Trump in Vance na prvi dan konvencije. V drugi vrsti Trumpova sinova in snaha. Foto: Reuters
Trump in Vance na prvi dan konvencije. V drugi vrsti Trumpova sinova in snaha. Foto: Reuters

Javno je republikanskega predsedniškega kandidata označil za "idiota" in "obsojanja vrednega", zasebno ga je primerjal z Adolfom Hitlerjem.

"Nenehno kolebam med tem, ali je Trump cinična rit, kot Nixon, ki ne bi bil tako slab (in bi se morda celo izkazal za uporabnega), ali pa je ameriški Hitler," je pisal kolegu na Facebooku leta 2016.

Sorodna novica Trump uradno predsedniški kandidat republikancev. Za podpredsednika izbral J. D. Vancea.

V ponedeljek je suvereno vstopil v Bairdov center v Milwaukeeju, kjer poteka konvencija republikanske stranke, ob navdušenem aplavzu in vzklikih zbrane množice, le nekaj trenutkov po tem, ko je Trump sporočil svojo izbiro. Imajo republikanci kratek spomin ali je Vance v osmih letih popolnoma obrnil ploščo?

Vance bo z 39 leti tudi vnesel nekaj prepotrebnega mladostnega zanosa v predsedniško tekmo. Foto: Reuters
Vance bo z 39 leti tudi vnesel nekaj prepotrebnega mladostnega zanosa v predsedniško tekmo. Foto: Reuters

V zadnjih letih, enkrat po tem, ko se je Vance leta 2021 podal v tekmo za senatorski stolček zvezne države Ohio, je 39-letni populistični politik postal eden najbolj gorečih Trumpovih zagovornikov, ki mu je stal ob strani tudi, ko so mu hoteli drugi republikanci obrniti hrbet, senatni stolček pa je osvojil prav s Trumpovo podporo.

Ga vodi ideologija ali oportunizem?

Tudi zato je Trumpova izbira Vancea za svojo desno roko do neke mere presenetljiva, demokrati in celo nekateri republikanci pa se sprašujejo, ali mladega senatorja bolj kot ideologija ne vodi goli oportunizem.

Po dolgotrajnem premisleku in razmišljanju ter ob upoštevanju izjemnih talentov mnogih drugih sem se odločil, da je oseba, ki je najprimernejša za prevzem položaja podpredsednika ZDA, senator J. D. Vance iz velike zvezne države Ohio.

Donald Trump na Truth Social ob naznanitvi svojega podpredsedniškega kandidata

A Trump in mnogi njegovi svetovalci menijo, da je Vanceov preobrat iskren, in poudarjajo, da se Vanceova politična prepričanja, v katerih meša izolacionizem z ekonomskim populizmom, ujemajo s Trumpovimi, kar oba moža postavlja nasproti stari gardi republikancev, ki jih še vedno vodijo zunanjepolitični jastrebi in zagrizeni pristaši svobodnega trga.

Stališča obeh mož se ujemajo tudi, ko gre za vojno v Ukrajini, saj je Vance glasen nasprotnik pošiljanja ameriške pomoči Kijevu, kar veseli Trumpove konservativne zaveznike – in razburja nekatere Vanceove kolege v senatu.

S Trumpom sta na isti valovni dolžini tudi, kar zadeva politiko priseljevanja, pri gospodarski politiki pa tako kot Trump in vsi republikanci podpira nižanje davkov bogatim.

Zagovarja tudi Trumpov gospodarski protekcionizem in postavljanje Amerike na prvo mesto ne glede na posledice za svet.

Številne stične točke s Trumpom

Trump je do zadnjega skrival podpredsedniškega kandidata. Foto: Reuters
Trump je do zadnjega skrival podpredsedniškega kandidata. Foto: Reuters

Trump je Vancea, poleg tega, da vnaša mladostno energijo v tekmo priletnikov, med drugim izbral, ker podpira njegovo teorijo zarote o ukradenih predsedniških volitvah 2020 in se tako kot on ni pripravljen zavezati, da bo sprejel izid volitev, če bodo volivci izbrali koga drugega kot Trumpa.

V intervjujih ponavlja, da so kazenski procesi proti Trumpu politični, za njimi pa da stoji predsednik Joe Biden.

Trumpa je njegov takratni podpredsednik Mike Pence po volitvah leta 2020 hudo razočaral, ker ni hotel razveljaviti izida, in že takrat se je odločil, da bodo v primeru nove zmage na volitvah njegovo vlado sestavljali ljudje, ki so popolnoma na njegovi valovni dolžini.

"Razume platformo, s katero kandidira Trump, in v nasprotju z drugimi republikanci v Washingtonu, se z njo strinja," meni konservativni komentator in Vanceov podpornik Tucker Carlson.

Trump s prevezo čez uho, kamor ga je v soboto na zborovanju v Pensilvaniji zadela krogla 20-letnega atentatorja. Foto: Reuters
Trump s prevezo čez uho, kamor ga je v soboto na zborovanju v Pensilvaniji zadela krogla 20-letnega atentatorja. Foto: Reuters

Vance: Sodil sem Trumpov slog, prezrl pa vsebino

Republikanski senator iz Wyominga John Barrasso, ki ga je Vance označil za mentorja, je za Reuters povedal, da si je Vance premislil glede Trumpa, "zaradi vseh uspehov, ki jih je Trump kot predsednik prinesel državi".

Ko so Vanceove primerjave Trumpa s Hitlerjem prišle leta 2022 na dan, jih njegov predstavnik ni zanikal, je pa dejal, da ne odražajo več senatorjevih stališč.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Vance sam je v intervjujih dejal, da ni doživel nekega silnega nenadnega razsvetljenja, ko je šlo za njegov pogled na Trumpa, ampak da je postopoma uvidel, da njegovo nasprotovanje nekdanjemu predsedniku temelji bolj na slogu kot pa vsebini.

Tako se je denimo strinjal z argumenti Trumpa, da je svobodni trg popolnoma opustošil osrednji del ZDA z uničenjem domače proizvodnje in da se ameriški voditelji preveč vpletajo v tuje vojne.

"Dopustil sem si, da sem se preveč osredotočil na slogovne elemente Trumpa, popolnoma pa ignoriral, da je ponujal nekaj zelo drugačnega, ko gre za zunanjo politiko, trgovino in priseljevanje," je povedal Vance prejšnji mesec v intervjuju za New York Times.

O Trumpovi izbiri so dopisniki Bele hiše vprašali Bidna in ta je odvrnil, da je senator le Trumpov klon, kar zadeva politična vprašanja. "Ne vidim nobene razlike," je dejal Trumpov nasprotnik na novembrskih volitvah.

Sorodna novica Harlana nikdar ne boš zapustil živ
S soprogo Usho Chilukuri. Foto: Reuters
S soprogo Usho Chilukuri. Foto: Reuters

Iz revščine Apalačev v Washington

Vance, ki bo 2. avgusta praznoval 40. rojstni dan, je bil rojen kot David James Bowman v revni delavski družini v jeklarskem središču Middletown v Apalačih na jugu Ohia, nekoč cvetoči regiji, ki pa danes velja za eno najrevnejših v ZDA.

Vzgojili so ga stari starši, po maturi pa se je za štiri leta pridružil marincem in služil v Iraku, preden se je vpisal na državno univerzo v Ohiu, kjer je študiral politologijo in filozofijo, nato pa študij nadaljeval na prestižni pravni fakulteti univerze Yale.

Med študijem je spoznal Usho Chilukuri, hčerko indijskih priseljencev iz San Diega, s katero se je leta 2014 poročil, v zakonu pa so se jima rodili trije otroci.

Po diplomi iz prava je Vance kariero začel kot vlagatelj za tvegane naložbe v San Franciscu in se zaposlil pri družbi Mithril Capital ustanovitelja PayPala Petra Thiela.

Leta 2017 se je preselil nazaj v Ohio in s pomočjo Thiela, enega redkih republikancev v Silicijevi dolini, odprl lastno vlagateljsko firmo. Thiel je tudi financiral Vanceovo senatorsko kampanjo, po zmagi pa je ta postal eden vplivnejših mladih politikov v Washingtonu.

Knjiga Hillbilly Elegy je postala prava uspešnica, kritiki pa so jo pohvalili, da ponuja vpogled v pogosto spregledan belopolti delavski razred. Foto: Amazon
Knjiga Hillbilly Elegy je postala prava uspešnica, kritiki pa so jo pohvalili, da ponuja vpogled v pogosto spregledan belopolti delavski razred. Foto: Amazon

Kmetavzarska žalostinka

Širša ameriška javnost ga je sicer spoznala predvsem kot avtorja romana Hillbilly Elegy (Kmetavzarska žalostinka), knjige spominov, ki jo je napisal leta 2016 in je postala neslutena uspešnica.

Kritiki so avtorja pohvalili, da je bralcem podal vpogled v konservativni belopolti delavski razred, ki je pogosto spregledan.

V knjigi Vance raziskuje družbeno-ekonomske težave, s katerimi se sooča njegovo rojstno mesto, in skuša bralcem razložiti priljubljenost Trumpa med revnimi belopoltimi Američani.

Po knjigi so celo posneli filmsko uspešnico z Glenn Close v glavni vlogi, pritegnila pa je tudi pozornost Trumpovega starejšega sina Donalda Trumpa mlajšega, ki se je z Vanceom kmalu spoprijateljil.

Prav Vanceovo poreklo in ozadje bi lahko pomagala okrepiti Trumpovo podporo pri delavskem razredu, še posebej v ključnih zveznih državah, kot sta Pensilvanija, Wisconsin in Michigan, kjer so volivci že tradicionalno razklani med demokrati in republikanci.

Imajo pa vse tri zvezne države tudi močan delavski razred, ki je v zadnjih letih postal močno razočaran nad demokrati, za katere menijo, da so jih pustili na cedilu. Ko pa gre za Trumpa, so nekateri še vedno skeptični, kako bi jih lahko predstavljal mož, ki – dobesedno – živi v zlatem stolpu.

"Kaj lahko prispeva k Trumpovi kandidaturi? Mislim, da lahko ubesedi bolečino, ki jo čutijo ameriške družine, bolje kot skoraj kdor koli drug," je o Vanceu še dejal senator Barrasso.