Tadej Pogačar in Jonas Vingegaard sta napovedala izjemen boj na letošnjem Touru. Foto: Reuters
Tadej Pogačar in Jonas Vingegaard sta napovedala izjemen boj na letošnjem Touru. Foto: Reuters

Slovenski as (UAE Emirates), ki je po dveh zmagah na Touru zadnji dve izvedbi končal na drugem mestu, je preizkusil moč konkurentov na kratkem vzponu na San Luco. Silovito je pospešil, napad pa je "pokril" le kapetan moštva Visma Lease a Bike. Do cilja v Bologni je nato priključek ujel tudi Remco Evenepoel (Soudal Quick Step), četrti od glavnih favoritov Primož Roglič (Red Bull Bora Hansgrohe) pa ni mogel slediti ritmu in je izgubil 21 sekund.

"Če je dober dan za nami? Tako tako. Ko so šli v beg, smo vedeli, da imajo dobre možnosti, da jim uspe. Na zadnjem vzponu sem se zelo dobro počutil, ritem pa je bil zelo visok že prvič, ko smo šli na San Luco, saj je Visma res silovito narekovala. V drugo sem se odločil napasti, da se malce preizkusim. Jonas je takoj odgovoril. Nisem presenečene nad ravnjo njegove pripravljenosti. Dobro sva sodelovala, ampak sta Remco in Richard (Carapaz, op. a.) tudi in do cilja sta naju ujela. Vzdušje je bilo v Bologni res izjemno. Na vzponu je bilo noro. Res neverjetno. To je kolesarjenje, ki ga imamo vsi radi," je dejal Pogačar.

Pogačar, Vingegaard in Evenepoel na vrhu z istim časom

Šampion s Klanca pri Komendi lovi zgodovinski dvojček Giro-Tour. Desetkrat do zdaj je v zgodovini uspelo posameznemu kolesarju v sezoni osvojiti najprestižnejši dirki. Zadnjemu leta 1998 Italijanu Marcu Pantaniju. Maja je Pogačar v velikem slogu dobil Dirko po Italiji. Rožnato majico je prevzel v drugi etapi in jo brez težav obdržal do konca. Na vprašanje, ali bo rumeno obdržal za dolgo, je odgovoril, da gre raje iz dneva v dan in se drži prvotnega načrta.

Na stavnicah so ob Pogačarju glavni favoriti za končno slavje Vingegaard, Roglič in Evenepoel. Vsi trije so bili udeleženi v nesrečo na Dirki po Baskiji, po grdem padcu pa so preizkušnjo tudi predčasno končali. Danec jo je odnesel najslabše. V nesreči si je zlomil desno ključnico in več reber, utrpel pa je tudi predrtje popljučnice (pnevmotoraks). 87 dni po padcu in 54 dni po vrnitvi na treninge je na Dirki po Franciji potrdil, da je odlično pripravljen.

Še tik pred začetkom Toura je poudarjal, da je vesel, da je sploh lahko na dirki, na drugi etapi pa je odgovoril na napad Pogačarja in pokazal svojo moč. "Etapa se je izšla bolje, kot sem pričakoval. Zato sem zelo vesel. Da sem lahko sledil Tadeju … Mislim, da smo se te etape najbolj bali. Dejansko smo pričakovali, da bomo izgubili nekaj časa. Če sem iskren, priprave na dirko niso bile dobre. Trajale so le mesec in pol, zato sem res vesel, kako se trenutno odvija. Že pred nesrečo sem vedel, da ta etapa Tadeju bolj ustreza, po tistem padcu pa nas je sploh bilo strah. Zdaj lahko rečem, da če že nisem še popolnoma nazaj, sem pa zelo blizu temu," je bil zadovoljen Vingegaard.

Pogačar že po drugi etapi v rumenem

Izvrstna kolesarja sta izmenjala nekaj besed, potem pa sta sodelovala in se izmenjavala v narekovanju ritma, česar do zdaj od Danca nismo bili vajeni: "Tadej je želel, da prevzamem, a sem čakal do vrha, saj bi me sicer lahko še enkrat napadel. Od tam dalje sva začela sodelovati in skušala pridobiti nekaj časa proti preostalim konkurentom."

"Mislim, da Pogačar ni bil najbolj zadovoljen, da je oblekel rumeno majico. Mislim, da je ni nameraval obleči v teh prvih dneh," je dejal Evenepoel, ki je po napadu Pogačarja najprej nekoliko zaostal, toda potem do cilja ujel slovenskega šampiona in Vingegaarda. Če bo na tretji etapi, ki bo karavano na 230,8 km dolgi poti popeljala od Piacenza do Torina, dve mesti pred Pogačarjem, bo on nosil rumeno majico.