo je streljanje v moji bližini, preden se začnejo nenadzorovano širiti govorice, pa si želim, da bi najprej slišali, da sem na varnem in se počutim dobro! Nič me ne bo ustavilo. Nikoli se ne bom predal! Vedno vas bom imel rad, ker me podpirate," je po dogodku sporočil Trump.

Trump že drugič v dveh mesecih tarča napada

Harris: Nasilje nima mesta v Ameriki

Bela hiša je potrdila, da sta bila tako predsednik Joe Biden kot podpredsednica in Trumpova tekmica na novembrskih volitvah Kamala Harris o dogodku obveščena. "Nasilje nima mesta v Ameriki," je zapisala Harris na omrežju X.

"Oddahnila sta si, da je na varnem. Njuna ekipa ju bo sproti obveščala o razvoju dogodkov," so sporočili iz Bele hiše.

Policija v bližini igrišča za golf, na katerem je Donald Trump v nedeljo popoldne igral golf s političnim donatorjem in prijateljem Stevom Witkoffom. Foto: Reuters
Policija v bližini igrišča za golf, na katerem je Donald Trump v nedeljo popoldne igral golf s političnim donatorjem in prijateljem Stevom Witkoffom. Foto: Reuters

Novi incident dva meseca po poskusu atentata

Incident se je zgodil skoraj točno dva meseca po tem, ko je Trump julija na predvolilnem shodu v Butlerju v Pensilvaniji preživel poskus atentata, pri čemer mu je krogla oplazila uho.

Na Trumpa je z bližnje, neustrezno zavarovane stavbe streljal 20-letni domačin, registrirani republikanec Thomas Matthew Crooks, ki je pri tem ubil enega od udeležencev shoda.

Strelca, ki ni imel kazenske kartoteke, je ubila tajna služba, nagib za napad pa do zdaj ni znan.

Zaradi dogodka je bila močno na udaru tajna služba, katere direktorica Kimberly Cheatle se je morala pred kongresom zagovarjati, kako je lahko strelec prišel tako blizu predsedniku in zakaj tajna služba ni ustrezno zavarovala območja. Cheatle je po pritiskih z obeh strani političnega pola dva tedna po dogodku odstopila.

Novi vršilec dolžnosti direktorja tajne službe Ronald L. Rowe mlajši je prejšnji mesec dejal, da ga je "sram" zaradi varnostnega spodrsljaja, ki je privedel do poskusa atentata.