Sredstva bi bila v shemi namenjena mladim posameznikom, ki rešujejo stanovanjsko vprašanje, ne državi Sloveniji. Foto: BoBo
Sredstva bi bila v shemi namenjena mladim posameznikom, ki rešujejo stanovanjsko vprašanje, ne državi Sloveniji. Foto: BoBo

V okviru kampanje za evropske volitve je nosilec liste Vesne – zelene stranke na evropskih volitvah Vladimir Prebilič ocenil, da bo treba na ravni EU-ja nasloviti tudi stanovanjsko politiko. "Če teh vprašanj ne bomo rešili, je brez zveze govoriti tudi o demografiji. Govoriti mladim, naj si ustvarjajo družine, in jim ne zagotoviti koraka pred tem, se mi zdi malodane hipokritsko," je povedal in dodal, da se s podobnimi težavami na področju stanovanjske politike poleg Slovenije srečujejo tudi druge države članice.

V Vesni predlagajo ustanovitev evropskega stanovanjskega sklada za mlade, ki bi upravljal sredstva iz evropskega proračuna, hkrati pa skrbel tudi za razdelitev sredstev državam članicam. "Na evropski ravni nameravamo dati pobudo, da bi sklad upravljal približno šest milijard evrov na letni ravni," je dodal Prebilič.

Finančna sredstva bi najlažje pridobili na račun obremenitve najbogatejših Evropejcev

V Vesni so prepričani, da bi lahko finančna sredstva za izgradnjo stanovanj najlažje pridobili na račun obremenitve najbogatejših Evropejcev. "Če lahko damo 60 milijard evrov za pomoč v Ukrajini, ne vidim razloga, zakaj ne bi mogli najti šestih milijard, da bi naslovili tisto, kar je pereč problem mladih po vsej Evropi," je dejal.

Za Slovenijo bi to po njegovih besedah pomenilo 30 milijonov evrov na leto, kar bi zadostovalo za izgradnjo 1000 stanovanj na letni ravni. Ta sredstva bi bila v shemi namenjena mladim posameznikom, ki rešujejo stanovanjsko vprašanje, ne državi Sloveniji. Vsak bi lahko v skladu z njihovim predlogom sam odločal, kje bo reševal ta problem. "Radi bi naslovili tudi teritorialno neenakost oziroma pokrajinsko neenakost, s čimer bi ta formula spodbujala k temu, da stanovanjskega vprašanja ne rešujemo tam, kjer so stanovanja najdražja, ampak tam, kjer sami mislimo, da je prav," je še poudaril Prebilič, ki je na področju reševanja stanovanjskih težav v Sloveniji obupal nad državno politiko.

"Tukaj smo imeli kar nekaj izzivov, ki niso bili naslovljeni. Kot nekdo, ki je župan, večkrat opozarjam na to, da stanovanjski sklad v naši državi spodbuja gradnjo stanovanj predvsem v urbanih središčih, mali kraji pa ne pridemo zraven," je bil jasen.