Miha Hrobat med skokom na petkovem treningu, kjer je bil v zadnji minuti celo za 7 stotink hitrejši od Kildeja. Foto: AP
Miha Hrobat med skokom na petkovem treningu, kjer je bil v zadnji minuti celo za 7 stotink hitrejši od Kildeja. Foto: AP

Zaradi vetra so prireditelji začetek drugega smukaškega treninga za alpske smučarje prestavili za eno uro. Začel se jeob 5. uri po srednjeevropskem času.

Avstrijec Max Franz je tudi zaradi internega boja za nastop na nedeljski tekmi postavil vodilni čas, a ga je s številko 17 za pičlih 6 stotink prehitel prvi favorit za zlato odličje Aleksander Aamodt Kilde (1:43,72). Norvežan se v nasprotju z večino že na uvodnem treningu ni kaj veliko zadrževal ob spoznavanju popolnoma nove proge na Kitajskem.

Aleksander Aamodt Kilde je dobil štiri od zadnjih 10 smukov za svetovni pokal, na treningih pa še potrdil status prvega favorita. Foto: Reuters
Aleksander Aamodt Kilde je dobil štiri od zadnjih 10 smukov za svetovni pokal, na treningih pa še potrdil status prvega favorita. Foto: Reuters

Hrobat v spodnjem delu hitrejši od Kildeja

S številko 29 se je pognal s starta Miha Hrobat, do prvega merjenja časa je v primerjavi s Kildejem zaostal za točno pol sekunde in imel po slabi tretjini smuka končni 22. vmesni čas, a nato je Kranjčan vozil izredno vse hitreje in po izvrstnem zaključku v kanjonu in zadnjem skoku prek klifa z zaostankom 43 stotink zasedel tretje mesto, s katerega je izrinil italijanskega veterana Dominika Parisa (+0,47).

Na koncu je bil Kranjčan, ki je ravno v četrtek praznoval 27. rojstni dan, četrti, saj ga je s številko 41 prehitel prvo presenečenje treninga Kanadčan Broderick Thompson (+0,20).

"Danes sem se na tem hribu počutil mnogo bolje kot včeraj, ko sem preveč zavijal, preveč je bilo vse pod kontrolo in nič kaj dirkaško. Danes sem si pa rekel, da bom šel na polno. Jutri napoved ni najboljša, obeta se nam veliko vetra, tako da je vprašanje, ali bodo lahko izpeljali tretji trening smuka. Zato je bilo treba poskusiti s tekmovalno hitrostjo in mislim, da mi je uspela zelo dobra vožnja," je bil po drugem uradnem treningu v izjavi za Val 202 zadovoljen Hrobat.

Kranjčan ima v svetovnem pokalu sicer najboljšo uvrstitev 16. mesto z nedavnega smuka v Kitzbühelu.

Majhne razlike: 22 smukačev v eni sekundi

Razlike so bile sicer izredno majhne: manj kot sekundo je za Kildejem zaostalo kar 21 smukačev (štirje sicer z izpuščenimi vratci). Med četrtim Hrobatom in 21. Maxencom Muzatonom je bilo tako le 51 stotink razlike. Med njimi je bil tudi drugi Slovenec Boštjan Kline, ki je z zaostankom 67 stotink zasedel 13. mesto. Tretji Slovenec Nejc Naroločnik je dosegel 45. čas treninga z zaostankom 2,98.

"Sem zelo zadovoljen s smučanjem, s svojo predstavo, da sem dokončal trening v celoti, vse odvozil normalno. Seveda so rezerve, tako kot pri vseh ostalih. Poskusil bom poiskati še tiste delčke, torej čas, ki ga še lahko pridobim. To bom poskusil izboljšati na jutrišnjem treningu, če trening sploh bo, in potem seveda na tekmi," je dejal Kline, ki je olimpijski smuk pred štirimi leti končal na 27. mestu.

Še en trening, tekma pa v nedeljo

V Jančingu bo v soboto ob 4.00 po srednjeevropskem času na sporedu še tretji obvezni trening, sama tekma v kraljevski disciplini alpskega smučanja pa bo v nedeljo prav tako ob 4.00.

Mihi Hrobatu uspela odlična vožnja