Trenutek odločitve: Carapaz je še enkrat močno pospešil, Roglič pa se je odločil, da bo v svojem tempu šel do cilja in preračunljivo ubranil skupno vodstvo in s tem končno zmago. : ASO/Luis Angel Gomez / Photogomezspo
Trenutek odločitve: Carapaz je še enkrat močno pospešil, Roglič pa se je odločil, da bo v svojem tempu šel do cilja in preračunljivo ubranil skupno vodstvo in s tem končno zmago. : ASO/Luis Angel Gomez / Photogomezspo

Zadnji trije kilometri 17. etape so potregli s kopico drame, prvi zasledovalec Richard Carapaz je v nekaj stotih metrih z odločnim napadom prepolovil skupni zaostanek za Primožem Rogličem.

Sorodna novica Carapaz napadel rdečo majico, a Roglič rešil skupno zmago!

Brez panike in s trdno vero v uspeh
"Niti ni bilo panike. Sam sem se bolj osredotočil nase, nekaj moči je še ostalo. Zagotovo sem ves čas verjel, da če bom nadaljeval v svojem tempu, bo to dovolj,"
je v pogovoru za TV Slovenija 31-letni Zasavec zatrdil, da ni bilo omahovanja, čeprav se mu je Ekvadorec odpeljal proti cilju na smučišču v osrednji Španiji.

Na koncu šteje samo izid
"Vedno je napeto v samih zaključkih. Se mi zdi lepo tudi za gledalce. A na koncu je pomemben samo izid in znova nam je uspela super Vuelta. Res hvala celotni ekipi, vsem, ki so to omogočili. Vsi smo lahko ponosni in veseli,"
je pragmatičen Roglič, ki ga zanimajo samo zmage, ne pa način, kako te doseže. "Sam sem ves čas verjel, da bom uspel. Če pa ne bi, pa ne bi. Zagotovo sem dal vse od sebe, tudi celotna ekipa z načinom dirkanja, ki smo ga prikazali danes. Navsezadnje si tudi ne bi mogli česa očitati, če se ne bi vse prav razpletlo."

Roglič drugič zmagovalec Dirke po Španiji

Na izgubo rumene majice odgovoril kot superšampion
Na letošnjo Vuelto se v primerjavi z lansko zaradi pandemijsko povsem spremenjene in izredno zgoščene kolesarske sezone ni mogel načrtno pripraviti. Še večji poudarek pri ekipni taktiki je bil tako lov na bonifikacijske sekunde, s čimer je na koncu pridobil ključno prednost. Slovenski šampion si jih je nabral za 32 več kot sijajni Ekvadorec.

Razočaranje, za nekatere zunanje opazovalce celo poraz, na Dirki po Franciji, kjer mu je na zadnji odločilni etapi rumeno majico zmagovalca speljal Tadej Pogačar, sta Roglič in celotna ekipa Jumbo Visma hitro prebolela in se pognala proti novim ciljem. Že na SP-ju v Imoli je bil zasavski orel konkurenčen in osvojil 6. mesto, nato pa je z izrednim šprintom dosegel zgodovinsko zmago na kolesarskem spomeniku Liege–Bastogne–Liege.

Carapaz dobro poznal kraj napada

Richard Carapaz o izbiri kraja napada in izkupičku:

"Poznal sem vzpon, opravil sem ga leta 2018 in točno sem vedel, kako se ga je treba lotiti. Tudi zaradi vetra. Zadovoljen sem z odločnim napadom v zaključku. Borili smo se po najboljših močeh. Sezona je bila zares spektakularna."


O pomoči Masa Rogliču in s tem ekipe Movistar, katere član je bil še lani tudi Ekvadorec:

"Vsak pač skrbi za svoje interese. Na to nimam komentarja."

"Pritisk si tudi zaslužimo, saj smo najboljši"
"Neverjetna sezona. Ni kaj za dodati. Neverjetne stvari so se dogajala te tri, štiri mesece. Ogromno odrekanja, a tudi ogromno stvari smo doživeli. Končno čas za nekaj počitka in potem kaj kmalu načrtovanje za naprej," j
e misli ob zmagovitem koncu sezone zbiral Roglič.

31-letni nekdanji smučarski skakalec in zdaj dvakratni zmagovalec Vuelte je priznal, da se mu je padlo veliko breme z ramen. "Zagotovo. Ni najlažje priti na tritedenske dirke kot najboljši, vsi te gledajo, sam pa prevzemaš vse breme. Tukaj na Vuelti že od prvega dne, tako da je pritisk in vse, kar spada zraven. A si to tudi zaslužimo, saj smo najboljši. Lepo je, ko se vse razplete v tvojo korist," je Roglič poudaril, da je del letos najbolj dominatne ekipe v svetu kolesarstva, navsezadnje pa se bo v torek na končni UCI-lestvici vrnil na sam vrh pred rojaka Pogačarja.

Čas za uživanje v uspehu in počitek
Od prve pokoronske dirke, državnega prvenstva Slovenije, prek vnovičnega zagona elitnih dirk na začetku avgusta pa vse do sredine novembra je Roglič nabiral uspehe in dirkalne dne kljub ostrim protikoronskim ukrepom, zaradi katerih so sploh lahko izpeljali Dirko po Franciji in Dirko po Španiji.

"Navsezadnje je to naša služba oziroma delo, ki ga opravljamo. Gre mi najboljše kot tudi mojim sotekmovalcem in celotnemu osebju. Zato se pripravljamo vso sezono, vsa leta. Ko ti nekaj uspe, ne gledaš na trpljenje nazaj in delo, temveč uživaš v uspehu, ki si ga dosegel. Končno bomo zdaj lahko potegnili črto pod celotno sezono in z zadovoljstvom lahko pričakali proste dni," je še za TV Slovenija povedal veliki zmagovalec španskega kolesarskega kroga, ki ga v nedeljo v Madridu čaka le še zaslužena parada šampionov.

Roglič: Ves čas sem verjel v svoj tempo
Zaslužen Rogličev vzklik v cilju in vzjemna čestitka s Carapazom