Olimpijske igre bodo potekale med 26. julijem in 11. avgustom. Foto: EPA
Olimpijske igre bodo potekale med 26. julijem in 11. avgustom. Foto: EPA

Izvršni odbor Olimpijskega komiteja Slovenije je imenoval slovensko reprezentanco za olimpijske igre. V njej je rekordnih 90 športnic in športnikov iz 17 panog. Leta 2004 v Atenah je bilo doslej največ športnic in športnikov iz Slovenije, 79.

"To bo ne le najštevilčnejša reprezentanca, ampak zelo uravnotežena po spolu s 44 športnicami in 46 športniki. Organizatorji za letošnje igre pravijo, da bodo najbolj trajnostno naravnane, urbane in vključujoče doslej. Slovenija bo vse to spet dokazala. Nastopila pa bo v kar 17 panogah," je ob razkritju slovenskega seznama povedal predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Franjo Bobinac.

Pogačar upa na zanimivo dirko
Med četverico slovenskih kolesarjev je v olimpijski reprezentanci prvi na svetovni lestvici Tadej Pogačar. O pričakovanjih za OI je spregovoril na prost dan na Touru: "Najprej je treba odvoziti Tour z dobro glavo, z dobrimi nogami, potem pa gremo na olimpijske, kjer je vse bolj kot ne loterija. Upam na zanimivo dirko."

V kronometru bo edini nastopil Jan Tratnik, poleg Pogačarja, ta čas vodilnega na Dirki po Franciji, pa bosta v četverici na cestni še Luka Mezgec in Matej Mohorič.

Ta zasedba pa se lahko glede na tedanje razmere spremeni po Dirki po Franciji, kjer ta čas vodi Pogačar. "Selektorja imata pravico do zamenjav, ampak obenem tudi odgovornost, da v ekipo postavita najboljše," je po seji IO OKS-ja pojasnil predsednik Kolesarske zveze Slovenije Pavel Marđonović.

Zaradi natrpanega urnika ni Primoža Rogliča, ki je osvojil zlato medaljo v vožnji na čas na prejšnjih OI leta 2021 v Tokiu.

Prvič trije kolektivni športi
V preostalih ekipah posameznih panog so vsi tisti, ki so zdravi in so si nastop priborili. "V reprezentanci bodo prvič trije kolektivni športi, obe reprezentanci v rokometu in odbojkarji," je poudaril Bobinac. Zahvalil se je vsem, ki pomagajo slovenskemu športu, in pohvalil slovensko znanje trenerjev in drugih, ki vodijo tekmovalce do uspehov na svetovnem odru.

Število slovenskih športnikov in športnic na posameznih poletnih olimpijskih igrah od leta 1991

2024, Pariz: 90 športnikov
2021, Tokio: 54
2016, Rio: 63
2012, London: 65
2008, Peking: 62
2004, Atene: 79
2000, Sydney: 74
1996, Atlanta: 37
1992, Barcelona: 35

Pariz bo drugič po letu 1924 gostil igre, tako da bodo v Sloveniji proslavili stoletnico kolajne slovitega slovenskega telovadca Leona Štuklja, ki je prvo slovensko olimpijsko zlato osvojil leta 1924. "Veliko je simbolike v tem podatku. Poleg kolesarjev s Pogačarjem na čelu imamo v ekipi še kar nekaj res izjemnih športnikov. Ponosni smo lahko na to, veliko lahko dosežemo, ampak moramo se zavedati, da gredo tudi drugi narodi na OI zato, da bodo tam uspešni. Zagotovo pa bo slovenski šport znova združil sicer preveč razklan slovenski narod," je povedal Bobinac.

Garnbret brani zlato
V olimpijski odpravi so tudi nekateri najboljši v svetovnem merilu v svojih športih. Janja Garnbret bo v športnem plezanju branila zlato medaljo iz Tokia. Kajtar Toni Vodišek je nekdanji svetovni in evropski prvak, prav tako Kristjan Čeh v metu diska, sredi prejšnjega meseca je bil zlat na EP-ju v Rimu.

"Tu so še kajakaši in kanuisti na divjih vodah, judoisti, kar nekaj presenečenj lahko pripravijo tudi drugi, pustimo se pozitivno presenetiti. A sam menim, da je že sam nastop na OI velik dosežek za vsakega športnika," je omenil Bobinac.

Janja Garnbret bo v športnem plezanju branila zlato iz Tokia. Foto: EPA
Janja Garnbret bo v športnem plezanju branila zlato iz Tokia. Foto: EPA

Do 25. julija rok za določitev zastavonoš
Vodja slovenske reprezentance Uroš Mohorič se je zahvalil vsem panožnim zvezam, klubom in trenerjem ter športnikom, ki so vlagali svoj trud, znanje in čas, da so se uvrstili na OI.

"Presegli smo Atene izpred 20 let, med 90 tekmovalcev pa niso vključene rezerve. Spremljevalcev je 106, 195 ljudi pa je v celotni reprezentanci, kar je zavidljiva številka v mednarodnem merilu, posebej zaradi številčnosti naše države. OKS se je v zadnjih letih zelo trudil, da bi zagotovil optimalne razmere in priprave za vse udeležene športnike," je dodal Mohorič.

On je dobil tudi pooblastilo, da če bo še kateri slovenski športnik po mednarodnih merilih dobil povabilo za nastop, izpelje postopke za njegov nastop, kar pa je po besedah Bobinca malo verjetno. Do 25. julija je rok za določitev zastavonoš na odprtju OI, Bobinac je ocenil, da bosta verjetno sodelovala dva, športnica in športnik.

Javna predstavitev slovenske odprave bo 11. julija na Ukmarjevem trgu v Kopru.

90 slovenskih športnikov bo v 17 panogah nastopalo v Parizu

SLOVENCI NA OI 2024

ŠPORTI NA PROSTEM

Slovenski odbojkarji bodo na svojih prvih olimpijskih igrah nastopili v skupini A. Njihovi tekmeci bodo Francozi, Kanadčani in Srbi. Foto: VolleyballWorld
Slovenski odbojkarji bodo na svojih prvih olimpijskih igrah nastopili v skupini A. Njihovi tekmeci bodo Francozi, Kanadčani in Srbi. Foto: VolleyballWorld

Atletika (7)
Kristjan Čeh (met diska)
Tina Šutej (skok s palico)
Anita Horvat (800 m)
Matic Ian Guček (400 m ovire)
Neja Filipič (troskok)
Lia Apostolovski (višina)
Klara Lukan (5000 m, 10000 m)

Kolesarstvo (6)
Luka Mezgec, Jan Tratnik, Matej Mohorič, Tadej Pogačar

Urška Pintar, Eugenia Bujak

Gorsko kolesarstvo (1)
Tanja Žakelj

Lokostrelstvo (2)
Žiga Ravnikar
Žana Pintarič

Golf (2)
Ana Belac, Pia Babnik

VODNI ŠPORTI

Tadej Pogačar po Touru odhaja tudi na olimpijske igre. Foto: Reuters
Tadej Pogačar po Touru odhaja tudi na olimpijske igre. Foto: Reuters

Jadranje (6)
Toni Vodišek (formula kite)
Žan Luka Zelko (ilca 7)
Lina Eržen (IQF)
Lin Pletikos (ilca 6)
Tina Mrak (470)
Jakob Božič (470)

Plavanje (5)
Neža Klančar (50 m prosto, 100 m prosto, štafeta)
Janja Šegel (200 m prosto, štafeta)
Katja Fain (štafeta)
Tjaša Pintar (štafeta)
Sašo Boškan (200 m prosto)

"Kristjan Čeh je pred OI povedal: "Jasno, v francoski prestolnici je cilj zmagovalni oder. To je največja želja vsakega športnika, da osvoji olimpijsko odličje, ne glede na to, kakšne barve." Foto: AP

Kajak-kanu na divjih vodah (4)
Eva Alina Hočevar (C1)
Eva Terčelj (K1)
Peter Kauzer (K1)
Benjamin Savšek (C1)

Veslanje (2)
Isak Žvegelj, Nina Kostanjšek

DVORANSKI ŠPORTI

Judo (6)
Maruša Štangar (do 48 kg)
Kaja Kajzer (do 53 kg)
Andreja Leški (do 63 kg)
Anka Pogačnik (do 70 kg)
Metka Lobnik (do 78 kg)
Enej Marinič (do 100 kg)

Na olimpijskih igrah v Parizu bo ženska rokometna reprezentanca pod taktirko Dragana Adžića sodelovala prvič. Foto: www.alesfevzer.com
Na olimpijskih igrah v Parizu bo ženska rokometna reprezentanca pod taktirko Dragana Adžića sodelovala prvič. Foto: www.alesfevzer.com

Namizni tenis (3)
Peter Hribar (ekipno)
Darko Jorgić (posamično, ekipno)
Deni Kožul (posamično, ekipno)

Športno plezanje (3)
Janja Garnbret
Mia Krampl
Luka Potočar

Ritmična gimnastika (1)
Jekaterina Vedenejeva

Športna gimnastika (1)
Lucija Hribar

Tekvondo (1)
Patrik Divkovič

EKIPNI ŠPORTI

Sorodna novica Cretu določil 13 potnikov za olimpijske igre

Odbojka (13)
Podajalca: Gregor Ropret, Dejan Vinčić
Korektorja: Tonček Štern, Nik Mujanović
Srednji blokerji: Alen Pajenk, Jan Kozamernik, Sašo Štalekar
Sprejemalci: Tine Urnaut, Klemen Čebulj, Rok Možič, Žiga Štern
Prosti igralec: Jani Kovačič
Rezervni igralec: Uroš Planinšič (podajalec)

Rokomet (30)
Moška reprezentanca: Aleks Vlah, Blaž Blagotinšek, Blaž Janc, Borut Mačkovšek, Dean Bombač, Domen Novak, Jure Dolenec, Klemen Ferlin, Matej Gaber, Miha Zarabec, Nejc Cehte, Staš Slatinek Jovičič, Tilen Kodrin, Urban Lesjak + rezerva

Ženska reprezentanca: Alja Varagić, Amra Pandžić, Ana Abina, Ana Gros, Barbara Lazović, Elizabeth Omoregie, Ema Abina, Maja Svetik, Maja Vojnovič, Nataša Ljepoja, Nina Spreitzer, Tamara Mavsar, Tjaša Stanko, Valentina Tina Klemenčič + rezerva