Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Avtorji Nadina Štefančič

Intervju Pippa Bailey: "Kulturniki imamo odgovornost, da pomagamo ljudem trenirati mišice domišljije"

01.04.2022

"Mislim, da ima opolnomočenje malce pokroviteljski prizvok. Kot da bomo dali nekaj moči tistim, ki je nimajo, vendar pa ne bomo dopustili, da bi to zmotilo naše strukture," razmišlja avstralska producentka in režiserka Pippa Bailey.

Intervju David Nez: "Umetnost je izraz upanja, ne glede na to, kako obupno je stanje."

18.03.2022

David Nez je bil konec 60. let prejšnjega stoletja član neoavantgardnega umetniškega kolektiva Skupina OHO. Zdaj se z razstavo Zoetrop – kolo življenja po petdesetih letih vrača na slovensko umetniško sceno, natančneje v mariborsko Galerijo K18.

8. marec Nagrade ženske o ženskah: borke za boljši svet, ki vztrajajo v uporni in odgovorni drži

08.03.2022

Mesto žensk ob osmem marcu tudi tokrat podeljuje nagrade z imenom ženske o ženskah. Letos jih dobijo ženski pevski zbor Kombinat, društvo SOS telefon, zavod Koroška Pride, pisateljica in aktivistka Suzana Tratnik ter Pravna mreža za varstvo demokracije.

Intervju Marija Zidar: "Zanimalo me je, kaj je človeškega za spektaklom patriarhata"

09.03.2022

"To je zgodba o anatomiji konflikta, ne o krvnem maščevanju," opisuje avtorica Marija Zidar svoj večkrat nagrajeni celovečerni prvenec Odpuščanje, ki danes odpira Festival dokumentarnega filma (FDF) v Ljubljani.

Film in TV Jurij Meden: "Vodilna misel moje knjige je to, kako utopičen projekt je ohranjanje filmov"

25.02.2022

"Zgodovina filma je zame zgodovina spraskanih projekcij, pogovarjanj med filmi in pokovke, ne pa poduhovljen prostor," opisuje filmski kurator Jurij Meden, ki v svoji zbirki esejev usmerja pogled na ohranjanje in prikazovanje filmske dediščine.

Mednarodna vesoljska postaja V vesolje izstreljena prva galerija: Eva Petrič je astronavtom ponesla vonj po lipi in tatu iz čipke

21.02.2022

V soboto so iz ameriške Virginije na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) izstrelili "prvo umetniško galerijo v vesolju". Astronavtom bosta na ogled tudi deli Eve Petrič: parfum v kocki, ki diši po lipi, in prstni odtis Zemljanov, preveden v idrijsko čipko.

Intervju Jasmin B. Frelih: "Najpomembnejši umetnik 21. stoletja bo umetna inteligenca."

01.02.2022

Svoj novi roman Piksli je Jasmin B. Frelih začel pisati še pred epidemijo. Zgodbo je zastavil kot pobeg pred kopičenjem sveta, kakršen se mu je zdel pred prvim lockdownom, "v stanja, za katera se je pozneje izkazalo, da so sorodna pandemičnemu izkustvu."

Moje leto, moje knjige "Katerega literarnega junaka bi povabili na novoletno zabavo?" Od Gandalfa do Elene Greco.

31.12.2021

Ob prehodu v novo leto nas je zanimalo, katere knjige, žanri, literarne junakinje in junaki so zaznamovali leto 2021. Pripravili smo pet vprašanj in za odgovore prosili tiste, katerih življenje je tako ali drugače prepleteno s knjižnimi stranmi.

Lupimo leto Začelo se je s praznimi dvoranami in "golim" Slavolokom zmage ... Kako se je nadaljevalo?

27.12.2021

Kulturnice in kulturniki so se tudi letos spopadali s prilagoditvami, prestavljanji in predrugačenji, ki jih je začrtala epidemija, a obenem spremembe po svetu nenehno umetniško motrili in interpretirali, snovali prenove, opozarjali na prelome.

Dokumentarni film Marlenka, Marija Lucija in Hana Stupica, ki "rišejo z enako vztrajnostjo, na življenje in smrt"

19.12.2021

"Sem iz generacije, ki je spremljala Marlenko, pozneje tudi Marijo Lucijo, zdaj pa od daleč opazujem Hano," opisuje Majda Širca, ki v novem dokumentarnem filmu usmerja pogled v tri generacije ilustratork iz družine Stupica.

Intervju Mojca Širok: "Romane pišem kot nekakšno protiutež svojemu poklicu"

09.12.2021

"Elektronski medij je najhujši prisilni jopič v novinarskem poklicu. Nisi omejen le s pravili novinarskega dela, ampak tudi z neusmiljeno odmerjeno dolžino prispevkov. Ves čas se zadržuješ. Pri pisanju romana pa udari vse na plano," opisuje Mojca Širok.

Liffe "Zakaj govorijo o meni kot o ženski režiserki, moški pa so preprosto režiserji?"

17.11.2021

Koliko žensk v Sloveniji režira celovečerne igrane filme? Do leta 2002 niti ena, od tedaj pa vedno več, a veliko manj kot moških. "Na koncu resnično šteje samo dober film. Vendar režiserke pogosto nimajo dovolj možnosti in časa," pravi Petra Seliškar.

Stran 4 od 16
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov