Ob odsotnosti Gorana Dragića je prvo ime slovenske reprezentance njegov brat Zoran. Tokrat je dosegel sedem točk. Foto: www.alesfevzer.com
Ob odsotnosti Gorana Dragića je prvo ime slovenske reprezentance njegov brat Zoran. Tokrat je dosegel sedem točk. Foto: www.alesfevzer.com
Alen Omić
Alen Omić prodira mimo najboljšega Ukrajinca Kirila Fesenka, ki je v statistiko vpisal 12 točk in 13 skokov. Foto: www.alesfevzer.com
Košarkarji začeli turnir v Kopru z zmago
Sizov zadel nor met s svoje polovice

Slovenci, ki so tekmo začeli v postavi Nebojša Joksimović, Klemen Prepelič, Zoran Dragić, Alen Omić in Uroš Slokar, so srečanje odprli z nizom 5:0, potem ko sta zadela Slokar in Omić. A Ukrajinci so hitro ujeli domačine, nato pa ušli na 14:9. Selektor Jure Zdovc je vzel minuto odmora, ki je pomagala, saj so se Slovenci s štirimi točkami Klobučarja približali le na -1 (13:14).

Moštvi več zgrešili, kot zadeli
V drugi četrtini je sledila izenačena tekma. Za potezo dneva je poskrbel Oleksander Sizov, ki je zadel noro trojko (glej video desno) s svoje polovice po le nekaj sekundah napada. Na glavni odmor so s prednostjo točke odšli Slovenci (27:26). Obe moštvi sta slabo metali iz igre, in sicer le 33-odstotno (9/27). Slovenija je zadela dve trojki iz 11 poskusov, Ukrajina pa eno iz osmih. Omić je bil s šestimi točkami "prvi" strelec Slovenije. Na drugi strani je Kiril Fesenko zbral eno več.

Točka prednosti za Ukrajino po treh četrtinah
Tudi drugi polčas je postregel z izenačenim srečanjem. Ukrajinci so se v 27. minuti z delnim izidom 10:3 (trojke so zadeli Mišula, Kornijenko in Lipovij) odlepili na 42:36, tako da je selektor Zdovc vzel minuto odmora. Po njej so Slovenci odgovorili z nizom 9:2 in po trojki Jake Klobučarja povedli s 45:44. Minuto odmora je tokrat zahteval ukrajinski selektor. Ukrajina je po košu Jeroma Randla vodila po treh četrtinah (47:46).

Odločilen niz 5:0
Slovencem je v zadnjem delu, šest minut pred koncem, uspel niz 7:0, tako da je ukrajinski selektor spet vzel minuto odmora. Po njej so Ukrajinci odgovorili z osmimi zaporednimi točkami, trojki sta zadela Randel in Mišula, za nov preobrat (58:57). Tri minute pred sireno je bil izid poravnan na 59:59, nato pa je Joksimović zadel trojko, Balažić pa dodal še koš za 64:59. Ukrajini se v raztrgani končnici ni več uspelo približati. Blažič je bil z 12 točkami, devet v zadnji četrtini, najučinkovitejši pri Slovencih. Slovenija bo v soboto igrala s Finsko, ki je v prvi tekmi turnirja izgubila proti Italiji z 72:86.

Zdovc: Fantje se znova niso držali dogovorov
"S to tekmo ne morem biti zadovoljen, saj se fantje znova niso držali vseh dogovorov. Ko smo akcije izvedli, tako kot smo se dogovorili, smo zadeli ali vsaj prišli do neoviranih metov. Zbranost je največja težava, saj se znova in znova pojavljajo iste napake, pa čeprav na teh delamo že ves mesec. Zadovoljiva je bila obramba, pa tudi taktični del v zadnji četrtini, ko smo morali zmagati, je delno deloval dobro. Pošteno povedano, tisti, ki je gledal to tekmo, je lahko upravičeno dejal: 'Ta Zdovc nima blage veze.' A jaz sem odgovoren za to ekipo in moram vztrajati ter verjeti, da delamo pravilno. S Finsko bo zagotovo še težje, saj nas čaka tekma proti odličnim strelcem z razdalje," je bil kritičen selektor Zdovc.

"Zadovoljen sem z zmago in določenimi deli igre. Obramba je bila dokaj solidna, je pa še precej napak, na katerih moramo delati in jih skušati odpraviti še pred evropskim prvenstvom. Danes smo preveč na silo hoteli pod obroč, zato tudi toliko izgubljenih žog. Zgrešili smo precej odprtih metov, pa tudi v obrambi nam je večkrat popustila zbranost, tako da je imel tekmec odprto pot do koša. Vesel sem, da soigralci verjamejo vame tako kot jaz v njih, saj bomo le kot celota naredili dober rezultat na evropskem prvenstvu," je dodal Jaka Blažič.

Odpadlo bo še eno ime
Na seznamu za evropsko prvenstvo je še 13 košarkarjev. Zdovc bo moral prečrtati še eno ime. Kot je dejal, bo najverjetneje moral ekipo zapustiti eden izmed visokih igralcev, kar pomeni, da bodo pod drobnogledom predvsem Žiga Dimec, Miha Zupan in Saša Zagorac.

TURNIR V KOPRU

1. krog:

SLOVENIJA - UKRAJINA
66:60 (13:14, 14:12, 18:20, 21:14)
Blažič 12, Slokar 11, Klobučar in Balažić 10, Dragić 7, Joksimović in Omić po 6, Dimec in Zagorac 2; Fesenko in Randel 12, Mišula 11, Kornijenko 9, Lipovij 6, Zajcev 5, Sizov 3, Lukašov 2.

Prosti meti: 11/16; 12/21
Met za dve: 14/34; 15/36
Met za tri: 9/25; 6/16
Skoki: 43; 36

ITALIJA - FINSKA
86:72 (19:16, 23:13, 16:24, 28:19)



2. krog, sobota ob 20.05:
SLOVENIJA - FINSKA

Ob 17.15:
UKRAJINA - ITALIJA




3. krog, nedelja ob 20.05:
SLOVENIJA - ITALIJA

Ob 17.15:
FINSKA - UKRAJINA

Košarkarji začeli turnir v Kopru z zmago
Sizov zadel nor met s svoje polovice