Veličastna stavbo današnjega Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor v Sodni ulici, ki jo je v 30. letih 20. stolejta zasnova mariborski arhitekt Saša Dev. Foto: Radio Maribor/Pokrajinski arhiv Maribor
Veličastna stavbo današnjega Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor v Sodni ulici, ki jo je v 30. letih 20. stolejta zasnova mariborski arhitekt Saša Dev. Foto: Radio Maribor/Pokrajinski arhiv Maribor

V Umetnostni galeriji Maribor nocoj ob 19.uri odpirajo veliko arhitekturno razstavo najvidnejšega mariborskega arhitekta modernista, Saše Deva, ki je s svojim delom v odboju med obema svetovnima vojnama pomembno sooblikoval sodobno urbano podobo mesta in vplival tudi na razvoj arhitekture po vsej Sloveniji. Razstava, ki ponuja vpogled v takratno bogato arhitekturno in družbeno dogajanje v Mariboru bo na ogled do 5. marca.

Arhitekt Saša Dev je bil Plečnikov študent, živel in ustvarjal pa je v Mariboru in je predvsem v času med obema vojnama skupaj s kolegom Jaroslavom Černigojem zasnoval moderno podobo mesta. Izpeljala sta več kot 50 arhitekturnih projektov, med njimi so javne zgradbe, industrijska poslopja, družinske vile in počitniške hiše ter veliko notranje opreme za stanovanja. Saša Dev je projektiral tudi znameniti Hutterjev blok, poslopje nekdanje banke v Tyrševi ulici, veličastno stavbo današnjega zdravstvenega doma v Sodni ulici, in v bližini še poslovno-stanovanjski objekt nekdanje zavarovalnice Drava ter Ribniško kočo na Pohorju. Ta arhitekturna dela predstavljajo mejnike v urbanem razvoju mesta.

»S podrobno predstavitvijo teh projektov skuša razstava prikazati izjemnost tega doslej prezrtega mariborskega arhitekta, ki je pri modernizaciji mesta kombiniral znanje, ki ga je pridobil pri Plečniku s principi moderne arhitekture. Pri tem je za 30 let prehitel trende v Evropi«, pojasnjuje soavtor postavitve Stojan Skalicky.

Na razstavi, ki je oblikovala tudi Simona Vidmar Čelik, direktorica UGM, je predstavljenih okoli 100 originalnih arhitekturnih načrtov Saše Deva, del njegovega osebnega arhiva in več kot 100 fotografij iz obdobja pred drugo svetovno vojno, tudi tiste iz študentskih let in iz sodelovanja z velikim učiteljem Plečnikom.

Z gradivom iz številnih arhivov in muzejev, zlasti iz Pokrajinskega arhiva Maribor, bogato podprta razstava ponuja vpogled v navdihujoče arhitekturno in tudi družbeno dogajanje v Mariboru pred drugo svetovno vojno, delno pa razkriva tudi arhitektovo 20-letno delo po vojni.