Donald Trump je poskus atentata preživel; krogla mu je prestrelila zgornji del desnega ušesa. Napadalec, ki je streljal z dvignjenega mesta zunaj političnega shoda, je bil ubit. Foto: AP
Donald Trump je poskus atentata preživel; krogla mu je prestrelila zgornji del desnega ušesa. Napadalec, ki je streljal z dvignjenega mesta zunaj političnega shoda, je bil ubit. Foto: AP

"V demokraciji ni prostora za nasilje v nobeni obliki. Zanj ni prostora v političnem življenju ne v javnem in zasebnem življenju," je danes na družbenem omrežju X sporočila Pirc Musar in obenem izrazila pretresenost ob napadu na nekdanjega ameriškega predsednika.

Podobno se je odzval predsednik vlade Golob. "Močno obsojam napad na nekdanjega predsednika Trumpa. Politično nasilje nima prostora v demokratičnih družbah," je sporočil.

V oddaji Politično na Televiziji Slovenija je napad obsodila tudi predsednica DZ-ja Urška Klakočar Zupančič. "Se je pa treba zavedati, da so to posledice sovražne retorike, ki se vedno bolj širi, in res je skrajni čas, da pazimo, kaj govorimo, kako govorimo, ker to pušča posledice na ljudeh in potem smo priča takšnim strašnim dogodkom," je opozorila.

Pretresenost ob poskusu atentata na Trumpa je izrazilo tudi ministrstvo za zunanje in evropske zadeve (MZEZ).

"Pretreseni smo nad poskusom atentata v ZDA," so na omrežju X sporočili z MZEZ-ja. Poudarili so, da je politično nasilje v kakršni koli obliki nesprejemljivo.

"Trumpu in njegovi družini pošiljamo najboljše želje," so še zapisali in dodali, da mislijo na žrtve ter na njihove družine in Američane.

Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon je medtem izrazila pretresenost nad poskusom atentata in smrtjo udeleženca zborovanja. "Dejanja političnega nasilja nimajo mesta v demokraciji in so nesprejemljiva," je zapisala na omrežju X. Trumpu je zaželela hitro okrevanje in dodala, da je v mislih z vsemi nedolžnimi žrtvami.

Nekdanji predsednik je bil v soboto žrtev poskusa atentata med govorom v okviru predsedniške kampanje v mestu Butler v Pensilvaniji. Trump je bil med napadom ranjen v desno uho, napadalca pa je tajna služba ubila. V napadu je bil poleg njega ubit še en človek, ki se je udeležil zborovanja, dva pa sta bila huje ranjena.

Predsednik stranke SDS Janez Janša je na omrežju X objavil fotografijo incidenta s pripisom v angleščini, da "molimo za predsednika Trumpa in ameriški narod".