Mojstrovina Al Davsarija za vodstvo Savdskih Arabcev z 2:1

Tekma dveh polčasov, ki se je končala z enim najbolj nepričakovanim preobratom v zgodovini svetovnih prvenstev v nogometu. Po prvem polčasu bi lahko Argentinci vodili tudi s 4:0, če ne bi bilo natančnih slovenskih sodnikov in VAR-a. Po drugem polčasu bi se lahko igralo še občutno dlje kot do "samo" 104. minute, pa južnoameriški prvaki ne bi izenačili proti velikim papirnatim avtsajderjem skupine C.

Od vratarja do mojstrskih strelcev

Savdska Arabija je z dvema briljantnima goloma Saleha Al Šehrija in Salema Al Davsarija v manj kot petih minutah na začetku 2. polčasa povedla z 2:1, nato pa so sokoli s strnjeno in disciplinirano obrambo pod vodstvom razpoloženega čuvaja mreže ubranili minimalno vodstvo za prvo veliko presenečenje SP-ja 2022.

Mohamed Al Ovais je zbral pet obramb in postal simbol prve savdske zmage nad Argentino, ki je šla v tekmo z možnostjo, da izenači rekord Italije – 37 tekem brez poraza, sočasno pa so bili ob Braziliji drugi veliki favorit za končno slavje v Katarju. A tretji dan SP-ja 2022 je prinesel šok za Messija in druščino, ki si bo morala še izboriti možnost za napredovanje proti Mehiki in Poljski.

Vrhunci tekme Argentina – Savdska Arabija
Kdo si je upal pred tekmo staviti na Savdijce proti Messiju in zadnja tri leta nepremagljivi druščini Argentincev? Foto: Reuters
Kdo si je upal pred tekmo staviti na Savdijce proti Messiju in zadnja tri leta nepremagljivi druščini Argentincev? Foto: Reuters

VAR prepričal Vinčića o enajstmetrovki

Že po stotih sekundah je zadišalo po Messijevem golu, a je s parado zablestel vratar Al Ovais in preprečil kapetanu Argentine sanjski začetek svetovnega prvenstva. Vendar prvakom Južne Amerike ni bilo treba dolgo čakati na vodilni gol. Po prostem strelu s strani so se prerivali v kazenskem prostoru, Abdulhamid je podrl Leandra Paredesa in VAR je poklical Slavka Vinčića na posvet.

Slovenski glavni sodnik je pokazal na belo piko, odgovornost pa je prevzel kapetan Lionel Messi, ki je dolgo čakal na potezo vratarja Mohameda Al Ovaisa. Savdijec je krenil v svojo levo stran, Messi pa je mirno poslal žogo v drugo stran za 1:0.

Messi z bele točke za vodstvo Argentine z 1:0
Ob koncu 1. polčasa se je poškodoval kapetan Savdske Arabije Salman Al Faradž, trak je predal Salemu Al Davsariju, ki je nato zablestel z golom za 2:1. Foto: Reuters
Ob koncu 1. polčasa se je poškodoval kapetan Savdske Arabije Salman Al Faradž, trak je predal Salemu Al Davsariju, ki je nato zablestel z golom za 2:1. Foto: Reuters

VAR razveljavil gol Lautara Martineza

V 23. minuti je po globinski podaji Messi znova prišel sam pred Al Ovaisa in ga rutinirano matiral, a je stranski sodnik Tomaž Klančnik takoj dvignil zastavico za prepovedani položaj. Ni minilo pet minut, ko je La Albiceleste znova zadel, tokrat je nasprotnike premagal Lautaro Martinez. Kljub slavju belo-sinjemodrih na stadionu so videosodniki pregledali posnetke in na koncu je Vinčić razveljavil gol zaradi prepovedanega položaja. Strelec El Toro je bil z ramo čez dovoljeno črto, je razkrila grafika polavtomatskega ofsajda.

V 35. minuti je naveza Messi in Martinez še enkrat iztirila Savdijce, napadalec Interja je tokrat preigral Al Ovaisa, vendar je bil tudi tretji gol Argentine razveljavljen zaradi ofsajda – tokrat takoj in brez posredovanja VAR-a, s Klančnikovo zastavico.

Savdijec Al Šehri v 49. minuti šokiral z izenačenjem

Pet minut velikega preobrata

Drugi del se je začel s hladno prho za Argentino, saj je Savdska Arabija izenačila proti toku igre. Saleh Al Šahri je sprejel hitro podajo Firasa Al Burajkana in prehitel branilca Cutija Romera ter z natančnim diagonalnim strelom našel pot do argentinske mreže za 1:1.

A pravi šok je sledil čez štiri minute, ko so Savdijci povedli! Zmedeni Argentinci so se znašli oblegani pred svojimi vrati, po blokiranem strelu je žoga prišla do nadomestnega kapetana. Salem Al Davsari je nato pokazal vse svoje tehnično znanje in med tremi Argentinci poslal pravi golazo v desni zgornji kot vrat nemočnega Emija Martineza. Mojstrovina za savdski neverjetni preobrat v manj kot petih minutah!

Statistika šokantne tekme, ki gre takoj v zgodovino svetovnih prvenstev. Foto: Reuters
Statistika šokantne tekme, ki gre takoj v zgodovino svetovnih prvenstev. Foto: Reuters

Maratonski podaljšek, a brez izenačenja

Po uri igre je ob pritisku gavčev do strela oziroma odbitka iz bližine prišel branilec Tagliafico, a je bil Al Ovais na pravem mestu. Zatem so arabski sokoli močno strnili obrambne vrste in dodobra onemogočili razvoj argentinske igre. Na sredini so zadušili nasprotne veziste in velikim favoritom je preostala le igra prek kril.

Šele po veliko mučenja in podajah so v 84. minuti prišli do strela: Messi z glavo naravnost v naročje Al Ovaisa, ki postaja veliki junak Savdske Arabije. Ob izteku rednega dela se je tekma podaljšala za osem minut in takoj je prišla velika priložnost za izenačenje. Vratar Al Ovais je izgubilo ravnotežje ob izteku iz vrat, iz obrata je ustrelil Alvarez, a na golovi črti je z glavo zadetek preprečil rezervni branilec Al Amri.

Po grdi poškodbi Jaserja Al Šahranija, ki ga je s kolenom v glavo nehote zadel lastni vratar, se je tekma še dodatno zavlekla. V 101. minuti je z glavo ustrelil Alvarez, a ni šlo mimo Al Ovaisa.

Zadnje minute šokantne tekme Argentina - Savdska Arabija

Težko, težko delo za Argentince

Tekma Argentina – Savdska Arabija na stadionu Lusail, kjer se bo v nedeljo, 18. decembra, igral veliki finale, je imela močen slovenski pridih, saj je bil glavni sodnik Slavko Vinčić, stranska pa Tomaž Klančnik in Andraž Kovačič.

V skupini C sta še Mehika in Poljska, ki se bosta pomerili danes ob 17.00. Vsekakor skupina, v kateri se obeta napet boj za mesti v izločilnih bojih. Ob tem se skupina C križa s skupino D, v kateri so Francija, Danska, Avstralija in Tunizija, ki prav tako danes igrajo tekme prvega kroga.

11-22 (C) Argentina-Saudi Arabia( id: 3854572), Tekma v živo, Vse (goli, menjave, kartoni)
11-22 (C) Argentina-Saudi Arabia( id: 3854572), Postave
11-22 (C) Argentina-Saudi Arabia( id: 3854572), Statistika tekme