Zoran Dragić je v statistiko vpisal 28 točk (8/14 iz igre, 10/15 PM), sedem skokov, dve podaji in nobene izgubljene žoge. Foto: www.alesfevzer.com
Zoran Dragić je v statistiko vpisal 28 točk (8/14 iz igre, 10/15 PM), sedem skokov, dve podaji in nobene izgubljene žoge. Foto: www.alesfevzer.com
Goran Dragić
Goran Dragić je bil najboljši strelec na prvih dveh tekmah, tokrat pa ni bil tako razpoložen, se je pa izkazal s kar 11 podajami. Foto: www.alesfevzer.com

Mislim, da so naši centri opravili nalogo zelo dobro, čeprav je bila težka. Fesenko je zares čvrst. Tudi mi zunanji igralci smo skušali pomagati. Velik del so centri naredili tudi v raketi, ko so nam naredili veliko prostora, da smo lahko prodirali.

Zoran Dragić
Jaka Klobučar
Končno se je prebudil Jaka Klobučar, ki je ob desetih točkah ukradel še tri žoge, izvrstno pa je v prodoru blokiral Dmitra Gliebova. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenski košarkarji zmagali še tretjič

Na koncu je bilo v Celju le 84:77. V kvalifikacijskem sistemu lahko odloča tudi razlika v koših, glede na to, da mora Slovenija še gostovati v Ukrajini, pa ji je lahko še toliko bolj žal za zapravljeno razliko, ki je znašala tudi 18 točk. "Zadovoljni smo, da smo dobili tekmo, a znova poudarjam ta nihanja v igri. Ko nam pade koncentracija in morda postanemo malce utrujeni, delamo začetniške napake. Škoda, saj fantje trdo delajo. Moramo biti bolj odgovorni in najti način, da bo naša igra pametnejša. Ne le agresivna in čvrsta, ampak tudi preudarnejša," je po tekmi povedal Igor Kokoškov, ki se je ponovil glede na zadnjo tekmo, ko je govoril o napakah svojih varovancev, toda vseeno so v Zlatorogu Slovenci pustili boljši vtis kot v soboto v Bolgariji.

Prehitro zapravljene visoke razlike
Sloveniji dolgo ni uspelo dokončno streti Ukrajincev. Že v drugi četrtini so povedli za 13, a namesto, da bi povišali naskok, so ekspresno ob dveh slabih odločitvah Klemna Prepeliča v napadu in slabem vračanju v obrambo dopustili, da je padla na vsega pet. Ko sta se v tretji četrtini razigrala Jaka Klobučar, ki je končno ujel ritem v napadu, tudi v obrambi pa je dobro opravil svoje delo, in Zoran Dragić, je slovenska prednost narasla na 18, a znova je razmeroma hitro skopnela. Tudi v zadnji četrtini pa so slovensko igro zaznamovali padci, ob varni razliki so varovanci Kokoškova še malce popustili in tako so Ukrajinci v končnici znižali na znosnih -7.

"Oni so izkušena in disciplinirana ekipa. Žal mi je, da nismo doma naredili večje razlike. Predanost in trud nista bila problem, eksekucija je bila. Zadovoljni smo lahko le z zmago, ne pa z načinom, kako smo do nje prišli. Motijo me ti padci, obenem pa bi morali drugače odigrati tudi zadnje tri minute," je dodal Kokoškov, ki je izpostavil prelahko izgubljene žoge, njegovi varovanci pa tudi niso imeli posebej dobrega strelskega dne. Še posebej ne mirnega na črti prostih metov, kjer so bili le polovično uspešni (15/30).

Slovenija se ni prilagajala ukrajinski igri
Glavno ukrajinsko orožje so visoki igralci, a Kirila Fesenka in Vjačeslava Kravcova so slovenski centri dobro zaustavili. Skupaj sta dala 14 točk in ujela devet odbitih žog. Če je Alen Omić še imel nekaj težav in ga je predvsem Fesenko nekajkrat malce "razmetal" po raketi, pa se je Gašper Vidmar odlično boril. Ko se je vanj zaletaval robustni Fesenko, se Vidmar niti ni premaknil in je čvrsto obstal na mestu. Podobno je v Zlatorogu pred tremi leti v skupinskem delu evropskega prvenstva ob živce spravljal sijajnega Marca Gasola, ki je bil tedaj prvi center takrat aktualnih evropskih prvakov Špancev.

"Zadovoljen sem z visokimi igralci. Dobro so bili pripravljeni. Vemo, kakšen je Fesenko, poznamo pa tudi Kravcova. Na trenutke so igrali z dvema centroma. Želeli so, da se jim prilagodimo, a se jim nismo. Da so se nam oni prilagodili, so tudi začeli tekmo z nižjo postavo. Dobro smo pokrivali vsak svojega in na trenutke pomagali. Nadzirali smo tudi skok," je o igri centrov povedal Kokoškov, kapetan Goran Dragić pa je pristavil: "Imajo močno centrsko linijo, a to niso igralci, ki bi lahko odločali tekmo in dajali po 20 ali 30 točk. Vidmar in Omić ter tudi Murić so opravili dobro delo. Mislim, da bi lahko bila večja razlika, a na koncu je pomembna zmaga. Še vedno moramo v Ukrajino. Ne gledam na razliko. Če na to gledaš, je najslabše. Vsako tekmo moramo zmagati in tako bomo tudi na vsaki pristopili."

Ena Zoranovih najboljših reprezentančnih tekem
Goran je izpostavil preveliko število izgubljenih žog. Tokrat jih je imel sedem. Ni imel najboljšega strelskega dne, saj je vpisal le šest točk, a tudi ni posiljeval metov, zato pa znova odlično iskal in zalagal soigralce, ki jim je podelil 11 podaj. Nekaj lepih tudi bratu Zoranu, ki je tokrat imel svoj večer: "Od prve minute je odigral z veliko energije in bil vsepovsod po igrišču ter delal višek. Takega Zokija potrebujemo in potem je za vse nas lažje. Nedvomno je bil igralec tekme. Lepo se je boril in za sabo potegnil tudi soigralce."

Zoran je bil na tekmi z Bolgarijo dolžnik v napadu, proti Ukrajini pa je odigral eno najboljših tekem v reprezentančni majici. Hitro mu je steklo in že v prvem polčasu, ko je nasprotnikov koš polnil s prodori in protinapadi, je dal 17 točk. Na koncu se je ustavil pri 28, s sedmimi skoki (Slovenija je skok dobila s 36:32) pa je bil tudi prvi skakalec tekme. "Veseli smo za zmago, a malce razočarani, da smo doma zmagali le za sedem, kajti v Ukrajini nas čaka težka naloga. Začeli smo, kot smo si želeli. Znova smo imeli nekaj padcev, a na srečo smo našli odgovor," je povedal mlajši izmed bratov Dragić.

Ukrajinci ne morejo teči s Slovenci
"Vsako tekmo dam vse od sebe. Tokrat mi je steklo in sem imel svoj dan, a sem slabo metal proste mete. Ne vem, kaj mi je bilo," ni bil povsem zadovoljen Zoran, ki je dodal: "Ves čas moramo biti agresivni, kajti taka je naša igra. Preveč imamo padcev, kar nas lahko drago stane. Imamo igralce, ki jim ustreza ta hitra igra, dogovorili smo se pa, da bomo proti Ukrajini igrali še hitreje, saj imajo visoke in težke centre ter tako ne morejo teči z nami. Tega smo se tri četrtine držali."

S prebujenim Klobučarjem je Zoran poskrbel a potezo tekme. Klobučar je ukradel žogo, Zoran pa v protinapadu za hrbtom podal Jaki Blažiču. Klobučar je bil dokaj neopazen na prvih dveh tekmah, tokrat pa je odlično izkoristil priložnost in bil eden najbolj razpoloženih na parketu: "Vsi smo tu, da pomagamo reprezentanci. Pomembno je, da tisti, ki so na parketu, dajo svoj maksimum. Najpomembnejša je zmaga, a po drugi strani je v sistemu, v katerem igramo, pomembna tudi razlika. Gremo še v Ukrajino in mogoče bo vsaka točka pomembna. Res škoda. Imeli smo lepo razliko, nato pa je malce padla koncentracija in prišli so pod deset točk."

Mislim, da so naši centri opravili nalogo zelo dobro, čeprav je bila težka. Fesenko je zares čvrst. Tudi mi zunanji igralci smo skušali pomagati. Velik del so centri naredili tudi v raketi, ko so nam naredili veliko prostora, da smo lahko prodirali.

Zoran Dragić
Slovenski košarkarji zmagali še tretjič