Bela hiša obtožuje Kremelj prikrite dezinformacijske kampanje. Foto: Reuters
Bela hiša obtožuje Kremelj prikrite dezinformacijske kampanje. Foto: Reuters

V svoji najbolj neposredni obtožbi vmešavanja v volitve do zdaj je ameriška vlada državno financiran ruski medij RT in druge medije, ki jih podpira ruska država, obtožila za prikrito dezinformacijsko kampanjo, ki uveljavlja prokremeljska stališča, poroča Guardian.

Pravosodni minister ZDA Merrick Garland je na novinarski konferenci objavil obtožnici proti vodilnima človekoma ruskega medija RT zaradi poskusa vplivanja na letošnje volitve. Vodilna človeka RT-ja sta tudi na daljšem seznamu sankcij, ki ga je danes objavilo ameriško finančno ministrstvo iz istega razloga. Na seznamu sta dve organizaciji ter deset posameznikov na čelu z glavno urednico RT-ja Margarito Simonjan in njeno namestnico Elizaveto Brodsko.

Garland imen obtoženih ni objavil, vendar je dejal, da sta obtoženi financiranja podjetja s sedežem v Tennesseeju za razširjanje vsebin, ki so naklonjene ruski vladi, in sklepanja pogodb z vplivneži na družbenih omrežjih v ZDA za deljenje vsebin, ki so v skladu z interesi Rusije za krepitev notranjih delitev v ZDA, za kar naj bi Kremelj porabil "na milijone dolarjev". Po Garlandovih besedah ​​je Kremelj ruskim agencijam naročil, naj pridobijo domene spletnih strani in ponarejajo priljubljene ameriške novičarske hiše, kot sta Fox News in Washington Post, z namenom preslepitve bralcev, poroča Guardian.

Putin se je s Trumpom razumel bolje, kot se z Bidnom. Foto: Reuters
Putin se je s Trumpom razumel bolje, kot se z Bidnom. Foto: Reuters

RT je v odzivu na obtožnici in sankcije sporočil, da gre za izrabljene klišeje.

"Poleg kazenskih pregonov ministrstvo za pravosodje zasega 32 spletnih domen, ki jih uporabljajo ruska vlada in ruski akterji s podporo vlade, da bi sodelovali v skrivni kampanji za vmešavanje in vplivanje na izid volitev v naši državi," je dejal Garland.

"Krog ruskega predsednika Vladimirja Putina je ruskim podjetjem za odnose z javnostmi naročil, naj v okviru kampanje za vplivanje na ameriške predsedniške volitve 2024 promovirajo dezinformacije in zgodbe, ki jih podpira država. V internem dokumentu Kremlja je navedeno, da je cilj kampanje zagotoviti izid volitev, ki bo ustrezal Rusiji."

Minister je navedel, da so zasežene spletne strani polne ruske vladne propagande proti Ukrajini, vplivale pa naj bi na volivce v ZDA in drugih državah.

Že tretje volitve, ko ZDA obtožujejo Rusijo vmešavanja

Foto: EPA
Foto: EPA

Ameriški mediji ob tem poročajo, da ni skrivnost, da si Moskva želi na volitvah zmage republikanca Donalda Trumpa, ki ni naklonjen nadaljevanju pomoči Ukrajini in zvezi Nato.

Preiskava posebnega tožilca Roberta Muellerja je že po volitvah 2016 ugotovila, da se je Rusija vpletala v korist Trumpa, vendar ni našla dovolj dokazov za usklajevanje Trumpove kampanje z Rusijo. Trump je letos med kampanjo večkrat zatrdil, da vojne v Ukrajini z njim na položaju predsednika ZDA nikoli ne bi bilo in da bo po nastopu novega mandata vojno zelo hitro končal.

Nacionalna direktorica za obveščevalne dejavnosti ZDA Avril Haines je že maja v kongresu navedla, da se v ameriške volitve dejavno vpletajo Rusija, Kitajska in Iran. Kot najdejavnejšo je poudarila Rusijo, Iranu in Kitajski pa naj bi bilo vseeno, kdo zmaga na volitvah, dokler Američani ostanejo razdeljeni.

ZDA so Rusijo obtožile vmešavanja v volitve tudi leta 2020, ko je sicer zmagal Biden.