Shod Nacionalneg zbora. Foto: Reuters
Shod Nacionalneg zbora. Foto: Reuters

Če bi bile evropske volitve danes, bi glede na raziskavo Nacionalni zbor podprlo 32,5 odstotka volivk in volivcev, na drugem mestu je Preporod predsednika Emmanuela Macrona s 16 odstotki glasov.

Na tretjem mestu sledijo socialisti, ki bi jih podprlo 13 odstotkov volivk in volivcev. Petodstotni prag za vstop v Evropski parlament bi prestopile še leva Nepokorna Francija z 8,5 odstotka glasov, zeleni s sedemodstotno podporo in desni Republikanci, ki bi glede na anketo prejeli 6,5 odstotka glasov.

Inštitut Elabe, ki je anketo izvedel za francosko radiotelevizijsko mrežo BFMTV in tednik La Tribune Dimanche, je opozoril, da številni še niso povsem odločeni, kako bodo volili. "Vsak tretji volivec bi lahko pred volitvami še spremenil svoje mnenje, zlasti na levici," je danes ob objavi izidov ankete sporočil inštitut.

Anketo so izvedli med 29. in 31. majem na vzorcu 1803 vprašanih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Novi vodja Nacionalnega zbora, 28-letni Jordan Bardella, ki je nasledil Marine Le Pen, se je v predvolilni kampanji izkazal za pomembnega aduta skrajne desnice, ki mu je uspelo na svojo stran pritegniti številne volivce.

Volitve v Evropski parlament, ki bodo prihodnjo nedeljo, v Franciji veljajo za ključno merilo priljubljenosti politikov na nacionalni ravni.

Sorodna novica Napovedan porast podpore skrajni desnici bo sledil "mainstreamizaciji" njenih idej