Tokratna Parada ponosa v Zagrebu je bila že deseta po vrsti. Foto: EPA
Tokratna Parada ponosa v Zagrebu je bila že deseta po vrsti. Foto: EPA
Split
Splitska Parada ponosa se je sprevrgla v nasilje. Foto: MMC RTV SLO
Parada ponosa v Zagrebu

Na deseti Paradi ponosa v Zagrebu se je zbralo rekordno število udeležencev, sprehod po središču mesta pa je minil brez nasilja. Udeležence shoda so varovali številni policisti.

Ob prihodu na cilj so udeleženci vzklikali: "Zmagali smo, zmaga je naša".

Shod proti nasilju in diskriminaciji
Organizatorji letošnje Parade ponosa so prepričani, da je bil tokratni Zagreb Pride priložnost, da udeleženci enotneje kot prej pokažejo, da ne sprejemajo nasilja, diskriminacije in sovražnega govora. Zato so vse istospolno usmerjene, biseksualce in transseksualce pozvali, naj pridejo v Zagreb in tako pokažejo svoj pogum ter spoštovanje človeškega dostojanstva.

Tudi vse javne osebnosti, intelektualce, pisatelje, novinarje, politike in estradnike, ki jim enakost, enakopravnost pred zakonom in človekove pravice predstavljajo temeljne vrednote, so pozvali, naj se v znak solidarnosti pridružijo povorki. V Zagreb so prišli tudi iz Splita, Beograda in drugih držav v regiji.

Hrvaški vladni urad za enakopravnost spolov je podprl Parado ponosa in ob tem sporočil, da je treba zagovarjati enakopravnost in dostojanstvo istospolno usmerjenih. Kot poroča HRT, je urad organizatorjem ob 10. obletnici zagrebške Parade ponosa tudi čestital. K spoštovanju različnosti in človekovih pravic ter k strpnosti med Parado ponosa so pozvali tudi Združeni narodi na Hrvaškem.

Policija dobro pripravljena
Na Parado ponosa se je dobro pripravila tudi policija, je sporočil tiskovni predstavnik hrvaške policije Krunoslav Borovec. Pred shodom je povedal, da bo parado nadziralo največ policistov do zdaj in da bodo vsako nasilje do sodelujočih v paradi obravnavali kot zločin iz sovraštva. Kot še poroča HRT, Borovec ni želel povedati, koliko policistov je skrbelo za mir v hrvaški prestolnici, a hrvaški mediji poročajo, da jih je bilo v prestolnici najmanj 1.500.

Policija je sporočila, da je prijela 17 ljudi, od tega sedem, ker niso imeli dokumentov, sedem zaradi žaljivih transparentov in tri zaradi žalitev. Borovec je po koncu shoda povedal, da so za zavarovanje shoda v Zagrebu porabili 135.000 evrov, medtem ko so v Splitu porabili 100.000 evrov.

Senca sramu nad splitsko Parado ponosa
V javnosti pa še vedno odmeva prva Parada ponosa v Splitu, ki je bila prejšnjo soboto. Ta se ni končala po pričakovanjih organizatorjev, saj je morala zaradi napadov na udeležence shoda policija parado prekiniti. Približno 200 udeležencev parade je na promenadi pričakala sovražno nastrojena večtisočglava množica, ki jih je obkladala z zmerljivkami in obmetavala s kamenjem. Najmanj osem ljudi je bilo ranjenih, policija pa je prijela več kot sto ljudi. Nasilje na paradi je obsodil ves politični vrh, na Hrvaško pa so se usule tudi številne ostre kritike mednarodne skupnosti.

Parada ponosa v Zagrebu