Tadej Pogačar je dominiral na Dirki po Italiji, zdaj pa je v svojem razredu tudi na Dirki po Franciji. Foto: Reuters
Tadej Pogačar je dominiral na Dirki po Italiji, zdaj pa je v svojem razredu tudi na Dirki po Franciji. Foto: Reuters

Kralj letošnjega Toura ima v skupnem seštevku že 5:14 prednosti pred konkurenco. Z zmago na ciljem vzponu Col de la Couillole je pridobil še sedem sekund proti Jonasu Vingegaardu. Danec je bil na zadnjih dveh izvedbah Dirke po Franciji boljši, letos pa ni kos izjemnemu šampionu s Klanca pri Komendi. 25-letni Pogi je razred zase oziroma z drugega planeta, kot so ga tekmeci letos že poimenovali najprestižnejši kolesarski dirki.

Dobil je peto etapo letos, skupno že 16. na Touru in 25. na Grand Tourih. Za sabo ima 104 etape Dirke po Franciji, krepko več kot tretjino pa jih je prevozil v rumenem. Slovito majico je oblekel kar 39-krat. Letos jo nosi praktično že ves čas. Le v treh etapah je ni in da še tretjič v karieri v rumenem pozira kot končni zmagovalec, ga čaka še 33-kilometrska vožnja na čas od Monaka do Nice.

Pogačar v Alpah do 16. etapne zmage na Touru
Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

"Če bi mi kdo dejal pred Tourom, da bo tako, ne bi verjel. Sem brez besed. Upam, da se bomo z ekipo lahko poveselili tega uspeha. Pet etap je več kot dovolj. Že ena bi bila. Že rumena majica bi bila, a tako se je izšlo. Moraš vzeti ponujeno. Zdaj je na vrsti še kronometer. Skušal bom čim bolj uživati. Bomo videli, če bom imel dobre noge … Toda na poti je nekaj nevarnosti na spustu proti Nici. Želim varno priti do cilja," je za prireditelja ASO dejal slovenski as, ki je letos dominiral na Dirki po Italiji in je tik predtem, da postane prvi po letu 1998 z dvojčkom Giro in Tour.

Potem ko je v petek silovito napadel, kot je to storil tudi v Pirenejih, je bil tokrat bolj zadržan. Pobudo je prepustil drugim. Remco Evenepoel je pospešil štiri kilometre pred ciljem. Toda načrt Belgijca, da napade Vingegaardovo drugo mesto, se je hitro izjalovil. Danec je odgovoril s protinapadom in se otresel prvega moža moštva Soudal QuickStep, sledil pa mu je Pogačar. Zmagovalca zadnjih štirih Dirk po Franciji sta skupaj prehitela preostale ubežnike, na koncu pa znova obračunala za zmago. Tadej je "skočil" približno 200 metrov pred ciljem, kapetan ekipe Visma Lease a Bike pa nemočen sploh ni poskušal odgovoriti in se je zadovoljil z drugim mestom.

Dobro sem se počutil, ko je napadel Remco. Ko je drugič napadel, sem se odločil za protinapad. Potem je bilo bolj v načrtu pridobitev časa proti Remcu kot etapna zmaga. Je najboljši kronometrist na svetu in nikoli ne veš.

Jonas Vingegaard

"Vsak ima svojo taktiko. Nikogar ne obsojam zaradi taktike. Je le sledil. Verjetno bi storil enako v takšnem položaju. Ob visoki prednosti mu ni bilo treba dirkati. Vesel sem le, da sem se tako pobral, potem ko sem bil popolnoma prazen v petek. Na nek način sem upal, da mi bo pustil zmago. Vedel sem, da sem šel na polno, in če bo sprintal, mu ne bi mogel slediti, saj sem bil na meji. Seveda lahko upaš, a to je kolesarstvo. Tako pač je, nič mu ne zamerim, tudi sam bi v takem primeru storil enako," je povedal Vingegaard, ki je že v petek priznal, da je Tour odločen. Danec je slavil na 11. etapi in tedaj zatrdil, da verjame, da lahko konkurira za skupno zmago, četudi je pred tremi meseci grdo padel na Dirki po Baskiji. Toda ko so se začeli najtežji klanci, ni mogel slediti atomskemu ritmu Pogačarja.

"Zelo sem užival v etapi, toda nismo imeli takšnega načrta, ne bi pa mogel biti bolj vesel z razpletom. Presenečen sem bil, kako je eksplodiralo že na prelazu Braus, ki je eden izmed mojih najljubših vzponov na treningih. Ekipa je znova opravila izjemno delo in skupaj smo prišli do vznožja naslednjega vzpona. Ko se je Marc Soler znašel v begu, je bilo za nas malo lažje. Skušali smo čim več kolesarjev pripeljati do zaključnega klanca. Soudal se je odločil, da napade Jonasa ali dobi etapo, kar se je na koncu odvilo v mojo korist," je razplet predzadnjega dejanja velike pentlje opisal Pogačar.

"Lani sem na Pariz-Nica zmagal točno po takem zaključku. Veliko sem treniral na teh cestah. V bližini treniram vsak dan in res sem užival na celi trasi. Mislil sem, da bo Remcu tam uspelo narediti večjo razliko, saj sem tudi sam kar precej trpel. Toda Jonas se ni dal. Takoj je Remcu stisnil 'kontro'. Nisem si želel ujeti pobega, sem samo sledil Jonasu," je povedal kapetan UAE-ja za TV Slovenijo, o Vingegaardu pa za ASO še dodal: "Jonas je imel za sabo nekaj težkih dni, ampak je dokazal, da ga ni lahko streti in je res pravi borec. Odlično je dirkal in bil zares močan."

Zadnja 2 km 20. etape
Pogi na zadnji gorski etapi zabaval navijače