Foto: BoBo/Miloš Vujinovič
Foto: BoBo/Miloš Vujinovič

Tekmovanje za Zlato lisico bo zaradi pomanjkanja snega in visokih temperatur v teh dneh že tretje leto zapored organizirano v Kranjski Gori. Organizatorji so sicer veseli, da tekme svetovnega pokala tako ostajajo v Sloveniji, a znova z grenkim priokusom, in to ne le zaradi protikoronskih ukrepov, ki navijačem onemogočajo spremljanje tekmovanja na prizorišču, temveč tudi zato, ker je gostovanje najboljših slalomistk in veleslalomistk sveta za Maribor pomembno predvsem s promocijskega vidika.

Saša Arsenovič, ki je vstopil v zadnje leto svojega prvega županskega mandata, poudarja, da je doživel dogajanje pod Pohorjem ob prihodu svetovne smučarske karavane kot prvi mož drugega največjega slovenskega mesta le leta 2019: »To je izguba za celotno mesto, ker se drugače ves teden dogajajo dobre stvari«. Nova selitev na Gorenjsko pušča posledice, tudi glede promocije, izpostavlja direktor Zavoda za turizem Maribor Jure Struc, a dodaja: »Zagotovo s selitvijo ne moremo biti zadovoljni, je pa na Zlato lisico treba pogledati z več zornih kotov. Z vidika promocije to pomeni nekakšno izgubo, po drugi strani pa ima Zlata lisica skoraj 60 let komunikacijskega podlage, kar pomeni, da nas ne bo tako lahko izbrisati s spomina vseh tistih, ki poznajo FIS tekme in posledično vedo, da se ta vrhunski dogodek v Mariboru odvija. Če pogledamo z vidika nočitev pa je problem nekoliko manjši. Pohorje je namreč v tem trenutko polno turistov«.

Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Župan Arsenovič še trdi, da sta tako ASK Branik kot organizator in Marprom kot upravljavec smučišča skušala tekmovanje obdržati v Mariboru, a se ponovno ni izšlo: »Ne vem, če je bilo samo vreme krivo ali pa tudi kaj drugega. Ker takšno vreme imajo tudi v Zagrebu in na Sljemenu, pa tekem ne prestavljajo. Tako da upam, da se bomo drugo leto bolj povezali. Tako mesto kot gostitelj z organizatorji in da bomo uspeli to tekmo končno izvesti tukaj, kjer je Zlata lisica doma«.

Je tekmovalna proga B rešitev za prihodnost?

K temu pa naj bi pripomogla tudi tekmovalna proga B, ki so jo jeseni že začeli urejati, a še ni nared. Vse potrebno za morebitno selitev ob progo Habakuk, s ciljem na Trikotni jasi, naj bi končali letos. »Mi si tega ekstremno želimo in verjamemo, da na bo skupaj z mariborsko občino in Marpromom uspelo usposobiti tudi tekmovalno progo B. In da bo Kranjska gora oziroma selitev na Gorenjsko opcija C«, poudarja predsednik ASK Branik Gregor Lednik in dodaja, da bo klubska blagajna zaradi vnovične selitve na Gorenjsko zagotovo osiromašena: »Za obračune pa je prezgodaj, ta selitev je prišla nenadejano«. Prihodnost Zlate lisice naj ne bi bila vprašljiva, še pravi Lednik in dodaja, da bo odločitev o tem, ali bo umeščena v urnik za prihodnjo sezono padla na poletnem kongresu mednarodne smučarske zveze.