Izvoljeni evropski poslanci iz Slovenije. Foto: BoBo
Izvoljeni evropski poslanci iz Slovenije. Foto: BoBo

Po skoraj vseh preštetih glasovnicah je zmagovalka evropskih volitev v Sloveniji stranka SDS, ki je s 30,65 odstotka glasov osvojila štiri poslanske mandate. Gibanju Svoboda sta pripadla dva mandata (22,15 odstotka glasov), po enega pa so osvojili v Vesni (10,53 %), SD-ju (7,72 %) in NSi-ju (7,66 %).

Preostale stranke in liste, ki so nastopile na volitvah, na nedeljskem glasovanju niso osvojile sedežev v Evropskem parlamentu. SLS je prejel 7,23 odstotka glasov, Levica 4,75 odstotka, Resni.ca 3,97 odstotka, DeSUS in Dobra država 2,21 odstotka, Zeleni Slovenije 1,59 odstotka ter Nič od tega 1,53 odstotka.

Evropskih volitev se je v Sloveniji udeležilo 41,34 odstotka volilnih upravičencev, kar je največ doslej, ko udeležba nikoli ni presegla 30 odstotkov.

Foto: DVK
Foto: DVK
Sorodna novica Kako je potekal volilni dan?

Z liste SDS-a so bili izvoljeni Romana Tomc, Milan Zver, Branko Grims in Zala Tomašič, z liste Gibanja Svoboda sta se v EP prebila Irena Joveva in Marjan Šarec. Z liste Vesne je bil izvoljen Vladimir Prebilič, z liste SD-ja Matjaž Nemec, z liste NSi-ja Matej Tonin.

Vsi so bili izvoljeni s preferenčnimi glasovi. Največ med vsemi kandidati jih je prejela nosilka liste SDS-a Romana Tomc, in sicer 73.311. Po številu preferenčnih glasov sledita nosilka liste Svobode Irena Joveva (70.680) in nosilec liste Vesne Vladimir Prebilič (52.078). Zala Tomašič je dobila 26.778 glasov, Matjaž Nemec 25.445, Matej Tonin 16.572, Milan Zver 15.730, Marjan Šarec 14.467 in Branko Grims 12.660.

Izvoljeni poslanci so obarvani modro. Vrstni red na svojih listah so tako s pomočjo preferenčnih glasov preskočili Branko Grims, Zala Tomašič in Marjan Šarec. Nekateri kandidati, ki so se po številu preferenčnih glasov uvrstili precej visoko, pa so ostali brez poslanskega mandata, saj njihovi listi ni uspelo prestopiti parlamentarnega praga. Foto: DVK
Izvoljeni poslanci so obarvani modro. Vrstni red na svojih listah so tako s pomočjo preferenčnih glasov preskočili Branko Grims, Zala Tomašič in Marjan Šarec. Nekateri kandidati, ki so se po številu preferenčnih glasov uvrstili precej visoko, pa so ostali brez poslanskega mandata, saj njihovi listi ni uspelo prestopiti parlamentarnega praga. Foto: DVK

Prvi odzivi novih poslancev

Ker so bili izidi znani zelo pozno, se tokrat v medijskem središču niso pojavili vsi novoizvoljeni poslanci. Tako je umanjkalo skupno fotografiranje, prav tako svojih prvih odzivov niso podali vsi.

Sorodna novica Janša: Vladna koalicija je poražena. Golob: Leva sredina je dobila več glasov kot desnica.

Tomc: Stvari bodo šle v pravo, torej v desno smer

Romana Tomc, nosilka liste SDS-a, je verjela v to, da bo Evropska ljudska stranka tudi na evropski ravni dosegla zelo dober izid. "Kot kaže, je ta izid celo boljši, kot smo pričakovali. Morda bo zdaj še lažje doseči tisto, kar smo ves čas govorili: da bo Evropska ljudska stranka tista, ki bo najpomembnejša pri določanju prihodnje evropske koalicije. Že prihodnji teden gremo v Bruselj, kjer se bomo o tem temeljito pogovorili. Stvari bodo šle v pravo, torej v desno smer."

Joveva: Potrditev dosedanjega dela

Irena Joveva, nosilka liste Gibanja Svoboda, izvolitve razume kot potrditev svojega dosedanjega dela. Pred petimi leti je bila izvoljena kot prva na listi Lista Marjana Šarca. "V čast in ponos mi je, to velja tudi za odstotke, ki jih je dobila Svoboda. Glede sodelovanja s Šarcem ne bo nobenih težav, se veselim."

Šarec: Te teme, ki jih pokrivam kot minister, so pomembne za EU

Marjan Šarec, ki je bil izvoljen s preferenčnimi glasovi, saj je bil sicer uvrščen na 6. mesto na listi pravi, da je zanj izvolitev uspeh: "Očitno so volivci prepoznali moje delo, kajti ti dve leti na obrambnem ministrstvu sem res dal vse od sebe, da smo reševali zadeve. Imeli smo največji požar na Krasu, lani poplave. Precej sem se angažiral pri tem in očitno so to tudi ljudje prepoznali. Te teme, ki jih pokrivam kot minister, sem v kampanji zelo zagovarjal, to so pomembne teme za Evropsko unijo. Naslednji petletni mandat Evropskega parlamenta se bo gotovo govorilo veliko tudi o tem."

Glede na to, da so mu volivci namenili svoje glasove, bi bilo po njegovih besedah nepošteno, če bi rekel, da se je malo šalil in da gremo zdaj naprej po starem. "Moja kandidatura ni bila šala, bila je resna odločitev," je bil jasen.

Dotaknil se je tudi 'dvoboja' z Matejem Toninom: "To je že 14 let trajajoče razmerje. Vedel sem, da lahko pride do tega. Bova zmogla."

Tonin: Volivci si želijo drugačno Slovenijo in Evropo

Nosilec liste in predsednik NSi-ja Matej Tonin je po potrditvi, da je dobil mandat, dejal, da mu je odleglo. Stranka je namreč zadržala eno poslansko mesto. "Zagotovo si bo NSi prizadeval, da se EU okrepi in da se spremeni na področjih, kjer mu je v preteklosti spodletelo," je dejal. Meni, da so slovenski volivci s tem jasno sporočili, da si želijo drugačno Evropo in drugačno Slovenijo. Za nasvet bo pri svojem delu "z največjim veseljem" vprašal tudi zdajšnjo evropsko poslanko iz stranke Ljudmilo Novak.

Prebilič: Zavedamo se odgovornosti, ki prihaja

Preboj v Evropski parlament je uspel Vladimirju Prebiliču s stranko Vesna, novinko na evropskem parketu: "Vesel sem, da smo Slovenijo postavili na zemljevid "zelenih" v Evropi. Do zdaj tam nikoli nismo bili in je škoda, da ne bi bili, saj imamo kaj pokazati. Se pa zavedamo odgovornosti, ki prihaja. Morali bomo biti glasni, argumentirani. A vam zagotavljam: poguma nam na manjka, motivacije pa tudi ne."

Nemec: Ta mandat smo si prigarali

SD je tokrat dobil le en mandat v primerjavi s prejšnjimi volitvami, ko so osvojili dva. Matjaž Nemec (SD), ki je v aktualnem mandatu EP-ja nasledil zdajšnjo zunanjo ministrico Tanjo Fajon, je po vnovični izvolitvi v Evropski parlament dejal, da so si v zadnjem mesecu prigarali ta mandat. "Veste, da tokrat izhodišče Socialnih demokratov ni bilo ravno najboljše. Imeli smo eno nalogo, da vrnemo Socialno demokracijo tja, kamor sodi." Dodal je, da "izid evropskih volitev kaže, da smo izboljšali izid zadnjih državnozborskih. Vseeno, kljub vsem zagatam zadnjih nekaj mesecev smo ponovno pridobili zaupanje ljudi in prav za to nam je najbolj mar."

Spomnil je tudi na tri "zelo dobre evropske poslance", ki so po njegovem mnenju v zadnjem petletnem mandatu "opravili izjemno delo" in ki jih v novem sestavu parlamenta ne bo: Franca Bogoviča, Klemna Grošlja in Milana Brgleza.

Odzivi slovenske politike na izide volitev