Stavka je po osmih dneh končana. Foto: BoBo
Stavka je po osmih dneh končana. Foto: BoBo

Stavka, ki je trajala od prejšnjega petka, je po podatkih Luke povzročila za 1,3 milijona evrov neposrednega izpada prihodka. Delo se je nadaljevalo že v nočni izmeni. Piloti so že opolnoči odšli na veliko kontejnersko ladjo CMA CGM Balzac, s katere naj bi v Kopru iztovorili več kot 1800 zabojnikov.

Stavka v Luki Koper je končana

Opozorilne enourne stavke v bran stavkajočim žerjavistom v Luki Koper, ki sta jo za 17. avgust napovedali sindikalni centrali Alternativa in Solidarnost, najverjetneje ne bo, je za STA zatril predsednik Alternative Zdenko Lorbar in pojasnil: "glede na to, da je s preklicem stavke in s preklicem vodenja postopkov za izredne odpovedi stavkajočim sindikata žerjavistov na nek način izpolnjena stavkovna zahteva, bomo v Alternativi v veliki verjetnosti stavko odpovedali." Odločitev mora potrditi še stavkovni odbor, ki bo o tem odločal verjetno že v začetku prihodnjega tedna, je še povedal Lorber.

"Delavci v Luki že delajo"
Delo v Luki bo steklo takoj. Poletje bodo "prebrodili" s sistemom dela na žerjavih 3 + 2, rešili pa so tudi druga strateška vprašanja, je nekaj minut po polnoči povedal predsednik uprave Luke Gregor Veselko. V eni izmeni se bodo tako na dveh obalnih dvigalih izmenjevali po trije delavci, nato pa se bodo vrnili na sistem "dva delavca na dvigalo".

Delavski direktor v Luki Matjaž Stare je za STA pojasnil, da se je delo vzpostavilo že na vseh terminalih, najpozneje v torek ali sredo naj bi "imeli že vse v polnem teku". "Vzdušje v Luki je zelo dobro," je dodal in poudaril, da bodo že do ponedeljka raztovorili 31 ladij.

Stare je po obhodu Luke dejal, da je delo steklo bolj ali manj že na vseh terminalih in da se bodo zamude, predvsem za železnico, v kontejnerskem terminalu "počistile" do torka.

"Strateška vprašanja rešena"
Veselko je po koncu pogajanj, ki so se začela v ponedeljek, v kratki izjavi medijem pojasnil, da so rešili strateška vprašanja, "kot recimo poslovni model družbe, ki upošteva tudi podpogodbene delavce".

Prav tako so umaknili postopke za izredno odpoved pogodb o zaposlitvi za člane stavkovnega odbora. "Poteza z izrednimi odpovedmi je bila taktične narave," je ob tem pojasnil Veselko. O tem, ali vztrajajo pri stališču, da se stavka opredeljuje kot nezakonita, pa Veselko ni še podal dokončnega odgovora: "To bomo še videli."

Ob koncu pogajanj je zadovoljen tudi predstavnik stavkovnega odbora Mladen Jovičič. "Mislim, da nam je na koncu vendarle uspelo pokazati sposobnost za kompromis in na obojestransko zadovoljstvo smo si odprli vrata v svetlo prihodnost," je izjavil. Priznal je, da so bila pogajanja težka, da pa so si vzeli čas in jih tako končali na način, da so vsi zadovoljni.

Glede vprašanja varnosti na delovnem mestu je Jovičič pojasnil, da je bil sprejet "kompleksen plan", ki bo sledil v skladu z določenimi časovnimi roki in ki bo tudi obojestransko spremljan.
Pravila igre enaka za (skoraj) vse
Pozno ponoči so dogovor podpisali tudi delavci IPS, njihovih delodajalci in Luka. Dogovor vsebuje ugotovitev, da je bil upor delavcev IPS upravičen in zakonit ter da delodajalci vključno z Luko ne bodo izvajali sankcij zaradi udeležbe na protestu. Prav tako bodo prejeli plačilo tudi za čas protesta.

Kot je povedal pravni zastopnik delavcev Aleksander Lisjak, so sami predlagali dogovor o tridelnem enakopravnem sodelovanju in zgradnji partnerskega sistema, ki bi bil v korist vseh treh strank: "Luka žal tega ni sprejela, ker po mnenju uprave ni pristojna in bi takšna zaveza presegala njena pooblastila. Zato bo ta del romal v presojo nadzornemu svetu. Menim, da bo to sprejel, saj je v korist vseh."

Nadzorniki naj bi se po njegovih besedah do tega predloga opredelili v 30 dneh. "Če ne bo soglasja, je predviden sistem arbitraže, tako da bi objektivno določili obseg tistih minimalnih pravic, ki bodo zagotavljale enakopraven odnos delavcev IPS-ja in ki bo zaradi nelojalne konkurence v korist tudi njihovim delodajalcem".

Po Lisjakovih besedah sta stavka in protest pokazala, da je razmerje med delavci IPS-ja in Luko popolnoma neurejeno. "Sindikata, ki sem ju zastopal, nista povsem zadovoljna, kajti tovrstni dogodki so velik madež na naši državi," je povedal in dodal, da so s tem dogovorom delavci pridobili več dostojanstva.

Namestnik predsednika uprave Luke Tomaž Martin Jamnik je dejal, da je bil "storjen velik korak, predvsem delavcev, ki so se prvič pojavili kot uradni partner v pogovorih". Luka je po njegovih besedah svojo nalogo opravila ne le kot mediator, ampak tudi kot dejavni člen v pogajanjih. "Dejavnio smo odprli svoj žep," je dejal in pojasnil, da bodo na takšen način pomagali, da se očitane nepravilnosti uredijo in določijo neka "pravila igre, kjer bodo vsi enakopravno sodelovali".

Predstavnik Sindikata izvajalcev pristaniških storitev (SIPS) Predrag Topič je priznal, da niso povsem zadovoljni, od uprave pa pričakujejo, da bo v nadaljevanju izpolnila svoje obljube in sodelovala z njimi. Kot glavni dosežek dogovora je Topič označil to, da so dobili priznanje, da je bil njihov upor upravičen.

Predsednik Gospodarskega interesnega združenja izvajalcev pristaniških storitev Dušan Gak je dodal, da bodo podpogodbeni delavci na podlagi današnjega sporazuma lahko dosegli nekaj več, "vendar skozi pametna pogajanja". Morda deluje, kot da so delavci dobili malo, je povedal Gak, a dejansko so po njegovem "dobili veliko več oziroma še nikoli toliko, kot so dobili danes". Tako bodo enotna pravila za vsa IPS-podjetja zagotavljala neke minimalne pravice, poleg tega pa se vzpostavlja določen mehanizem nadzora nad luškimi pogodbami z delavci.

Stavka, ki je trajala od prejšnjega petka, je po podatkih Luke povzročila za 1,3 milijona evrov neposrednega izpada prihodka. Delo se je nadaljevalo že v nočni izmeni. Piloti so že opolnoči odšli na veliko kontejnersko ladjo CMA CGM Balzac, s katere naj bi v Kopru iztovorili več kot 1800 zabojnikov.

Stavka v Luki Koper je končana