V nedeljo do 19. ure prijave domnevnih kršitev sprejema dežurna služba inšpektorata za notranje zadeve. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
V nedeljo do 19. ure prijave domnevnih kršitev sprejema dežurna služba inšpektorata za notranje zadeve. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Inšpektorat RS za notranje zadeve bo obravnaval 17 zadev, za katere obstaja sum kršitve.
Kot so navedli na ministrstvu za notranje zadeve, so za 47 obvestil ugotovili, da se nanašajo na zadeve, ki so že v obravnavi ali pa niso povezane s kršitvami volilnega molka.

Inšpektorat RS za notranje zadeve bo tako na podlagi prejetih obvestil obravnaval 17 zadev, za katere obstaja sum, da gre za kršitev volilnega molka. Največ, več kot polovica obravnavanih zadev se nanaša na domnevne kršitve volilnega molka s spornimi objavami in vsebinami na družbenih omrežjih, so pojasnili.

Na prejšnjih volitvah poslancev v Evropski parlament maja 2019 so v času volilnega molka prejeli 34 obvestil o domnevnih kršitvah volilnega molka, na podlagi katerih je bilo uvedenih 15 postopkov o prekršku, so še dodali.

Konec volilne kampanje

Volilna kampanja se mora v skladu z zakonom o volilni in referendumski kampanji končati najpozneje 24 ur pred dnem glasovanja. V času volilnega molka je prepovedana vsakršna dejavnost, ki bi volivce navajala k takšnemu ali drugačnemu glasovanju. Tako niso dovoljeni propaganda v medijih, elektronskih publikacijah in z uporabo telekomunikacijskih storitev, nameščanje plakatov in razdeljevanje letakov s politično oglaševalsko vsebino, objavljanje videospotov oziroma oglasov političnih strank ter pozivanje volivcev, kako naj volijo.

Danes do 19. ure zvečer prijave domnevnih kršitev volilnega molka na telefonski številki 080 21 13 sprejema dežurna služba inšpektorata za notranje zadeve.

Za kršitve volilnega molka so predvidene globe od 800 do 3000 evrov za organizatorja volilne kampanje, od 300 do 600 evrov za odgovorno osebo organizatorja volilne kampanje, od 250 do 500 evrov za pravno osebo ali samostojnega podjetnika ter od 150 do 250 evrov za posameznika.