Največja politična skupina v 720-članskem Evropskem parlamentu je sicer desnosredinska Evropska ljudska stranka. Foto: Reuters
Največja politična skupina v 720-članskem Evropskem parlamentu je sicer desnosredinska Evropska ljudska stranka. Foto: Reuters

Za novo politično skupino v Evropskem parlamentu se mora zbrati najmanj 23 poslancev iz sedmih držav članic.

Evropa suverenih narodov jih bo imela 25: 14 iz Alternative za Nemčijo, po tri sta prispevala bolgarski Preporod in poljska Konfederacija, francosko Ponovno zavzetje Erica Zemmourja ter manjše desničarske stranke iz Litve, Slovaške, Češke in Madžarske pa po enega.

AfD je sicer svojega 15. poslanca Maximiliana Kraha zaradi spornih izjav o nacizmu izključil iz delegacije, potem ko so stranko iz istega razloga izključili iz politične skupine Identiteta in Demokracija.

Ta skupina zdaj ne obstaja več, nastali pa so Domoljubi za Evropo. Glavni pobudnik je bil madžarski premier Viktor Orban, saj njegova stranka Fidesz po izstopu iz Evropske ljudske stranke, ki je sicer načrtovala njeno izključitev, ni bila v nobeni politični skupini.

Domoljubi so po tem, ko so se jim pridružili še evroposlanci francoskega Nacionalnega zbora, avstrijskih Svobodnjakov, češkega ANO-ja in italijanske Lige, po številu članov prehiteli desničarske Evropske konservativce in reformiste, pri katerih so Bratje Italije italijanske premierke Giorgie Meloni.

Največja politična skupina v 720-članskem Evropskem parlamentu je sicer desnosredinska Evropska ljudska stranka s 188 poslanci, drugi so levosredinski socialisti in demokrati s 136 poslanci, liberalci pa so s 77 s tretjega zdrsnili na peto mesto.