Deveto etapo so zaznamovale prašne makadamske ceste. Foto: EPA
Deveto etapo so zaznamovale prašne makadamske ceste. Foto: EPA

Turgis (Total Energies) je bil del vodilne osmerice, ki se je odlepila na začetku makadamskih odsekov. Francoz je preživel vse pasti prašnih cest Šampanje in dobil zaključni sprint šesterice za največjo etapno zmago v karieri. Ta je njegova prva na tritedenskih dirkah. Kazalo je že na zmago Jasperja Stuyvena, ki je skočil 11 km pred ciljem, vendar je bil ujet v zadnjem kilometru.

SOS-odmev: Analiza pred prvim prostim dnem

150 Po prvem tednu Toura vodi Pogačar, Roglič napada s 4. mesta
Zadnja dva kilometra 9. etape Toura

V boju za skupni seštevek je bilo vseskozi napeto. Številni poskusi Pogačarja so bili vedno nevtralizirani. Vingegaard, ki je na 12. odseku makadama zaradi težav s svojim kolesom dobil kolo Jana Tratnika, ni kazal apetita po skupnih napadih in se je le držal Pogačarja. Evenepoel je poskusil enkrat, a je tudi on obupal ob medlem Dancu, ki se ni želel izmenjevati v vodstvu. Primožu Rogliču je uspelo preživeti izjemno težko etapo brez prask in dodatnega zaostanka.

Pogačar: Bilo je preveč vetra v glavo

Izjave Rogliča, Tratnika in Pogačarja po stresni etapi v Troyesu

"Bilo je veliko napadov, a v zaključku je bilo veliko vetra v glavo. Veseli smo, da smo odpeljali to etapo. Nekajkrat je bila situacija, da bi lahko naredili razliko v skupnem seštevku, vendar je bilo zaradi vetra v glavo zelo težko kaj narediti. Zadovoljen sem s prvim tednom," je povedal Pogačar.

Pogačar je ciljno črto prečkal kot 44. z zaostankom 1:46 minute. Najboljši Slovenec je bil Luka Mezgec (Jayco AlUla) na 20. mestu. Roglič je bil 37. Jan Tratnik je zasedel 82. mesto (+11:42), Matej Mohorič 156. (18:05).

Karavana je v okolici Troyesa morala opraviti s 199 kilometri in več kot 2000 višinskimi metri. Glavna ovira na poti belih cest so bili makadamski odseki, ki so skrbeli za dramo. Odštevali so se od 14. proti prvemu.

Roglič kmalu izgubil stik, a hitro priključil

Anthony Turgis je dosegel zmago kariere. Foto: Reuters
Anthony Turgis je dosegel zmago kariere. Foto: Reuters

Že na 13. je stik z vodilnimi izgubil Roglič, ki pa je po 30 sekundah zaostanka kmalu ujel glavnino. "Bilo je strmo, nekaj kolesarjev se je vkopalo v pesek in cesta je bila neprehodna. Tam sem ostal zadaj. Dobro je, da sem hitro prišel nazaj. Odkljukana etapa in gremo naprej," je povedal Roglič.

Vingegaard na kolesu Jana Tratnika

Na 12. je imel težave s kolesom Vingegaard, ki mu je svoje kolo prepustil Jan Tratnik. Z njim je vozil do konca etape.

"Vedeli smo, da zna biti ta etapa ključna. Čeprav po navadi nisem živčen pred etapo, sem tokrat bil. Imel sem nalogo, da sem vseskozi zalepljen za Vingegaarda in da mu pomagam v primeru težav. Menjava je potekala hitro. Takoj, ko je dvignil roko, sem vedel, da je gumidefekt. Ustavil sem in mu podal kolo. Takrat je bil avtomobil s kolesi tri minute za nami," je za TV SLO povedal Tratnik.

Evenepoel in Pogačar obupala ob nesodelovanju Danca

Kako sta Pogačar in Vingegaard odgovorila na napad Evenepoela na makadamski etapi

Deseti odsek je prinesel napad Evenepoela. Priključila sta le Pogačar in Vingegaard. Trojica si je nabrala približno 30 sekund naskoka, a je obupala, potem ko Vingegaard ni hotel menjati.

"Škoda, ker Jonas ni hotel sodelovati. Lahko bi si prikolesarili tri, štiri minute prednosti. To je njihova taktika, nismo mogli storiti ničesar. Dober dan, zabaval sem se in dokazal, da lahko vozim tudi na belih cestah," je povedal Evenepoel.

V nadaljevanju se je akcija v glavnini umirila. Med sedmim in šestim makadamskim odsekom so iz glavnine med drugimi skočili van der Poel, Matthews in Girmay, ki so v nadaljevanju poskušali ujeti vodilno osmerico, vendar jim ni uspelo.

Napadi Pogačarja so se izjalovili

Prerez devete etape 111. Dirke po Franciji z makadamskimi odseki, ki so se odštevali navzdol. Foto: ASO/GeoAtlas
Prerez devete etape 111. Dirke po Franciji z makadamskimi odseki, ki so se odštevali navzdol. Foto: ASO/GeoAtlas

Pogačar je napadel ob koncu četrtega makadamskega odseka. Otresel se je tudi Vingegaarda, a je Dancu pomagal ekipni kolega Jorgenson in Slovenec je bil ujet. Ker kolesarja Visme nista želela sodelovati, je trojico kmalu ujela tudi glavnina z Evenepoelom in Rogličem.

Pogačar je poskušal še nekajkrat, nazadnje na prvem odseku makadama, a se ga je Vingegaard držal kot klop. Po koncu makadamskih odsekov je bilo jasno, da sprememb na vrhu v skupnem seštevku ne bo.

V ponedeljek bo na Touru prvi prosti dan, v torek pa bo na vrsti ravninska etapa od Orleansa do Saint-Amand-Montronda (187,3 km).

Pogačar ni uspel streti tekmecev na makadamskih odsekih okoli Troyesa
Analiza 9. etape z Janijem Brajkovičem, Tadejem Valjavcem in Domnom Novakom

Skupni vrstni red (9/21):              
  1. T. POGAČAR        SLO    35:42:42 
  2. R. EVENEPOEL      BEL       +0:33 
  3. J. VINGEGAARD     DAN        1:15 
  4. P. ROGLIČ         SLO        1:36 
  5. J. AYUSO          ŠPA        2:16 
  6. J. ALMEIDA        POR        2:17 
  7. C. RODRIGUEZ      ŠPA        2:31 
  8. M. LANDA          ŠPA        3:35 
  9  D. GEE            KAN        4:02 
 10. M. JORGENSON      ZDA        4:03 
 ...                                   
 81. J. TRATNIK        SLO     1:04:43 
107. L. MEZGEC         SLO     1:18:36 
121. M. MOHORIČ        SLO     1:23:52