Foto: Miran Juršič
Foto: Miran Juršič

Tadej Toš je februarja prejel ptujsko občinsko nagrado Oljenko za dosežke za področju kulture in za promocijo Ptuja. To je njegovo mesto, mesto, iz njega izhaja več igralcev oziroma gledaliških ustvarjalcev. Tudi on je zletel iz gnezda mentorice Branke Bezeljak in če ne bi postal igralec, bi, tako pravi, danes delal kot poštar na območju Ptuj-center.

Pravi, da se je odrekel politični satiri in zdaj raje neguje vključevalen humor, ki ljudi razveseli, z veseljem pa pride smeh; to je zanj največja nagrada:«Glede na to, v koliko nerazumljivih debatah in javnih diskurzih se velikokrat znajdemo, ki jih ljudje res ne razumejo, je humor tisti, ki zadeve poenostavlja. S poenostavljanjem pride tudi poenostavljen jezik in vse pride ljudem bliže. Zelo dobro se počutim, kadar se lahko čutim blizu ljudem; da ne bi postal nek akademski razlagalec dogodkov izpod steklene kupole ali z vzvišene pozicije. Humor je stvar, ki štarta točno z nadomorske višine nič in to je to, tam se človek dobro počuti

Tadej Toš v pogovoru med drugim razkriva, kaj pomeni oznaka »ptujski humor«, kaj mu pomeni nagrada oljenka in kako umetna inteligenca zmore veliko, vsega, predvsem duhovitosti, pa ne. Za nameček pa se opiše kot osamljenega jezdeca, ki išče svoj izraz.

Pogovoru lahko prisluhnete TUKAJ.