Sava dolguje skoraj 236 milijonov evrov. Foto: MMC RTV SLO
Sava dolguje skoraj 236 milijonov evrov. Foto: MMC RTV SLO
Kempinski Palace, Portorož
Za upnike so še najzanimivejši hoteli. Foto: BoBo

Finančni upniki so tako že sredi februarja izglasovali, da bodo najmanj 45 milijonov evrov terjatev pretvorili v lastniški delež Save. Njeni 100-odstotni lastniki lahko postanejo po pravnomočno potrjeni prisilni poravnavi nad družbo, izhaja iz danes objavljenega zapisnika na Ajpesu.

Sicer pa predlog prisilne poravnave za imetnike navadnih finančnih terjatev predvideva odpis 90 odstotkov njihove terjatve, preostalih 10 odstotkov pa bi dobili poplačanih v treh letih po potrditvi prisilne poravnave, brez obresti. Zavarovanim upnikom pa se predlaga prestrukturiranje terjatev s triletnim odlogom in z enoodstotno nominalno letno obrestno mero v času do poplačila. Sodišče je tudi pozvalo imetnike zavarovanih terjatev, naj do 1. aprila prijavijo svoje zavarovane terjatve, če tega še niso storili.

Upniki želijo hotele
Finančno prestrukturiranje predvideva tudi možnost, da upniki, ki bodo ob koncu prestrukturiranja leta 2019 lastniki družbe, odločijo o morebitnem nadaljnjem razvoju družbe ali pa jo likvidirajo.

Upniki pod vodstvom sklada York, ta je lani kupil terjatve do Save od Raiffeisna, Unicredita in Gorenjske banke, s čimer soglaša tudi Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB), v predlogu ponujajo možnost poplačila finančnih terjatev v znesku 183,4 milijona evrov. Nestrateške naložbe pa so predvidene za odprodajo v dveh letih ter poplačilo finančnih upnikov z izkupičkom.

Sava je 31. marca lani skupaj sicer dolgovala 235,9 milijona evrov. Če se bo leta 2019 po uspešno končani prisilki izvedla pretvorba v lastniški delež, bodo dolgovi Save poplačani v 77,5-odstotnem deležu.

Rezali bodo stroške
Poleg finančnega prestrukturiranja se za Savo predvideva tudi poslovno prestrukturiranje, s katerim naj bi do leta 2019 prepolovili stroške in postali dobičkonosni že prihodnje leto. V prihodnosti je mogoče tudi združevanje Save in Save Turizma.

Sodišče mora odločati tudi o predlogih za prevzem vodenja poslov Save, ki sta ga ločeno vložila DUTB in York. Sodišče bo oba obravnavalo hkrati, o njiju pa bo odločilo na podlagi mnenja upravitelja Leona Benigarja Tošiča in upniškega odbora. V njem so Networld, podružnica ameriške holdinške družbe DGG Holdings, ki je aktivna predvsem v turističnem in letalskem sektorju, ter Pokojninska družba A, Petrol, DUTB in York Global Finance Offshore.

Sodišče je imenovalo tudi nov upniški odbor ločitvenih upnikov. Ta ima devet članov, v njem pa so tisti, ki imajo najvišji skupni znesek zavarovanih terjatev do Save, in sicer DUTB, York, Skupna pokojninska družba, Deželna banka Slovenije, Zavarovalnica Triglav, NKBM, Moja naložba pokojninska družba, Pozavarovalnica Sava in Salus.