Martin Belič je študiral pri Ireni Grafenauer na salzburškem Mozarteumu in nato pri Michaelu Martinu Koflerju. Od leta 2007 je flavtist v Münchenski filharmoniji. Ivan Ferčič je diplomiral v razredu Tatjane Ognjanović na ljubljanski Akademiji za glasbo in pogosto nastopa doma in v tujini. Foto: Urša Lukovnjak/Festival Ljubljana
Martin Belič je študiral pri Ireni Grafenauer na salzburškem Mozarteumu in nato pri Michaelu Martinu Koflerju. Od leta 2007 je flavtist v Münchenski filharmoniji. Ivan Ferčič je diplomiral v razredu Tatjane Ognjanović na ljubljanski Akademiji za glasbo in pogosto nastopa doma in v tujini. Foto: Urša Lukovnjak/Festival Ljubljana
false
Teodosi Spasov se je v Plovdivu šolal na kavalu, pastirski piščali z osmimi luknjami, enem najstarejših glasbil v Evropi. Razvil je svojevrsten izvajalski slog, v katerem je združil tradicionalno ljudsko glasbo z džezom in klasično glasbo. Foto: Festival Ljubljana
false
Med najbolj obiskanimi na Ljubljana Festivalu je muzikal Mamma Mia!, ki se lahko pohvali z razprodanim junijskimi in avgustovskimi termini. Organizatorji so zato konec avgusta dodali tri nove datume. Foto: Festival Ljubljana


Martin Belič in Ivan Ferčič bosta nocoj izvajala glasbo za čembalo in flavto. Mariborska glasbenika mlajše generacije sta pripravila izbor del iz obdobja baroka in klasicizma, interpretirala bosta skladbe Telemanna, Bacha, Haydna in Mozarta, občinstvo ljubljanskega festivala pa sta navdušila že lansko leto.

Skrivnostni zvoki Bolgarije in violinsko-klavirska romantična glasba
Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije se bo v sredo potopil v zvoke Bolgarije. K sodelovanju je povabil enega vodilnih bolgarskih glasbenikov, Teodosia Spasova, ki je pred kratkim prejel naziv glasbenik leta. Spasov se je v Plovdivu šolal na kavalu, pastirski piščali z osmimi luknjami, enem najstarejših glasbil v Evropi. Razvil je svojevrsten izvajalski slog, v katerem je združil tradicionalno ljudsko glasbo z džezom in klasično glasbo. Skupaj z orkestrom bo poustvaril ljudsko in avtorsko glasbo svoje domovine.

Niz komornih koncertov v četrtek sklenila glasba iz obdobja romantike. Mednarodno uveljavljeni slovenski violinist Volodja Balžalorsky in priznani srbski pianist Aleksandar Serdar bosta izvedla skladbe Haydna, Brahmsa in Beethovna v sonatni obliki.

Balžalorsky v duetih ali večjih komornih zasedbah nastopa po Evropi in ZDA, kjer večkrat vodi tudi mojstrske tečaje. Poustvarjanje dopolnjuje s pedagoških delom v Ljubljani. Serdar je osvojil več nagrad na prestižnih glasbenih tekmovanjih in nastopil z orkestri, kot so Münchenska, Dresdenska, Slovenska in Sanktpeterburška filharmonija. Je tudi profesor klavirja v Beogradu in Nišu.

Naval na muzikal Mamma Mia!
Prihodnji teden se bo Ljubljana festival prevesil v drugo polovico, po podatkih organizatorjev pa so dogodki dobro obiskani. Obisk festivalskih prireditev je po oceni organizatorjev primerljiv z lanskim, doslej so prodali več kot 35.800 vstopnic. Letos so odpravili 80-odstotni popust za odlične dijake in uspešne študente, saj je prišlo do zlorab; prireditve so namesto dijakov in študentov velikokrat obiskovali drugi, denimo njihovi starši ali stari starši.

Med najbolj obiskanimi je muzikal Mamma Mia!, ki se lahko pohvali z razprodanimi junijskimi in avgustovskimi termini. Organizatorji so zato konec avgusta dodali tri nove datume, a kot pravijo, so na voljo le še vstopnice za 26. avgusta.

Razprodani so bili tudi Poletna noč, letos posvečena Elzi Budau, koncert Tomaža Domicelja ob 50-letnici njegovega delovanja in komorni koncert V dvoje je lepše z violinistoma Lano Trotovšek in Sretenom Krstićem.

Pri festivalu so zadovoljni tudi z dobrim obiskom koncerta s kitajskim oskarjevcem Tanom Dunom, ki je odprl festival, Poljskega rekviema skladatelja Krzystofa Pendereckega, muzikala Cvetje v jeseni, obeh večerov baleta Romeo in Julija ter koncerta dua 2Cellos.

Prihajajoči dogodki, ki vzbujajo zanimanje
Med prihajajočim dogodki izpostavljajo še koncert Izraelskega filharmoničnega orkestra, ki bo z dirigentom Zubinom Mehto nastopil 24. avgusta, za Puccinijevo opero Turandot s Kitajsko nacionalno opero iz Pekinga (1. in 2. september) in opero Tristan in Izolda z Nacionalno opero in baletom iz Sofije, ki bo 4. septembra na ogled prvič, Festival Ljubljana pa je ob tem naročil prevod libreta v slovenščino. Dober obisk organizatorji pričakujejo tudi 25. avgusta na koncertu Vlada Kreslina, ki ga bodo na festivalu gostili že 24. po vrsti, in na nastopu Uroša Perića 28. avgusta.

Veliko zanimanja bo po predvidevanjih organizatorjev požel tudi baletni večer koreografa Edwarda Cluga s predstavama Stabat Mater in Rekviem za 2 stola (31. avgust), plesna koprodukcija EnKnapGroup z naslovom Fobija (7. september) ter premiera predstave Tomaža Pandurja Faust, ki jo 21. septembra pripravljajo v sodelovanju z ljubljansko Dramo. Festival se bo sklenil 28. septembra s koncertom Mlade nemške filharmonije, ki ga bo orkester pod taktirko Jonathana Notta izvedel v Unionski dvorani.