Smer Pariz, kaže v rumeno odeti Primož Roglič, a samo če ne bo v ekipi Jumbo Visma potrjenih dveh okužb s koronavirusom. Foto: EPA
Smer Pariz, kaže v rumeno odeti Primož Roglič, a samo če ne bo v ekipi Jumbo Visma potrjenih dveh okužb s koronavirusom. Foto: EPA

V soboto so v Franciji potrdili rekordniih 10.561 okužb. Število na novo potrjenih okužb s SARS-CoV-2 je v nedeljo padlo na 7183, a seveda je to posledica manj številčnega testiranja ob koncu tedna. Statistično je v Franciji 58 aktivnih okužb na 100 tisoč prebivalcev.

Premier in direktor Toura v izolaciji
V petek so zasedali vlada in odgovorni strokovnjaki, glavno sporočilo je bilo ‒ narediti vse, da se izogne novi karanteni oz. zaustavitvi vsakdanjega življenja. Premier Jean Castex ni napovedal nobenih novih omejitev, medtem ko je sam do torka še v karanteni, ker se je v Pirenejih družil in vozil z asimptomatičnim direktorjem Dirke po Franciji Christianom Prudhommom.

Polovica Francije obarvana rdeče
Dejstvo je, da je kar 42 departmajev od 95 upravnih enot celinske Francije obarvanih rdeče. Posledično se je v nedeljo prvič zgodilo, da je bil ciljni vzpon zaprt za javnost: tudi za kolesarje in pohodnike, ki jim je bilo pred štartom v Nici obljubljeno, da bodo imeli prost dostop do gorskih cest in najprivlačnejših mest za spremljanje največje kolesarske dirke na svetu. Kot je bil zaprt Grand Colombier v departmaju Ain (sicer so predvsem nekateri iznajdljivi Slovenci prepoved obšli in tvegali kazen 130 evrov), bodo zaprti za javnost in navijače tudi vzponi v preostalih rdečih departmajih. A dirka se zdaj seli v Alpe: kjer Savoja in Visoka Savoja nista na rdečem seznamu, zato pa je rdeč Isere z Grenoblom, nad katerim bo cilj torkove 16. etape in štart 17. etape v sredo.

Odvzem brisov večinoma že v nedeljo
Pred štartom nedeljske 15. etape v Lyonu je večina kolesarjev šla na odvzem brisov. Ekipe so imele možnost, da se jim vzorci vzamejo ali v nedeljo ali v ponedeljek. Mehurček do 30 ljudi se lahko razdeli na dva dneva, samo osmerica kolesarjev mora na testiranje sočasno. Velika večina se je odločila za Lyon, tudi ker je ponedeljek rezerviran za počitek.

V primeru pozitivnega testa sledita še dve ponovitvi
Sočasno se je s tem pridobil tudi čas, da je v primeru morebitnega pozitivnega testa dovolj časa in miru, da se opravita še dve dodatni testiranji. Šele po treh izvedenih testih s pozitivnim izvidom oseba velja za okuženo.

Dva na novo okužena in izključitev celotne ekipe
Pravila so jasna: dva okužena na zdajšnjem testiranju pomeni izključitev iz 107. Dirke po Franciji. Štirje primeri izpred tedna, ko so po enega okuženega odkrili pri četverici ekip Ineos Grenadiers, Mitchelton Scott, Cofidis and AG2R La Mondiale, ne štejejo!

Največja grožnja rumeni in beli majici zdaj covid
Izidi se pričakujejo v torek dopoldne, po napovedih bodo znani prej kot pretekli torek, kjer je do zamika prišlo zaradi potrditve okužbe pri Prudhommu. Lahko covid-19 odloči zmagovalca? Vsekakor ni izključeno, že statistično se pričakuje v okoli 650-članski kolesarski karavani kakšno okužbo, a vsi držijo pesti, da ne bo primera med kolesarji.

V torek zjutraj se bodo znova šteli ekipni avtobusi in objave ekip na družbenih omrežjih, da je z njihovimi izvidi vse v redu. In mogoče bo za slovenske navijače Primoža Rogliča in Tadeja Pogačarja ravno torkovo dopoldne najbolj napeto, saj za spremembo od francoskih gorskih cest tukaj močne noge ne zagotavljajo zmage nad pandemijo.

Bi se odpovedali paradi šampionov v Parizu?
Prireditelj ASO in francoska vlada sta odločena izpeljati Tour 2020 do konca, četudi za vse bolj zaprtimi vrati. Edina mogoča sprememba, a še to skoraj malo verjetna, da bi se odpovedali paradi šampionov v prestolnici Parizu, ki pa že 30 let ne odloča več o končnem zmagovalcu. Ne nazadnje so takšen precedens pri ASO-ju letos že izvedli, ko so za en dan skrajšali dirko Pariz‒Nica, a je tudi res, da se je takrat začelo ustavljanje življenja v državi, čemur pa se Francija zdaj želi ogniti.

Zaradi pandemije rekordna gledanost

Pandemija koronavirusa je premaknila Tour de France 2020 s tradicionalnega julija na september. Vreme je sicer še vedno poletno, s pripeko in temperaturami nad 30 stopinj Celzija, a počitnic je konec. Sočasno prireditelji in oblasti pozivajo Francoze, da naj se odpovejo spremljanju dirke ob cesti in naj si jo raje ogledajo na televiziji.

Posledično dosega francoska javna televizija rekordne številke: France 3 prenaša etape od začetka do konca, vmes pa se je prenos razširil na glavni kanal France 2. Po meritvah in objavi France TV si je prenos letošnje velike kolesarske pentlje v prvih dveh tednih ogledalo vsaj 35,8 milijona Francozov oz. kar 9 milijonov več kot lani prvih 15 etap, ko je rojake navduševal Julian Alaphilippe!

Rekordna gledanost je bila dosežena ravno na nedeljski 15. etapi, ko si je prenos na France 2 v povprečju ogledallo 4,7 milijona gledalcev, vrhunec - zaključek etape - pa je videlo kar 6,3 milijona Francozov.