Joe in Jill Biden. Foto: Reuters
Joe in Jill Biden. Foto: Reuters

Postopek ne bi bil enostaven, saj je Biden na strankarskih volitvah osvojil skoraj 99 odstotkov od skoraj 4000 delegatov.

Po pravilih nacionalnega odbora demokratske stranke (DNC) so ti delegati njemu zavezani in morajo v teoriji podpreti njegovo nominacijo. To tudi pomeni, da je Bidna zelo težko umakniti iz tekme, če on na to ne pristane.

Sorodna novica Demokrati v paniki zaradi Bidnove predstave. V igri iskanje novega kandidata?

In 81-letni veteran, ki je vso svojo kariero posvetil politiki, je že dan po soočenju nakazal, da ne namerava nikamor. Kot je poudaril na sobotnem predvolilnem zborovanju v Severni Karolini, se zaveda, da ni več mladenič, a da je povsem pripravljen za nov mandat.

To je ponovil tudi na srečanjih s svojimi donatorji v New York in New Jerseyju v soboto, kjer jih je miril in branil svojo predstavo na soočenju. "Nisem imel odličnega večera, ampak tudi Trump ga ni imel," je dejal na enem od teh srečanj. "Obljubim vam, da bomo zmagali na teh volitvah."

Biden je na srečanju z zaskrbljenimi donatorji tudi dejal, da razume pomisleke, a da se bo samo še bolj boril, da jim dokaže, da je kos nalogi.

Vprašanja o Bidnovem zdravju in kognitivnih sposobnostih krožijo že dalj časa. Foto: Reuters
Vprašanja o Bidnovem zdravju in kognitivnih sposobnostih krožijo že dalj časa. Foto: Reuters

Na dogodku za zbiranje sredstev v New Jerseyju je bil tudi guverner te zvezne države Phil Murphy, ki je Bidnu zatrdil, da "smo vsi z vami, 1000-odstotno".

Sprememba sistema leta 1968

"To niso 60. leta. Volivci izberejo nominiranca stranke. In on je nominiranec,” je na temo potencialne menjave Bidna povedal CNN-ov analitik in dolgoletni demokratski strateg David Axelrod.

Ob tem je treba poudariti, da vse skupaj ni ravno tako preprosto – medtem ko se je na republikanski strani udarilo proti Donaldu Trumpu več protikandidatov, Biden po navodilih demokratske stranke in uveljavljene prakse izzivalcev praktično ni imel.

Še največjo nezaupnico so mu tako dali volivci v Michiganu, kjer je potekala močna kampanja proti predsedniku zaradi njegove neomajne podpore Izraelu – 13 odstotkov demokratskih volivcev je oddalo v znak protesta prazno glasovnico.

Sorodna novica Samozavesten Trump in vidno šibak Biden o tem, kdo je slabši predsednik

Aktualni sistem strankarskih volitev sega v leto 1968 in izvira iz silnega nezadovoljstva volivcev po tem, ko je demokratska stranka tisto leto za svojega kandidata izbrala podpredsednika Huberta Humphreyja, in to potem ko se je celo takratni predsednik Lyndon Johnson umaknil zaradi upada priljubljenosti.

Biden z ožjim krogom o možnostih

Kot poroča NBC, naj bi se danes Biden v Camp Davidu sestal s svojimi svetovalci, najtesnejšimi sodelavci in ožjim družinskim krogom, vključno s soprogo Jill, na pogovorih, kako naprej. Čeprav ga vodilni člani stranke javno podpirajo, naj bi bili v zakulisju pritiski, da izstopi, veliki.

Po poročanju NBC-ja in dobro obveščenih virih naj bi bila prav prva dama tista, ki ima največji vpliv na Bidna. In kot se šušlja, je ona tista, ki se najbolj oklepa vztrajanja v tekmi.

Biden je imel precej boljši nastop na predvolilnem shodu v Severni Karolini dan po soočenju. Foto: Reuters
Biden je imel precej boljši nastop na predvolilnem shodu v Severni Karolini dan po soočenju. Foto: Reuters

Kaj bi se torej zgodilo, če se Biden odloči izstopiti iz tekme? V tem primeru bi morali delegati kandidata izbrati na konvenciji, ki bo letos potekala med 19. in 22. avgustom v Chicagu.

Konvenciji, kjer bi sicer morala biti potrditev Bidna zgolj formalnost, a bi se zaradi njegove skrb vzbujajoče predstave na soočenju zdaj lahko vpisala v zgodovino.

Mimogrede, prav v Chicagu je potekala tudi konvencija v tistem burnem letu 1968, ko so se dogajali izgredi med nejevoljnimi demokratskimi volivci.

V primeru, da bi se kandidat izbiral na konvenciji, bi v ospredje stopili tudi delegati, ki niso samo zavezani, da oddajo glas za Bidna, ampak jih je morala njegova kampanja tudi odobriti, poroča CNN.

Kalifornijski guverner Gavin Newsom je sicer nazunaj dovolj
Kalifornijski guverner Gavin Newsom je sicer nazunaj dovolj "predsedniški", a njegove politike v Kaliforniji kritizirajo mnogi. Foto: Reuters

Kar pomeni, da bi v primeru potrditve drugega nominiranca tvegali tudi revolt med Bidnovimi privrženci. Pomeni pa tudi, da bi novega kandidata demokratov izbirali Bidnovi podporniki.

Potencialna zamenjava Gavin Newsom?

Med imeni, ki krožijo kot potencialne zamenjave, so podpredsednica Kamala Harris, ki bi bila običajno logična izbira, a je njena priljubljenost še nižja od Bidna.

Zato se pogosteje omenja kalifornijskega guvernerja Gavina Newsoma, ki je nemudoma stopil v bran Bidnu po njegovi slabi predstavi na soočenju. Mnogi so menili, da gre za preračunljivo potezo.

Newsom je sicer precej polarizirajoča figura, ki ga mnogi krivijo za hudo stanovanjsko krizo v Kaliforniji. Ali bi lahko prepričal dovolj volivcev, je tako vprašanje.

Potem so tu še t. i. superdelegati, skupina okoli 700 višjih strankarskih voditeljev in izvoljenih predstavnikov, ki so zaradi svojega položaja avtomatično delegati. Po strankarskih pravilih superdelegati ne morejo glasovati v prvem krogu, če bi lahko prevagali nominacijo, lahko pa na nadaljnjih.

Kritike na račun demokratske stranke in medijev

Ob vsem tem pa se načenja še eno, za demokratsko stranko neprijetno vprašanje – koliko jim volivci po petkovem fiasku sploh zaupajo, glede na to, da so očitno do zadnjega prikrivali Bidnovo stanje.

Pri tem pa kritike letijo tudi na osrednje ameriške medije, ki so zgolj prenašali sporočilo demokratskega establišmenta, da je predsednik v odlični kondiciji in da so vsakršne insinuacije o nasprotnem zgolj umazana natolcevanja republikancev in Trumpovih privržencev.

Ti isti mediji so zdaj polni naslovov o tem, kako je morda čas, da se Biden umakne, vključno z odmevnim sobotnim uvodnikom v New York Timesu, ki predsednika poziva k umiku, saj da je to "najboljše za državo".