Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Znani so rezultati državnega razpisa za koncesijo za 1100 mest v domovih za starejše. Nanj so bili prijavljeni tudi nekateri investitorji v Mariboru in okolici. Preverili smo, kako uspešni so bili in ali se razširitve obetajo tudi v javnih domovih za starejše.

V okolici Maribora sta koncesijo dobila dva zasebnika: podjetje Spik Ing v solasti izobraževalne ustanove Alma Mater Europaea za 150 postelj v Hajdini, za prav toliko v Rušah pa francosko-avstrijsko podjetje SeneCura, ki ob tem načrtuje širitev mariborskega doma, gradi pa tudi v Slivnici.

Dom pod gorco neuspešen, a optimističen

Dom pod gorco v lasti mariborske občine, ki načrtuje prizidek z 68 posteljami, pa na razpisu ni uspel. Direktor Gregor Žigon:

"Vsekakor so bili v prednosti tisti, ki so imeli že gradbeno dovoljenje, pa manjše občine, ki še nimajo institucionalnega varstva, mi pa tudi nismo prijavili zaprtega oddelka za demenco, ke imamo odprti oddelek."

Upajo, da bodo uspeli na novem razpisu, ki bo objavljen letos, neuradno že marca. Od koncesijskih še k državnim ustanovam.

Se bodo širili tudi državni domovi?

Preverili smo tudi, ali se širitve obetajo v državnih domovih, ki dejavnost opravljajo brez koncesije.

V Domu starejših Tezno nameravajo še letos zgraditi prizidek za začasno namestitev 12 starostnikov, pojasnjuje direktorica Jasna Cajnko:

"K nam bodo lahko začasno prišli recimo po zlomu kolka, v primeru kakšnih drugih težjih zdravstvenih zapletov, ali pa. če so tisti, ki jih doma negujejo, odsotni. Pri nas bodo lahko ostali 3 mesece in prejeli vso pripadajočo oskrbo."

Dom Danice Vogrinec pa načrtuje gradnjo šestih dislociranih enot v Mariboru in okolici, tudi v Rušah, kjer je koncesijo, kot rečeno, dobilo podjetje SeneCura. Za namen širitve že širijo tudi osrednji kuhinjo in pralnico, a dogovora z državo še ni, zato usoda gradnje še ni jasna, pravi direktor Marko Slavič:

"Zmagal je spet kapital in nesposobnost te naše države, da seveda najprej poskrbi za svoje, državno premoženje."

Komentar Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve še čakamo.