Priprave bodo potekale v Rogatcu, Kranjski Gori, Zrečah, Celju, Ljubljani in Mariboru. Reprezentanca bo odigrala devet pripravljalnih tekem. Foto: BoBo
Priprave bodo potekale v Rogatcu, Kranjski Gori, Zrečah, Celju, Ljubljani in Mariboru. Reprezentanca bo odigrala devet pripravljalnih tekem. Foto: BoBo
Matjaž Smodiš
Matjaž Smodiš je pripravljen na nov izziv v karieri. Foto: BoBo
Igor Kokoškov
Igor Kokoškov, ki že 15 let deluje v Ligi NBA, se je dokazal na gruzijski klopi, zdaj pa je naredil še korak naprej. Foto: BoBo
Slovenski košarkarji začeli priprave

Legendarni krilni center, ki je blestel predvsem v dresu velikega CSKA-ja, se prvič na reprezentančno akcijo podaja v takšni vlogi. Zdaj ni več del ekipe, ampak strokovnega vodstva: "To je novo poglavje v življenju in nov izziv. Največji izziv je predstavljalo to, da se vsi odzovejo. Mislim, da se vsi zavedajo, da smo v trenutku, ko je zelo pomembno, da vsi pridejo."

Po izpadu v osmini finala lanskega evropskega prvenstva mora Slovenija znova v kvalifikacije, ki jih je nazadnje igrala za EP 2005. S tem se začenja nova zgodba, temu primerno pa je tudi reprezentanca pomlajena in nekateri starejši, kot na primer Uroš Slokar, ki je bil do zdaj od leta 2005 vedno član izbrane vrste, niso zraven: "Seveda je to stopnica nižje od tistega, kjer smo bili prej. Pred nami je velik izziv in težka naloga. Verjamem, da bomo dali vse od sebe, tako vodstvo kot igralci, da se uvrstimo na evropsko prvenstvo, ki je neka osnova za delo naprej. Verjamem, da vsi fantje čutijo ta kult reprezentance, da se tu dobro počutijo, so vsi v redu fantje in vlada neka prava kemija za naprej. To je treba samo še pokazati na igrišču."

Pogled že na evropsko prvenstvo 2021
"Sem zadovoljen z ekipo. Imamo mlade fante, za katere verjamem, da so vsi željni dokazovanja. Nekateri bodo prvič dobili pravo priložnost v reprezentanci. Od njih se pričakuje, da bodo dali vse od sebe in s tem upravičili poziv. Vsem je že jasno, da s širšim spiskom, kjer so tudi fantje iz selekcije U20, gledamo naprej v prihodnost. Verjamem, da se bo našla kakšna minuta tudi za njih in bo kdo izmed njih zraven. Začenjamo z ničle, vse je v selektorjevih rokah in on je zadnje sito za končni rez, a nedvomno je želja, da se mladi priključijo in da se dela na dolgi rok. Recimo, da se že z enim očesom malce gleda proti evropskemu prvenstvu leta 2021," je o mislih za prihodnost spregovoril Smodiš.

Športni direktor reprezentance se je dotaknil tudi edine odpovedi, ki ni posledica poškodbe, – nadarjenega Luke Dončića, ki se bo v ZDA pripravljal na novo klubsko sezono: "Če odgovorim po funkciji, bom rekel, da se Luka ni pravilno odločil, če pa me vprašate kot nekdanjega košarkarja in nekoga, ki razume, v kakšnem položaju je Luka, je to prava odločitev. Trenutno rešuje svoj status in prihodnost. Verjamem, da se tega zavedajo on, njegov menedžer in vodstvo kluba. Verjamem, da so mu jasno razložili, da je prioriteta klubska zadeva. Žal se mu te kvalifikacije niso zdele dovolj velik izziv. Žal nam ga ni uspelo prepričati, predvsem, da bi malce začutil to atmosfero v reprezentanci. Upamo na pozitiven izhod in da ga bomo imeli naslednje leto zraven."

Prvič pod vodstvom Kokoškova
Slovenija, ki se bo v kvalifikacijah pomerila s Kosovom, Ukrajino in Bolgarijo, začenja pot z novim selektorjem Igorjem Kokoškovom: "Nobenega ne podcenjujemo in se zavedamo, da pred nami ni lahkega poletja. Vsako tekmo bo treba odigrati resno. Pod vsako delo se podpisuješ in s tem gradiš svoje ime. Zato je treba biti pozoren in se s tem ne smeš igrati. Imamo resne nasprotnike, verjamem pa, da bomo uspešno opravili delo. Pričakujem, da so fantje zdravi in pripravljeni na trdo delo. Reprezentanca je privilegij, s tem predstavljaš svojo državo, obenem pa je to tudi priprava na novo sezono. Torej imajo možnost dobre priprave in še predstavljajo državo."

Priprave reprezentanca začenja s 15 košarkarji od 21, ki so dobili povabilo. Gašper Vidmar in Jaka Blažič bosta izpustila uvodni del v Rogatcu in se bosta priključila v Kranjski Gori. Nato pridejo še trije člani izbrane vrste do 20 let in Goran Dragić, najboljši slovenski košarkar, ki zaradi pravil Lige NBA z reprezentanco lahko vadi šele od 1. avgusta naprej. Se je pa Kokoškov, ki Dragića odlično pozna, z Gogijem v Ljubljani dobil in pravi, da dela tako trdo, kot v tem trenutku malokateri NBA-košarkar. Trenutno trenira po svojem programu, tudi pozneje pa bo reprezentanca sodelovala z Miamijem.

V mislih tudi Erazem Lorbek
Ob predstavitvi seznama je srbski strokovnjak odkrito spregovoril o šibki točki izbrane vrste, kar predstavlja pozicija štiri. Na tej je v slovenskem dresu že blestel Erazem Lorbek, ki se je po dveh letih sanacije poškodbe vrnil na parket: "Slišal sem se z Erazmom, ki ga zelo spoštujem. On je izvrsten košarkar. Za njim sta dve težki sezoni, ki ju je izpustil. V tem trenutku je njegova prioriteta priprava na novo sezono, da najde dobro ekipo in se dokončno uspešno vrne na visoko raven, kar si kot evropska legenda tudi zasluži. Najin pogovor je bil zelo pozitiven in imava odprto komunikacijo. Njegovo sodelovanje v reprezentanci za naslednje leto ostaja odprta zgodba."

"Erazem je rekel, da se mu zdi, da letos ni realno, da bi bil član reprezentance. Ne ve, v kakšnem zdravstvenem stanju je in koliko lahko to koleno zdrži. Rad bi imel za sabo eno sezono v nogah spet in potem bi realno lahko povedal, ali poleti lahko fizično zdrži ter pomaga reprezentanci. Ta vrata so povsem odprta," je o Erazmu, svojem nekdanjem soigralcu v reprezentanci in pri CSKA-ju, dodal Smodiš.

Slovenski košarkarji začeli priprave