Vance je bil pričakovana izbira, saj se je njegovo ime v zadnjih mesecih redno pojavljajo na vrhu seznamov Trumpovih potencialnih podpredsedniških kandidatov. Foto: Reuters
Vance je bil pričakovana izbira, saj se je njegovo ime v zadnjih mesecih redno pojavljajo na vrhu seznamov Trumpovih potencialnih podpredsedniških kandidatov. Foto: Reuters

"Po dolgem razmisleku in upoštevajoč izjemne talente številnih drugih sem se odločil, da je oseba, najbolj usposobljena za položaj podpredsednika ZDA, senator J. D. Vance iz Ohia," je zapisal Trump na svojem omrežju Truth Social. Trump se je na konvenciji pojavil skupaj z Vanceom, to je bil njegov prvi nastop v javnosti po sobotnem poskusu atentata, zbranih pa ni nagovoril, nagovor bo imel v četrtek.

40-letni Vance, ki prihaja iz delavske družine v Apalačih, je sicer že nekaj časa veljal za favorita za ta položaj. Diplomiral je iz politologije in filozofije, študij nadaljeval na pravni fakulteti na Yalu in štiri leta služil pri marincih.

Najbolj znan je sicer kot avtor romana Hillbilly Elegy (Kmetavzarska žalostinka), ki je postal velika prodajna uspešnica.

Vance je bil nekoč velik kritik Trumpa, a je obrnil ploščo leta 2021, ko se je podal v tekmo za senat in pri tem tudi dobil Trumpovo podporo.

Trump ob prihodu na letališče v Milwaukeeju. Foto: Reuters
Trump ob prihodu na letališče v Milwaukeeju. Foto: Reuters

Trump v Milwaukee po poskusu atentata nanj

Trump je sicer v Milwaukee prispel v nedeljo, potem ko je nanj v soboto na republikanskem zborovanju v Butlerju v Pensilvaniji streljal 20-letni Matthew Crook in ga ranil v uhelj, zaradi česar je bil prepeljan v bolnišnico, ki pa jo je kmalu tudi zapustil.

Ob prihodu na letališče v največje mesto v Wisconsinu je 78-letni nekdanji predsednik med spuščanjem po stopnicah iz letala večkrat s pestjo udaril v zrak.

Republikanski delegati so na začetku konvencije oddali svoje glasove Trumpu in ga potrdili za kandidata stranke na letošnjih predsedniških volitvah.

V četrtek bo Trump z govorom ob sklenitvi konvencije tudi uradno prejel predsedniško nominacijo, s čimer bo že tretjič postal republikanski kandidat za predsedniške volitve, ki bodo potekale 5. novembra.

Po atentatu očitki, da Trump ni bil ustrezno varovan

"To je priložnost, da združimo vso državo, celo ves svet. Govor bo precej drugačen, veliko drugačen, kot bi bil pred dvema dnevoma," je pred tem dejal Trump v pogovoru za Washington Examiner in zaupal, da je popolnoma preoblikoval besedilo, v katerem se bo osredotočil na sporočilo enotnosti namesto kritiziranja predsednika Joeja Bidna, ki bo njegov tekmec na volitvah.

Na Floridi zavrnili kazenski postopek proti Trumpu zaradi zaupnih dokumentov

Ameriška zvezna sodnica Aileen Cannon, ki jo je na položaj imenoval Donald Trump, je zavrnila kazenski postopek proti nekdanjemu predsedniku ZDA zaradi zaupnih dokumentov, ki jih je po izteku mandata odnesel iz Bele hiše in jih ni hotel vrniti vladi. Sodnica je tožbo zavrgla po sklepu, da je imenovanje posebnega tožilca Jacka Smitha v nasprotju z ustavo.

Gre za novo veliko zmago Trumpa, ki se je na odločitev odzval in objavil, da bi morala biti zavrnitev postopka na Floridi le prvi korak k zavrnitvi vseh preostalih kazenskih postopkov proti njemu. "Združimo se, da bi končali vsakršno oboroževanje našega pravosodnega sistema in naredili Ameriko spet veliko!" je objavil na svojem omrežju Truth Social.

"Govor, ki sem ga nameraval imeti v četrtek, je udaren," je povedal Trump. "Če se to ne bi zgodilo, bi bil to eden najneverjetnejših govorov," je razkril.

Trump je dejal, da se "resničnost" tega, kar se je zgodilo v soboto, "šele vzpostavlja", in trenutke s shoda opisal kot "zelo nadrealistično izkušnjo".

"Le redko odvrnem pogled od množice. Če tega ne bi storil v tistem trenutku, no, se danes ne bi pogovarjali, kajne," je povedal Trump. "Želel sem govoriti še naprej, a so me ustrelili," je dejal z nasmeškom.

"Težko je opisati, kakšen je bil občutek, a vedel sem, da svet gleda. Vedel sem, da bo o tem sodila zgodovina, in vedel sem, da jim moram sporočiti, da smo v redu," je za Washington Examiner spregovoril o trenutkih, potem ko so odjeknili streli, med katerimi ga je eden ranil.

"Po sreči ali po božji volji, številni pravijo, da sem po božji volji še vedno tukaj," je še dodal in ob tem pohvalil tajno službo, ki ga je zaščitila in "s strelom prav med oči" pokončala napadalca.

Na družbenih omrežjih je Trump zapisal, da je razmišljal o odložitvi svojega potovanja za dva dni, vendar se je nato odločil, da mu strelec oziroma potencialni morilec ne bo vsilil spremembe urnika ali česar koli drugega.

Trump se je na konvenciji pokazal v javnosti po sobotnem poskusu atentata nanj. Foto: Reuters
Trump se je na konvenciji pokazal v javnosti po sobotnem poskusu atentata nanj. Foto: Reuters

Na konvenciji, ki bo potekala pod znanim, čeprav malce spremenjenim Trumpovim političnim geslom Naredimo Ameriko (znova) spet veliko, se j zbralo 2429 delegatov iz ameriških zveznih držav in ozemelj. Dogajanje spremlja več tisoč novinarjev, predstavnikov različnih organizacij in konservativnih političnih gostov iz različnih držav sveta.

Konvencija bo vključevala televizijske govore vzhajajočih republikanskih zvezd in potrditev Vancea za Trumpovega podpredsedniškega kandidata.

Konvoj vozil s Trumpom po odhodu z letališča. Foto: Reuters
Konvoj vozil s Trumpom po odhodu z letališča. Foto: Reuters

Prvi dan konvencije so potrdili tudi program, ki ga je na le 16 straneh pripravil nacionalni odbor stranke, potem ko leta 2020 republikanci na konvenciji programa sploh niso imeli. Na Trumpovo zahtevo ta ne omenja prepovedi splava, kar je bila sicer stalnica republikanskih programskih izhodišč v zadnjih desetletjih.

Ameriški zvezni preiskovalni urad (FBI) je sporočil, da ni nobenih znanih groženj republikanski konvenciji ali komur koli, ki se je bo udeležil, medtem ko je tajna služba pojasnila, da ne pričakuje nobenih sprememb v varnostnem načrtu.

Pred prizoriščem in v središču Milwaukeeja se je zbralo tudi več protestnikov s transparenti, ki Trumpa označujejo za "nevarnost demokraciji".

Vance ob prihodu na konvencijo. Foto: Reuters
Vance ob prihodu na konvencijo. Foto: Reuters

Nagib napadalca še ni znan

Na dan medtem prihajajo nove podrobnosti o 20-letnem Thomasu Matthewu Crooksu, ki je streljal na Trumpa, pri čemer ameriški mediji navajajo izjave nekdanjih sošolcev iz srednje šole, da političnih prepričanj ni razkrival.

Spominjajo se ga kot mirnega fanta, ki naj bi bil pogosto žrtev nasilništva.

Leta 2021 naj bi Crooks iz kraja Bethel v Pensilvaniji nakazal 15 dolarjev politični organizaciji, ki je podpirala predsednika Joeja Bidna, sicer pa je bil registriran kot republikanski volivec. Policija nima nobenih podatkov o morebitni kriminalni preteklosti mladeniča, ki je delal v domu za ostarele, kjer z njim nikoli niso imeli težav.

Trump prispel na konvencijo v Milwaukeeju

Na Trumpa je streljal s polavtomatsko puško, kakršne se pogosto uporabljajo v ameriških množičnih strelskih napadih. Pred streljanjem se je povzpel na streho poslopja, ki je bilo od prizorišča Trumpovega predvolilnega zborovanja v kraju Butler v Pensilvaniji oddaljeno le približno 150 metrov.

Na republikanski konvenciji pričakujejo 50.000 udeležencev. Foto: Reuters
Na republikanski konvenciji pričakujejo 50.000 udeležencev. Foto: Reuters

Po prijavi udeležencev zborovanja, da so videli moškega s puško na strehi, se je tja podal policist, Crooks pa naj bi vanj nameril puško in policist se je umaknil. Crooks naj bi potem takoj streljal proti Trumpu, ki ga je ranil v desni uhelj, njegovi drugi streli pa so ubili 50-letnega gasilca in huje ranili še dva moška.

Kmalu po tem, ko je začel streljati, so ga ubili ostrostrelci tajne službe. Policija je v njegovem avtomobilu in doma našla tudi eksplozivna sredstva. Policija je strelca identificirala na podlagi analize DNK-ja, ker pri sebi ni imel nobenega dokumenta.

Puško naj bi vzel 53-letnemu očetu z enakim imenom. Matthew Crooks je za CNN na kratko dejal, da mu ni jasno, kaj se dogaja, in ne bo komentiral ničesar, dokler ga ne zasliši policija.
Lokalna televizija iz Pensilvanije KDKA navaja izjave nekdanjih sošolcev, ki pravijo, da je bil Crooks v času šolanja pogosto žrtev nasilništva.

Crooks na fotografiji iz šolskega albuma iz leta 2020. Foto: Reuters
Crooks na fotografiji iz šolskega albuma iz leta 2020. Foto: Reuters

New York Post navaja besede neimenovanega nekdanjega sošolca, ki je dejal, da so mislili, da je tipičen republikanec, saj je prihajal v šolo oblečen v lovska oblačila in je rad razlagal o orožju.

Nekdanja sošolka Sarah D'Angelo je za Wall Street Journal povedala, da ni nikoli govoril, da bi sovražil Trumpa. Veljal je za mirnega, prijateljev naj ne bi imel veliko, sicer pa je med odmorom v šoli rad igral videoigre.

Televizija ABC med drugim poroča še, da naj bi se pred leti želel pridružiti srednješolski strelski ekipi, a so ga zavrnili, ker naj bi slabo meril. "Tako porazno je ciljal, da smo mu rekli, naj se ne vrne več," je za ABC dejal vodja šolske strelske ekipe iz Bethela Frederick Mach. Policija nagiba za napad še ni podala, preiskava pa se nadaljuje.

Trump skuša unovčiti poskus atentata za zbiranje denarja

V nedeljo popoldne je Trump svojim podpornikom že poslal sporočilo s prošnjo za nakazila za svojo predsedniško kampanjo, ki vsebuje fotografijo ponesrečenega atentata.

"Jaz sem Donald J. Trump in nikoli se ne bom predal! Vedno vas bom imel rad, ker ste me podprli. Enotnost. Mir. Naj bo Amerika spet velika," je Trump sporočil podpornikom v elektronskem pismu s povezavo na spletno stran za donacije od 24 do 3300 dolarjev.

Prizorišče sobotnega shoda v Butlerju. Crooks je na Trumpa streljal s strehe stavbe v zgornjem desnem kotu. Foto: Reuters
Prizorišče sobotnega shoda v Butlerju. Crooks je na Trumpa streljal s strehe stavbe v zgornjem desnem kotu. Foto: Reuters

Biden je medtem takoj po poskusu atentata ustavil politične oglase proti Trumpu, so sporočili iz volilne kampanje demokratskega predsednika ZDA.

Trenutni predsednik je letos krepko vodil po zbranem denarju za kampanjo pred Trumpom, vendar le, dokler porota na Manhattnu za Trumpa ni odločila, da je kriv ponarejanja poslovnih dokumentov, Trump pa je potem nadoknadil zaostanek.

Trump sicer ni edini, ki skuša zaslužiti s poskusom atentata. Podjetje Ponosni domoljubi iz Orlanda na Floridi prodaja razglednice s podobo okrvavljenega Trumpa z dvignjeno pestjo za 30 dolarjev. Šlo naj bi za fotografijo tiskovne agencije AP, ki doslej tega še ni komentirala.

Svoj lonček naj bi pristavilo tudi kitajsko podjetje, ki prodaja majice in torbice, poroča revija Newsweek, prav tako tudi posamezni Trumpovi podporniki, ki prodajajo podobe atentata na spletni strani podjetja eBay.

Trump v govoru na konvenciji pozval k enotnosti Američanov
ZDA po poskusu atentata na Donalda Trumpa