Foto: BoBo
Foto: BoBo

Medtem ko se mariborska občina pripravlja na poskusno uvedbo prenovljenega sistema javnega avtobusnega prometa, potnike med poletnim voznim redom pesti več težav.

Poleti mariborski avtobusi vozijo manj pogosto. Ko vožnjo zamudimo, nas zato čaka večdesetminutno čakanje v žgoči poletni vročini. A številni avtobusa ne zamudijo po lastni krivdi, temveč ker ta s postajališča odpelje prehitro in ne počaka na uradno uro odhoda. Sara Jagodič z mariborske občine:

"Vozni redi so pripravljeni na podlagi natančnih meritev, dejstvo pa je, da so odvisni od veliko trenutnih situacij v prometu, kot so prometne konice, prometne nezgode, obvozi, začasne zapore posameznih odsekov na trasah avtobusov in podobno. Zato je na voznih redih navedeno, da so predvideni časi odhodov informativnega značaja, po odloku o izvajanju linijskega prevoza v mestnem prometu pa so še dopustni do 3 minute prehitri in do 5 minut prepozni odhodi s postajališč. Vozni redi imajo predvideno izravnavo na začetni in končni postaji posamezne linije, kar zagotavlja točen odhod z začetne postaje (po voznem redu)."

Nedoslednosti v aplikaciji

A slišali smo tudi očitke o še zgodnejših odhodih. Situacijo pa še zaplete aplikacija M-mobilnost. Pogosto namreč prihaja do razhajanj med uradnim voznim redom in časom odhoda, prikazanim v funkciji »Načrtovalnik poti«. Na Marpromu so že zaznali sicer zelo malo verjeten izpad strežnikov in zagotavljajo, da bodo morebitne napake odpravili kar najhitreje.

Razbeljena postajališča

Vse to pa pušča potnike v čakanju na razbeljenih postajališčih, med katerimi imajo številna še vedno prozorno stekleno streho, ki ne nudi sence. Postajališča za občino ureja podjetje Europlakat, z občine pa sporočajo:

"Vzdrževanje in upravljanje avtobusnih nadstrešnic je skladno s pogodbo o javno-zasebnem partnerstvu predano podjetju Europlakat. V letu 2022 smo na novo postavili 25 nadstrešnic v vseh krajevnih skupnostih in mestnih četrtih, v letu 2023 dodatno še 15 nadstrešnic, letos pa še dodatno 10. Vse nove nadstrešnice imajo zaščitno folijo pred soncem. Skupaj s koncesionarjem bomo v 2025 postopoma pristopali tudi k urejanju temnenju streh na nadstrešnicah.

Dodatno pa bomo v tem letu postavili še 10 »zelenih nadstrešnic«, ki imajo ozelenelo streho pokrito s sušno vzdržnimi rastlinami in je v skladu s katalogom urbane opreme."

Občinska predstavnica dodaja, da bodo letos postavili še deset t. i. zelenih nadstrešnic.