SOS-odmev neposredno iz Firenc pred začetkom Toura

147 Napoved Toura iz Firenc: Pogačar, Roglič, Vingegaard ali kdo četrti?
Tadej Pogačar med predstavitvijo v Firencah. Foto: Reuters
Tadej Pogačar med predstavitvijo v Firencah. Foto: Reuters

Slovenski as je še pred predstavitvijo novinarjem povedal, da je imel pred desetimi dnevi covid, a da je zdaj z njim vse v redu. "Nič hujšega ni bilo. Prehlad, hitro je minilo," je povedal Pogačar. "Ne gre več za resno bolezen, še posebej, če si imel virus že prej. Sam sem za covidom zbolel enkrat ali dvakrat," je povedal Pogačar.

Gorenjec, ki je pred dnevi v intervjuju zatrdil, da je izjemno pripravljen, zaradi bolezni ni izgubil veliko treninga. "Ustavil sem se za en dan. Nato sem treniral notri in se po okrevanju hitro vrnil na prosto," je povedal Pogačar.

Primož Roglič. Foto: Reuters
Primož Roglič. Foto: Reuters

Na odru je med predstavitvijo doživel najbučnejši aplavz med vsemi. "Lepo vas je videti v tako velikem številu. Hvala vsem in se vidimo na cesti," je povedal Pogačar, ki se je v srca italijanskih navijačev usedel z napadalno vožnjo med zmagovitim Girom v maju.

Pogačar (UAE Emirates) je pred začetkom prvi favorit stavnic. Največje tekmece bo imel v branilcu naslova Jonasu Vingegaardu (Visma Lease a Bike), Primožu Rogliču (Red Bull Bora Hansgrohe) in Remcu Evenepoelu (Soudal Quick Step).

Prešerne volje je bil na trgu Piazzale Michelangelo v Firencah tudi Roglič. "Lahko pričakujete tako razpoloženega Rogliča, kot je danes razpoloženo občinstvo tukaj na predstavitvi," je povedal nasmejani Roglič glasni množici v Firencah.

Vingegaard je bil redkobeseden. "Vesel sem, da sem tukaj. Že to je zmaga zame, da sem na startu," se je vprašanju, ali je cilj tretja zaporedna zmaga na Touru, povedal Vingegaard.

Skupaj 52 višinskih kilometrov

Dirka po Franciji se bo 26. začela na tujih tleh, prvič v Italiji. Poleg Francije in Italije bo obiskala še Monako in San Marino.

Osem etap bo ravninskih, štiri hribovite in sedem gorskih, na katerih bodo morali kolesarji premagati več kot 52.000 višinskih metrov. 27 bo gorskih prelazov, vzponov in ciljev na vrhu, ki so kategorizirani z drugo, prvo in ekstra kategorijo. Najvišji vrh bo 2802 metra visoki Cime de la Bonette. Dvakrat je na sporedu vožnja na čas.

Poleg Pogačarja in Rogliča bodo na Touru nastopili še trije Slovenci – Matej Mohorič (Bahrain Victorious), Jan Tratnik (Visma Lease a Bike) in Luka Mezgec (Jayco AlUla).

Dirka se bo prvič po letu 1905 končala zunaj Pariza, in sicer s tremi zelo zahtevnimi etapami v okolici Nice. Zadnji dan je na sporedu vožnja na čas.

Prvi teden pozor na torkovo četrto etapo

Zahtevnih bo že nekaj prvih dnevov v Italiji. Prva etapa bo imela 3600 višinskih metrov in številne vzpone predvsem v zadnji tretjini. Tudi drugi dan bo razgiban z dvakratnim prečkanjem slovitega klanca San Luca (1,9 km/10,6 %) v Bologni, drugič tudi z bonifikacijskimi sekundami na vrhu.

Po dnevu za sprinterje proti Torinu (230,8 km) sledi prvi gorski preizkus in prehod v Francijo. Četrta etapa bo namreč kolesarje popeljala prek Sestrieresa (39,9 km/3,7 %) in prelaza Montgenevre (8,3 km/5,9 %) in pred spustom do cilja v Valloiru še prek prelaza Galibier (23 km/5,1 %) na 2642 m nadmorske višine. Etapo so si številni označili kot eno pomembnejših s 3600 višinskimi metri v vsega 139,6 km.

Peta, šesta in osma etapa bodo ravninske, sedma pa bo postregla s 25 kilometrov dolgim ravninskim kronometrom. Konec prvega dela Toura bo obarvan makadamsko v okolici Troyesa s 14 makadamskimi sektorji.

Drugi teden peklenski konec tedna v Pirenejih

Drugi teden bo peklensko ob koncu tedna v Pirenejih. Štirinajsta etapa bo sicer dolga le 151,9 km, a bodo morali kolesarji na tej poti premagati kar 4000 višinskih metrov. V to je vključen sloviti Tourmalet (19 km/7,4 %), brez pravega kilometra ravnine pa nato po spustu sledi vzpon do Ancizana ter nato še cilj na Pla d'Adetu (10,6 km/7,9 %).

Zelo zahteven bo tudi konec 15. etape. Kolesarje čaka še dodatnih 4800 višinskih metrov od Loudenviella do Plateau de Beilla (197,7 km). Kot pika na i pa sledi ciljni vzpon, ki bo dolg 15,8 km s povprečnim naklonom 7,9 %. Tu gre sploh ob vročem pirenejskem soncu pričakovati velike razlike.

Brutalen konec zadnjega tedna

Zadnji teden so na sporedu tri gorske etape, ena razgibana in finalna, vožnja na čas. Ekipe z glavnimi favoriti so dale poseben poudarek prav na zadnje tri etape, začenši z Isolo 2000. Relativno kratka 19. etapa bo kolesarje peljala od Embruna do omenjene gore, kjer je višinske priprave opravil tudi Pogačar.

Zadnji vzpon je sicer dolg 16,1 km s povprečnim naklonom 7,1 %, a sredi etape v oči bode najvišja točka letošnjega Toura na Cime de la Bonette. Kolesarji se bodo kar 23 km (6,9 %) vzpenjali na 2802 m nadmorske višine pred spustom do Isole in vznožja zadnjega vzpona.
Če 19. etapa ne bo zlomila duha katerega izmed tekmovalcev, prinaša 20. še en zahteven test. V 132,8 km bo strpanih kar 4600 višinskih metrov. Od štirih kategoriziranih vzponov bo najtežji prav zadnji do prelaza Couillole (15,7 km/7,1 %).

Tam je Pogačar slavil etapno zmago na poti do slavja na lanski dirki Pariz–Nica. Ceste dobro pozna, saj živi v Monaku in v okolici pogosto trenira kot številni drugi kolesarji. Nič drugače ne bo s poznavanjem trase 33,7 km dolge vožnje na čas za konec Toura.

Vse etape bodo v prenosu na TV SLO 2 in MMC-ju.

Roglič, Pogačar, Tratnik, Mezgec in Mohorič navdušeni nad vzdušjem v Firencah
Pogačar: Nismo le štirje med favoriti Toura, napeto bo do zadnjih dni
Predstavitev ekipe UAE Emirates s Tadejem Pogačarjem
Predstavitev ekipe Red Bull – Bora – Hansgrohe s Primožem Rogličem
Predstavitev ekipe Visma – Lease a Bike z Vingegaardom in Tratnikom