Smetišče v poslovni coni Marles. Foto: Osebni arhiv/Igor Jurišič
Smetišče v poslovni coni Marles. Foto: Osebni arhiv/Igor Jurišič

Kljub napredku in dolgoletnemu ozaveščanju se v Mariboru še vedno najde kakšno divje odlagališče odpadkov. V zadnjem času najbolj opozarjajo na dve, v naseljih Limbuš in Tezno.

Mestni svetnik Igor Jurišič je že februarja lani opozoril na kopičenje industrijskih odpadkov v poslovni coni nekdanjega Marlesa, a, kot pravi, problem še ni rešen:

"To odlagališče, ali kakor koli bi temu rekli, se nahaja na sami meji krajinskega parka Mariborsko jezero. Gre za gore odpadkov, gre za nekaj deset kvadratnih metrov in na najviših delih nekaj metrov višine. Tam se nahaja čuda stvari."

Nekatera zemljišča pripadajo podjetju Gorenje, ki jih je oddajalo že propadlim družbam. Kot pravijo, pa je onesnaženje povzročila tretja oseba, ki so jo odkrili in je odpadke odstranila, sami pa so zemljišča zavarovali. A del zemljišč je javnih in tam Gorenje odvoz odpadkov prepušča občini. Ta pa odgovarja, da so ogradili tudi ta zemljišča, zato so jih pozvali, da omogočijo dostop in sprožili inšpekcijski postopek.

"Mariborske favele"

Občani ob tem opozarjajo tudi na odlagališče na nekoč urejenih vrtičkih ob Stražunskem gozdu ob Osnovni šoli Martina Konšaka. Zdaj so zaraščeni, ob barakah pa se nabirajo kupi odpadkov, kot so plahte, hladilniki, iverne plošče, plastenke in zarjavelo železo. Predsednik sveta mestne četrti Tezno Robert Pungerl pričakuje:

"Problem je, ker je to privatno zemljišče in se tu potem tudi težko posega. Če bi se vsaj predpisala neka oblika vrtičkov in način urejanja, če že so vrtički."

Vrtičke si je jeseni ogledal podžupan Samo Peter Medved in jih poimenoval »Mariborske favele«, saj naj bi tam ljudje tudi živeli.
Glede rešitve pa: »Zadeva je v Medobčinskem inšpektoratu Maribor že v postopku, prav tak pa na Inšpektoratu za okolje in prostor (zaradi odlaganja nevarnih odpadkov). Lastnicam zemljišča bo odrejena odstranitev odpadkov.«

Več pa v oddaji:

V Mariboru so še vedno divja odlagališča odpadkov