Atentator naj bi streljal s strehe poslopja blizu zborovanja in zunaj zavarovanega območja. Foto: EPA
Atentator naj bi streljal s strehe poslopja blizu zborovanja in zunaj zavarovanega območja. Foto: EPA

Glede na podatke državnega volilnega imenika je bil Crooks registriran republikanec. Podatki zvezne volilne komisije kažejo, da je donator z istim naslovom, naveden kot Thomas Crooks, januarja 2021 doniral 15 dolarjev demokratski politični skupini, imenovani Progressive Turnout Project, je poročal CNN. Gre za največjo organizacijo za stik z volivci v državi, namenjeni mobilizaciji demokratske stranke in obrambi demokracije, kot sami navajajo na svoji spletni strani.

FBI je pozneje sporočil, da zbrani podatki kažejo, da je polavtomatsko orožje, gre za puško AR, zakonito kupil Crooksov oče. Ni še jasno, ali je orožje očetu vzel, ne da bi ta vedel za to. Ob tem so še sporočili, da za zdaj niso našli dokazov, ki bi kazali na določeno ideologijo za napadom, pregledujejo tudi njegova družbena omrežja. Za zdaj niso našli nobenih zapisov, v katerih bi grozil z napadom. Po dozdajšnjih ugotovitvah je deloval sam. Omrežje Discord je sporočilo, da je prepoznalo profil, ki bi ga lahko povezali s strelcem, bil je redko uporabljen, na njem pa ni bilo nobenih indicev o političnem prepričanju ali načrtu za napad.

Crooks je živel v kraju Bethel Park, ki je okoli 50 kilometrov južneje od kraja shoda, tam je tudi končal srednjo šolo leta 2022. Kot je še sporočil FBI, Crooks ni imel nobene zgodovine mentalnih težav.

Iz centra za nego in rehabilitacijo Bethel Park, kjer je delal kot pomočnik pri dietni prehrani, so sporočili, da so šokirani ob novici, da je izvedel napad. Svoje delo je dobro opravljal.

Njegova sošolka iz srednje šole ga je opisala kot tihega in prijetnega, dobro mu je šla matematika, je poročal Washington Post. Dva druga sošolca sta za ABC News dejala, da so Crooksa izključili iz strelskega krožka v srednji šoli, ker ni bil dober strelec.

Crooksov oče, ki ga je CNN poklical v soboto pozno zvečer, je dejal, da skuša ugotoviti, "kaj za vraga se dogaja", in da bo počakal, da se pogovori z organi pregona, preden bo spregovoril o svojem sinu.

Ameriške televizije na podlagi neimenovanih policijskih virov poročajo, da je napadalec streljal s strehe poslopja blizu zborovanja in zunaj zavarovanega območja. V napadu na Trumpa je bil ubit eden od udeležencev shoda, dva pa sta bila huje ranjena.

Potem ko so pripadniki tajne policije Crooksa ubili, so ugotovili, da pri sebi nima nikakršnega osebnega dokumenta, zato so ga identificirali s pomočjo DNK-analize, je sporočil Kevin Rojek, predstavnik FBI-ja na tiskovni konferenci.

Oblasti trdijo, da ne verjamejo, da bi obstajala še kakršna koli nevarnost. Kot pravijo, preiskava še poteka in je prezgodaj trditi, da je šlo za osamljenega strelca.