Razplet veleslaloma v Söldnu: kako so Norvežani zasedli celoten zmagovalni oder?
Steen Olsen slavi prvo veleslalomsko in drugo zmago za svetovni pokal ter tretje stopničke med elito. Februarja 20023 je dobil slalom v Palisades Tahoeju v ZDA, februarja 2024 pa je bil drugi na veleslalomu v Banskem v Bolgariji. Foto: Reuters
Steen Olsen slavi prvo veleslalomsko in drugo zmago za svetovni pokal ter tretje stopničke med elito. Februarja 20023 je dobil slalom v Palisades Tahoeju v ZDA, februarja 2024 pa je bil drugi na veleslalomu v Banskem v Bolgariji. Foto: Reuters

Alexander Steen Olsen slavi prvo zmago v veleslalomih za svetovni pokal, potem ko je v finalu izdatno povečal svojo prednost iz prve vožnje. Drugi je bil Henrik Kristoffersen, ki je skupno zaostal 65 stotink. Eno samo stotinko je za njim zaostal tretji Norvežan Atle Lie McGrath.

Norveško prevlado na uvodni tekmi 59. sezone svetovnega pokala za alpske smučarje je zaokrožil njihov nekdanji reprezentančni kolega Lucas Pinheiro Braathen s četrtim mestom. Zdaj Brazilec je z najboljšo vožnjo finala pridobil kar 15 mest in se z 19. mesta povzpel tik pod stopničke, 36 stotink za svojim najboljšim prijateljem McGrathom.

Prvi Kranjčev vtis neprepričljiv, a dober izplen

Žan Kranjec je bil v Söldnu že trikrat na odru za zmagovalce, nazadnje je bil drugi pred dvema letoma, zdaj pa je sezono začel s 6. mestom. Foto: BoBo/Igor Kupljenik
Žan Kranjec je bil v Söldnu že trikrat na odru za zmagovalce, nazadnje je bil drugi pred dvema letoma, zdaj pa je sezono začel s 6. mestom. Foto: BoBo/Igor Kupljenik

Peti je bil Italijan Alex Vinatzer (+1:10), ki je v finalu napredoval za osem mest. Šesto mesto je iz prve vožnje na koncu zadržal najboljši slovenski smučar Žan Kranjec, ki je obakrat največ časa izgubil na začetni ravnini, medtem ko je bil na strmini kos najhitrejšim. Norveško slavje je omočil tudi odstop Hrvata Filipa Zubčića, ki je po prvi vožnji za Steenom Olsenom zaostajal le za dve stotinki.

Kranjec je odprl sezono s številko pet, v cilj pa je prišel s takrat najslabšim časom 1:04,99, pri čemer je izgubljal v treh od štirih odsekov proge, izjema je bil le tretji na strmini. A razplet prve vožnje je vnovič potrdil, da je na ledeniku Rettenbach, zlasti v spomladanskih razmerah, zgodnja startna številka velika prednost. V finalu je v cilju prevzel tretje mesto, na koncu je za stopničkami zaostal za 60 stotink.

Finalna vožnja Žana Kranjca v Söldnu

Hirscher s tretjim časom finala

Vrnitev Hirscherja v dresu Nizozemske

Po petih letih se je na tekmovanja vrnil Marcel Hirscher, tokrat kot Nizozemec, vendar je moral s št. 34 na 28. mestu počakati vseh 74 veleslalomistov, da je bil prepričan, da bo v finalu Söldna.

Hirscherja, ki je v drugo startal kot tretji, je v finalu malce pobralo proti koncu in je ob prihodu v cilj zaostal 13 stotink za Švedom Williamom Hansonom, a je osvojil prve točke za svetovni pokal. V finalu je Hirscher pridobil pet mest, a predvsem tretji čas druge vožnje je opozorilo tekmecem, da se lahko nekdanji smučarski vladar hitro vrne v sam vrh.

Kot Pinheiro nadaljuje, kjer je končal kot Braathen

Drugi veliki povratnik Lucas Pinheiro Braathen se je s številko 41 zanesljivo uvrstil v finale z 19. časom in zaostankom 1,68 za nekdanjim rojakom Steenom Olsenom. 24-letnik iz Osla, ki zdaj ponosno predstavlja Brazilijo, je v drugo smučal, kot da ne bi izpustil ene sezone. Z najboljšim časom finala je za skoraj sekundo prehitel vse tekmece in se prebil tik pod oder.

Šov Brazilca Pinheira Braathna v finalu Söldna

Nizozemec in Brazilec prvi imeni uvodne tekme

Vse sta na začetku nove zime zasenčila dva povratnika, ki sta zamenjala zastavi za državi njunih mater. Legendarni Hirscher se vrača kot Nizozemec, Lucas Pinheiro Braathen pa kot Brazilec. 35-letni Hirscher se je vrnil po petletni športni upokojitvi. 24-letni Pinheiro Braathen je bil odsoten točno eno sezono, saj je prav v Söldnu napovedal konec kariere pod norveško zastavo. Zdaj je kot Brazilec poskrbel za šov v Söldnu, kjer je leta 2020 z zmago napovedal razburljivo kariero.

Uresničena želja, a drugi zaporedni odstop

Odermatt odprl sezono in nepričakovano hitro odstopil

Zima 2024/25 se je začela s presenečenjem. Marco Odermatt je uresničil željo, da na uvodni tekmi zime nosi številko ena. Bil je veliki favorit za tretjo zaporedno zmago na veleslalomu. A po polovici proge na ledeniku Rettenbach se je Švicar na nemirni podlagi znašel v težavah in zgrešil vratca. Presenečenje in velika priložnost za tekmece, saj je lani Odermatt dobil kar devet od desetih veleslalomov za svetovni pokal, odstopil je le v finalu, potem ko je vodil. Ponesrečen začetek naskoka na četrti zaporedni veliki kristalni globus za smučarskega kralja zadnjih zim.

Ob Odermattu sta iz prve jakostne skupine odstopila še Avstrijca Stefan Brennsteiner in Manuel Feller, medtem ko Francoz Loic Meillard ni nastopil, ker ga je na ogrevanju močno uščipnilo v hrbtu.

Po odprtju sezone 2024/25 v Söldnu zdaj sledi tritedenski premor, svetovni pokal pa se bo nadaljeval konec novembra s slalomoma v Leviju na Finskem in Gurglu v Avstriji.


SÖLDEN, veleslalom

Končni vrstni red:                     
 1. A. STEEN OLSEN       NOR   2:09,50 
 2. H. KRISTOFFERSEN     NOR     +0,65 
 3. A. L. MCGRATH        NOR      0,66 
 4. L. PINHEIRO BRAATHEN BRA      0,90 
 5. A. VINATZER          ITA      1,10 
 6. Ž. KRANJEC           SLO      1,26 
 7. R. HAASER            AVT      1,35 
 8. P. FEURSTEIN         AVT      1,45 
 9. G. CAVIEZEL          ŠVI      1,51 
10. L. DE ALIPRANDINI    ITA      1,56 
11. R. RADAMUS           ZDA      1,62 
...                                    
23. M. HIRSCHER          NIZ      2,16 
Odstop: Odermatt, Meillard (ni startal)
        Brennsteiner, Feller,          
        Zubčić (3. po prvi vožnji)     

Prva vožnja:

 1. A. STEEN OLSEN    NOR      1:04,31 
 2. F. ZUBČIĆ         HRV        +0,02 
 3. H. KRISTOFFERSEN  NOR         0,08 
 4  T. TUMLER         ŠVI         0,42 
 5. A. L. MCGRATH     NOR         0,50 
 6. Ž. KRANJEC        SLO         0,68 
 7. R. HAASER         AVT         0,71 
 8  L. DI ALIPRANDINI ITA         0,76 
 9. R. RADAMUS        ZDA         0,92 
10. T. FAVROT         FRA         1,00 
11. G. CAVIEZEL       ŠVI         1,08 
12. S. MAES           BEL         1,13 
...                                    
19  L. PINH. BRAATHEN BRA         1,68 
28. M. HIRSCHER       NIZ         2,29 
Odstop: Odermatt, Meillard (ni startal)
        Brennsteiner, Feller           

Kranjec tudi tokrat med elitno sedmerico