Foto: BoBo
Foto: BoBo

Mariborski župan Saša Arsenovič je z minule seje mestnega sveta umaknil odloka o pokopališkem redu ter načinu opravljanja 24-urne pogrebne službe, saj ga še ni potrdil odbor za komunalne in gospodarske javne službe. Odloka prinašata več novosti. Pokojnike bo po novem s kraja smrti odvažal z javnim razpisom izbran izvajalec.

Po zakonu upravljanje pokopališč ostaja javna koncesijska služba, svojci pa lahko za izvedbo pogreba najamejo katerega koli ponudnika:
"Da pa bi zakon preprečil, da ko nekdo umre, da se okoli pokojnika zgrinja ne vem koliko pogrebnih podjetij, je zakonodajalec rekel: Ko nekdo umre, bo prevoz tega pokojnika do hladilnih prostorov opredeljen kot javna gospodarska služba," pravi direktorica Pogrebnega podjetja Maribor Lidija Pliberšek.

Koncesionarja bi z javnim razpisom izbrala občina, vse druge dejavnosti, povezane s pogrebom pa bi bile prepuščene prosti konkurenci.

Zasebniki svarijo pred monopolom

Za komentar odlokov smo prosili tudi mariborsko zasebno pogrebno podjetje Yamaco:
"V kolikor bi bili sprejeti predlagani odloki, bi v Mestni občini Maribor zavladal monopol. Konkurenca je potrebna in mora biti korektna ter lojalna, kar dokazuješ z boljšo in kvalitetnejšo storitvijo. Najlažje pa se je seveda na tak način konkurence znebiti in zavladati sam na trgu. Odvoz pokojnika in vse ostale pogrebne storitve so strošek svojcev, kar pomeni, da je njihova pravica izbrati kateregakoli izvajalca. Sprejetje odlokov bi povzročilo tudi dodatni, obvezni strošek za svojce," so nam sporočili.

Spremembe tudi v upravljanju pokopališč

Med tem ko upravljanje pokopališč Pobrežje in Dobrava ureja občina, je star odlok upravljanje ostalih pokopališč zaupal krajevnim skupnostim. Nov odlok pa kot edinega upravitelja vseh pokopališč določa občino, pravi predsednik sveta krajevne skupnosti Malečnik Jožef Škof, ki zagovarja dosedanjo ureditev:
"S sedanjimi storitvami smo zadovoljni. Zadaj je ozadje, kjer ima nekdo interes."

Odlok je zavrnil tudi občinski Odbor za komunalne in gospodarske javne službe, saj jim gradiva ni osebno predstavil avtor Boštjan Brezovnik z Inštituta za lokalno samoupravo. Predsednika odbora Stojana Auerja pa skrbi tudi, da se bodo zaradi liberalizacije dejavnosti dvignile cene pogrebov, pa tudi najemnine grobov, ki jih določa mestni svet. Brezovnik odgovarja, da ne nujno, da pa bo nova ureditev omogočila tudi subvencije za socialno šibke.

S sprejetjem odlokov bi sicer odpravili neskladje s tri leta starim zakonom, ki je v ustavni presoji, a veljaven. Ustavno presojo so zahtevali tako Skupnost občin Slovenije kot zasebna pogrebna podjetja.