Jan Oblak je v sezoni na 50 tekmah ostal nepremagan na kar 32. S prvenstvenimi 24 nedotaknjenimi mrežami je najboljši v Evropi pred Gigijem Buffonom (21), Manuelom Neuerjem (20), Kevinom Trappom (18) ...  Evropski beli suknjič tako letos potuje v Škofjo Loko. Foto: EPA
Jan Oblak je v sezoni na 50 tekmah ostal nepremagan na kar 32. S prvenstvenimi 24 nedotaknjenimi mrežami je najboljši v Evropi pred Gigijem Buffonom (21), Manuelom Neuerjem (20), Kevinom Trappom (18) ... Evropski beli suknjič tako letos potuje v Škofjo Loko. Foto: EPA

Vedno sem imel veliko samozaupanja, a hkrati vedel, da ne bo lahko, saj sem že prestajal težke čase. A če trdo delaš in verjameš vase, dobiš priložnost, da pokažeš, kaj znaš.

O težkem začetku kariere po prihodu v Atletico
Jan Oblak po prejetem golu pri Levanteju
Na koncu poraz pri Levanteju ni bil usoden za šampionske ambicije Atletica, saj je Barcelona dobila vse preostale tekme. Grenak priokus je ostal, ker bi Oblak lahko podrl 22 let star vratarski rekord. Vseeno je izenačil dosežek Liana in prejel "zamoro" za 2015/16, a pravo piko na i lahko postavi v Milanu z dosežkom, ki na zelenici in očmi vsega nogometnega sveta ni uspel še nobenemu Slovencu. Foto: Reuters

"Sem vesel, a zame je najpomembnejše moštvo," je po prejemu prestižne nagrade zamora za najboljšega vratarja Španije, ki jo dnevnik Marca podeljuje statistično najboljšemu čuvaju mreže že od leta 1959, povedal skromni Jan Oblak, ki je nato še enkrat zbranim novinarjem v Madridu poudaril: "Priznanje pripada celotnemu moštvu, vsem mojim soigralcem, saj smo prejeli vsega 18 golov v sezoni. Rekord sem dosegel predvsem po njihovih zaslugah, in ne samo svojih."

Najboljši vratar La Lige
V soboto proti Celta Vigu je Oblak ob zmagi Atletica (2:0) namreč ostal nepremagan in Škofjeločan se je vpisal med rekorderje in nagrajence španskega nogometa. V sezoni 2015/16 je Oblak v La Ligi prav vseh 3.420 minut branil vrata rdeče-belih iz Madrida, pri tem je kar 24-krat ohranil mrežo nedotaknjeno, v 38 krogih pa prejel vsega 18 golov. Za vsak prejeti gol je zbral 4,5 obrambe oz. je ubranil 82 odstotkov vseh strelov v okvir Atleticovih vrat, kar je prav tako najboljši statistični dosežek pravkar končane La Lige.

Po Levanteju v tolažbo izenačil rekord
S povprečno 0,47 prejetega gola na krog španskega prvenstva je izenačil absolutni vratarski rekord Primere Division in se v knjigah rekordov vpisal ob bok Francisca Liana s popolnoma enako statistiko 18 prejetih golov na 38 ligaških tekmah, ko je v sezoni 1993/94 branil barve Deportiva La Corune.

"Zadovoljen z dosežkom moštva. Zbrali smo 88 točk in končali na tretjem mestu. Pomembno je, da smo si priigrali Ligo prvakov za prihodnjo sezono, pri tem pa smo bili vse do predzadnjega kroga v igri za naslov prvaka," je Oblak ocenil ligaško sezono, ki bi se lahko končala še lepše. Osebno, če bi prejel samo en gol manj, bi podrl rekord Paca Liana. Moštveno pa bi, če ne bi zatajili pri Levanteju (1:2), prehiteli velikega mestnega tekmeca na 2. mestu.

Največja tekma v življenju
A prav proti Real Madridu bo fant, rojen za vratarja, čez 12 dni odigral tekmo kariere. Madridski derbi Atletico - Real v Milanu bo v soboto, 28. maja, zvečer odločil o naslovu evropskega klubskega prvaka. Do zdaj ga na igrišču ni osvojil še noben Slovenec, niti Srečko Katanec ne Zlatko Zahovič, kot tretji finalist, in to v ključni vlogi, pa lahko vse to spremeni in ju že pri 23 letih prekosi Jan Oblak.

"To je največja tekma, ki jo lahko igraš v življenju, za kar imamo dva tedna za pripravo. Ne vidim finala kot maščevanje (za poraz Atletica v finalu 2014), temveč kot novo priložnost za osvojitev Lige prvakov, za kar se želimo pripraviti čim bolje," se je po koncu ligaške sezone na novinarski konferenci Oblak razgovoril o madridskem derbiju, ki bo drugič v zadnjih treh sezonah okronal klubskega prvaka Evrope.

Nihče ne ve, kaj bo v Milanu
"Če ne prejmemo gola in ohranimo nedotaknjeno mrežo, bomo seveda imeli več možnosti za zmago, a nihče ne ve, kaj se bo zgodilo na finalni tekmi,"
je Oblak odgovoril na vprašanje, da je vajen zaklepati vrata, kar bi lahko ponovil tudi v Milanu. A prav Škofjeločan ve, da tudi ničla ne zagotavlja zmage - pred dvema letoma je v finalu Evropske lige z Benfico proti Sevilli ostal nepremagan po 120 minutah igre, a nato izgubil v loteriji strelov z bele točke. A kot je pokazal Thomasu Müllerju v polfinalu, zna Oblak še kako dobro braniti tudi enajstmetrovke.

GKShowcase: Pot Jana Oblaka v Milano

Kampl izkoristil sodnikovo odločitev


Kevin Kampl Goal - Bayer Leverkusen 2-1... by Allinoneclips

V prihodnji Ligi prvakov bo ob Janu Oblaku zanesljivo igral tudi motor slovenske reprezentance Kevin Kampl. Bayer Leverkusen je že pred časom osvojil 3. mesto Bundeslige, v zadnjem krogu pa je k uspehu nad Ingolstadtom gol prispeval tudi nemški Slovenec. V 37. minuti je sodnik dopustil hitro izvedeni prosti strel, gostje so se še postavljali v živi zid, tako da Kamplu ni bilo težko matirati Örjana Nylanda za 2:1. Na koncu so lekarnarji slavili s 3:2, Kampl pa je z drugim golom na štirih tekmah po hudi poškodbi noge dokazal, da je že v formi in da bo ključni adut čete Srečka Katanca na prihajajočih prijateljskih tekmah na Švedskem (30. maja) in doma s Turčijo (5. junija).


Kurtić odločil v Genovi



Tri točke za konec sezone je v 82. minuti tekme Genoa - Atalanta gostom iz Bergama prinesel Jasmin Kurtić. Drugi gol sezone je dosegel po tem, ko je po predložku z leve strani v pravem trenutku vtekel v kazenski prostor in zatresel za končnih 1:2. Moštvo Edyja Reje je po zaslugi Belokranjca končalo sezono Serie A na 12. mestu.

PSG želi Oblaka in poizveduje za Handanovićem



Od devetih Slovencev v Serie A je najvišje končal Samir Handanović, ki v zadnjem krogu ob porazu Interja pri Sassuolo (1:3) zaradi kartonov sicer ni branil. A upokojeni slovenski reprezentančni vratar ostaja tema pogovorov v Milanu. Kritike soigralcev pred tednom dni in odgovor Javierja Zanettija se še niso polegli, ko je priznani nogometni poznavalec Gainluca Di Marzio zapisal, da je Paris SG stopil v stik z zastopniki Handanovića. Po zapisu obstaja resen in močan interes bogatih francoskih prvakov, da se še okrepijo v vratih z enim najboljših vratarjev Italije, ki pa si želi predvsem osvajati lovorike in igrati v Ligi prvakov, česar tudi z Interjem še ni okusil.

Verbič zrežiral zmago za potrditev dvojne danske krone


Ponedeljek je osrečil privržence FC Köbenhavna, saj so z zmago z 2:0 nad Nordsjaellandom potrdili osvojitev danskega prvenstva. Obakrat je zadel Santander, katerega je obakrat zaposlil Benjamin Verbič in to v razmaku treh minut, izjemna je bila zlasti druga asistenca. Maja so levi iz glavnega mesta Danske že osvojili pokal, tako da zdaj v Köbenhavnu slavijo dvojno krono.


NOGOMETNA REPREZENTANCA po izboru selektorja Srečka Katanca za marčni tekmi (23)
Ime, priimekKlub (država)TekmaIgralni čas (x,y)Opombe
VRATARJI (3)
Vid BelecCarpi (ITA)Udinese - Carpi 1:2/na klopi; 18. mesto Serie A = izpad
Jan OblakAtletico Madrid (ŠPA)Atletico - Celta 2:0

vso tekmo (7,5)

4 obrambe = 24. nepremagan! 3. mesto La Lige = LP
Nejc VidmarOlimpija

Celje - Olimpija 1:3
Rudar - Olimpija 0:1

vso tekmo
vso tekmo

3 obrambe; 2 obrambi = 19. nepremagan; prvak Slovenije

BRANILCI (8)
Boštjan Cesar (c)Chievo (ITA)Chievo - Bologna 0:0/

poškodovan; 9. mesto Serie A

Bojan JokićNottingham Forest (ANG II)

*konec sezone*

19 tekem = 6,93

16. mesto Championshipa

Luka KrajncCagliari (ITA II)

Cagliari - Salernitana 3:0

/
na klopi; napredovanje v Serie A
Miral SamardžićRijeka (HRV)

Rijeka - Istra 2:0

vso tekmo2. mesto HNL = EL
Nejc SkubicKonyaspor (TUR)Bursa. - Konya. 1:1
TOR: Konya. - Besiktas ?
vso tekmo (7,2)
?
podaja v 46' za 1:1 = 3. podaja, preigravanje, skok, podaje 27/39; zadnji krog v torek
Petar StojanovićDinamo Zagreb (HRV)Dinamo - Slaven 2:1 (P)
Lokomotiva - Dinamo 0:4
/;
/
poškodovan; pokalni in državni prvak Hrvaške = LP
Aljaž StrunaPalermo (ITA)Palermo - Verona 3:2/na klopi; 16. mesto Serie A = obstanek
Andraž StrunaPAS Giannina (GRČ)*konec sezone*-6. mesto v Superligi
VEZISTI (9)
Valter BirsaChievo (ITA)Chievo - Bologna 0:0

/

poškodovan; 9. mesto Serie A

Matic ČrnicDomžaleDomžale - Zavrč 0:0
Domžale - Celje 0:3
vso tekmo
46' (0:2)
v 60' = 6. karton;
/
Josip IličićFiorentina (ITA)Lazio - Fiorentina 2:4/na klopi; 5. mesto Serie A = EL
Andraž KirmOmonia (CIP)Omonia - Apollon 1:281' (1:2)4. mesto 1. Division
Rene KrhinGranada (ŠPA)Granada - Barcelona 0:3/na klopi; 17. mesto La Lige = obstanek
Jasmin KurtićAtalanta (ITA)Genoa - Atalanta 1:2 74' (1:1) (7,0) v 82' za 1:2 = 2. gol; 12. mesto Serie A
Benjamin VerbičFC Köbenhavn (DAN)Aalborg - FCK 0:2
FCK - Nordsjaelland 2:0
/
88' (2:0)

kartoni (); podaji v 63' za 1:0 in 67' za 2:0 = 5. in 6. podaja; prvak Danske

Blaž VrhovecCelje

Celje - Olimpija 1:3
Domžale - Celje 0:3

vso tekmo
vso tekmo

/;
/
Miha ZajcOlimpijaCelje - Olimpija 1:3
Rudar - Olimpija 0:1
vso tekmo
vso tekmo
v 20' za 0:2 = 4. gol; prvak Slovenije
NAPADALCI (3)
Roman BezjakRijeka (HRV)Rijeka - Istra 2:0vso tekmo

/; 2. mesto HNL = EL

Enej JeleničLivorno (ITA II)Ascoli - Livorno 1:3/

poškodba - konec sezone

Milivoje NovakovićMariborMaribor - Rudar 2:3
Krka - Maribor 1:3
vso tekmo
/
/;
izven postave
"Ladje na obzorju" - občasni reprezentanti in legionarji iz močnejših lig
VRATAR
Sašo FornezziAntalyaspor (TUR)Antalya. - Trabzon. 7:0vso tekmo (7,7)2 obrambi, 4 pobrane žoge = 7. nepremagan
Denis PetrićAngers (FRA)Angers - Toulouse 2:3/
na klopi; 9. mesto Ligue 1
Ažbe JugSporting (POR)Braga - Sporting 0:4/na klopi; 2. mesto Primeire Lige = LP
BRANILCI
Siniša AnđelkovićPalermo (ITA)Palermo - Verona 3:2vso tekmo (6,7)posredovanje, skok, podaje 23/26; 16. mesto Serie A = obstanek
Dominic MarohKöln (NEM)BVB - Köln 2:2vso tekmo (6,5)skok, podaje 3/9; 9. mesto Bundeslige
Aleš MejačRijeka (HRV)Rijeka - Istra 2:0/na klopi; 2. mesto HNL = EL
Martin MilecRoda (NIZ)*konec sezone*12 tekem = 6,8114. mesto Eredivisie = obstanek

VEZISTI

Armin BačinovićVirtus Lanciano (ITA II)

Lanciano - Ternana 1:1

/
kartoni ()
Domen ČrnigojLugano (ŠVI)Zürich - Lugano 0:4
PON: Lugano - Young Boys
77' (0:1)
v 93' = 6. karton; tekma v ponedeljek
Kevin KamplBayer Leverkusen (NEM)

Leverkusen - Ingolstadt 3:2

vso tekmo (7,9)

v 37' za 2:1, 2. ocena Leverkusna; 3. mesto Bundeslige = LP

Dejan LazarevićAntalyaspor (TUR)Antalya. - Trabzon. 7:0

/

poškodovan
Nik OmladičEintracht Braunschweig (NEM II)

Eintracht B. - Fortuna 0:2

68' (0:0)/; 8. mesto 2. Bundeslige
Rajko RotmanIstanbul Baseksehir (TUR)

Eskisehir. - Istanbul BB 1:2

vso tekmo (6,8)

2 posredovanji, skok, podaje 35/40 (88 %)
Dalibor StevanovićMordovia Saransk (RUS)Anži - Mordovia 3:0vso tekmo (7,0)1. ocena Mordovie, 3 skoki, 3 posredovanja, podaje 53/64 (83 %)
NAPADALCI
Robert BerićSt. Etienne (FRA)St. Etienne - Lille 0:1
67' (0:1)

vrnitev po poškodbi! 6. mesto Ligue 1

Džengis ČavuševićSt. Gallen (ŠVI)Young Boys - St. Gallen 3:1
PON: St. Gallen - Zürich ?
80' (2:0)
/; tekma v ponedeljek
Etien VelikonjaLierse (BEL II)*konec sezone*24 x 7. mesto v Proximus = obstanek
Tim MatavžGenoa (ITA)

Genoa - Atalanta 1:2

/na klopi; 10. mesto Serie A
Andraž ŠporarBasel (ŠVI)Basel - Thun 1:1
PON: Luzern - Basel ?
-poškodba - konec sezone
Luka ZahovićHeerenveen (NIZ)*konec sezone*6 tekem = 6,1312. mesto v Eredivisie
"Upokojene ladje" - nogometaši, ki so se poslovili od reprezentance, v kateri so pustili pečat
Samir HandanovićInternazionale (ITA)Sassuolo - Inter 3:1/kartoni (); 4. mesto Serie A = EL
Mišo BrečkoNürnberg (NEM II)Paderborn - Nürnberg 0:1vso tekmokvalifikacije za 1. Bundesligo
Zlatko DedićFSV Frankfurt (NEM II)FSV - 1860 München 2:1 76' (1:1)izsilil 11-m za 2:1 = 2. podaja; 17. mesto v 2. Bundesligi = izpad
Branko IlićUrava Red (JAP)Urava - Niigata 0:0/zunaj postave
Robert Korenbrez kluba--prekinil pogodbo z Melbourne Cityjem
Zlatan LjubijankićUrava Reds (JAP)

Urava - Niigata 0:0

70' (0:0)

/
Nejc PečnikOmija Ardidža (JAP)

Sendai - Omija 0:1

/

na klopi

Marko ŠulerMariborMaribor - Rudar 2:3
Krka - Maribor 1:3
/poškodba - konec sezone


V tabelo so za igralnim časom dodane ocene statističnega portala WhoScored.

Ocene so decimalne od 1 do 10 po študijskem sistemu, izhodišče pa znaša 6,0. Vrednosti se določajo na podlagi dogodkov in dejavnosti nogometaša (od golov, ključnih podaj, podaj, preigravanj do posredovanj in napak ter kazni). WhoScored pokriva 11 svetovnih lig in obe evropski tekmovanji. Pri opombah o najvišji ali najnižji oceni se ne upoštevajo rezervisti.

Vedno sem imel veliko samozaupanja, a hkrati vedel, da ne bo lahko, saj sem že prestajal težke čase. A če trdo delaš in verjameš vase, dobiš priložnost, da pokažeš, kaj znaš.

O težkem začetku kariere po prihodu v Atletico